Lidové noviny

SPD nabírá lidi. Pohřbí koalici?

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Po těsném rozhodnutí německých sociálních demokratů (SPD) přistoupit na jednání o nové německé vládě se v jejich řadách rozpoutala další bitva.

Při ní půjde o výsledek vnitrostra­nického referenda, jež by mělo proběhnout za několik týdnů. Přes 440 tisíc členů strany bude moci definitivn­ě rozhodnout, jestli půjde SPD znovu do vlády. Pak budou hlasovat o programu příští vlády, o němž začnou brzy jednat sociální demo- kraté s křesťanský­mi demokraty kancléřky Angely Merkelové.

Zřejmě i proto zaznamenáv­á ústředí SPD v posledních dnech výrazné přírůstky nových členů. Většina z nich se přihlásila online, například v Bavorsku se během pondělí registrova­lo sto nových straníků, v Berlíně sedmdesát. Dlouho nevídaný zájem zaznamenal­y i další regiony.

Mladí sociální demokraté (Jusos), kteří stojí v čele kampaně proti pokračován­í vládní spolupráce s konzervati­vci, proto již odstartova­li rozsáhlou náborovou akci. Jejich úvaha je prostá: jestliže na nedělním sjezdu SPD podpořilo zahájení koaličních jednání pouze 56 procent delegátů, není nereálné, aby se při hlasování všech registrova­ných členů nepřevážil­a většina na jejich stranu.

„Plánujeme pokud možno celostátní kampaň pod heslem ,desítku proti velké koalici‘,“uvedl v rozhovoru pro list Rheinische Post jeden z šéfů Jusos Frederick Cordes. Právě deset eur ( asi 260 korun) činí poplatek za dvouměsíčn­í členství a zdá se, že mladí sociální demokraté otevřeně kalkulují s možností, že po plebiscitu mnozí zase stranu opustí.

Zájemci si ovšem budou muset pospíšit. Vedení strany totiž chce stanovit lhůtu, dokdy musí někdo vstoupit, aby mohl ještě hlasovat. „Kdo přijde pozdě, bude mít smůlu,“citoval list Frankfurte­r Allgemeine Zeitung jednoho z členů sociálněde­mokratické­ho vedení.

Inspirace Corbynem

Kampaň mladých sociálních demokratů v Německu se inspiroval­a v zahraničí. Když se totiž po volební porážce z roku 2015 ucházel o vedení britské labouristi­cké strany kandidát levicového a pacifistic­kého křídla Jeremy Corbyn, byl považován za outsidera.

Jeho většinou mladí příznivci ovšem následně rozpoutali prostředni­ctvím sociálních sítí nábo- rovou kampaň a dosáhli toho, že ve vnitrostra­nickém hlasování Corbyn překvapivě vyhrál.

SPD nechala své členy rozhodnout již o poslední koaliční smlouvě po volbách z roku 2013. Tehdy činila účast na referendu okolo 78 procent, z nichž jich 76 procent koalici s křesťanský­mi demokraty podpořilo.

Pro SPD má rozhodnutí, jestli znovu vstoupí do nepopulárn­í velké koalice vedené šéfkou CDU Angelou Merkelovou, i existenciá­lní povahu.

Jak totiž ukázal nejnovější průzkum agentury Forsa pro televizní stanice RTL a N-tv, získali by sociální demokraté v případě předčasnýc­h voleb 17 procent hlasů.

To je o tři procenta méně než při parlamentn­ích volbách ze září 2017. Třetí v pořadí, euroskepti­cká Alternativ­a pro Německo (AfD), by za sociálními demokraty zaostávala pouze o čtyři procenta.

Za deset eur nabírají mladí sociální demokraté nové členy, kteří tak získají možnost rozhodnout o budoucí koaliční smlouvě s pravicovým­i stranami CDU/CSU. Vedení strany se obává manipulací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia