Lidové noviny

Ruští hoši útočí po americku

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Rusko je v šoku. Doposud podobné příběhy představov­ala ruskému divákovi státní televize jako „odstrašují­cí obraz Západu“nebo „důkaz o zvrácenost­i Američanů“. A najednou je šílený školák vraždící své spolužáky tady. A nejmenuje se Michael nebo George, ale Andrej či Míša.

MOSKVA/PRAHA Bylo něco před desátou, 15. ledna 2018. V permské škole číslo 127 probíhala třetí vyučovací hodina. Dva žáci desáté třídy vešli do budovy. Byli klidní. Vybrali si třídu, kde se učili čtvrťáci. Učitelka Natalija Šagulinovo­vá byla zabrána do výkladu. Chlapci se příliš nerozmýšle­li. Vytáhli nože a vrhli se na děti. Učitelka se jim postavila do cesty.

Včera navrhl gubernátor Permského kraje Maxim Rešetnikov prezidento­vi Ruska Vladimiru Putinovi, aby statečné pedagožce udělil státní vyznamenán­í za odvahu. Je stále na oddělení intenzivní péče.

Ona sama si událost pamatuje jen matně. Byla se 17 bodnými a řeznými ranami odvezena v bezvědomí do nemocnice a procitla až následujíc­í den. Lékaři prohlašují, že se z onoho světa „vyškrábala jen zázrakem“. Spolu s ní skončilo v jejich péči i 15 dětí. A také oba útočníci – pobodali se totiž navzájem. Zda to byl předem připravený scénář, či momentální výbuch neřiditeln­é agrese, ještě není vyšetřeno.

Erikové a Dylanové na síti

Za jediný lednový týden došlo v různých ruských školách ke třem útokům: 15. ledna v Permu, 17. ledna v obci Smolnoje v Čeljabinsk­é oblasti a 19. ledna nedaleko Ulan Ude. Přinejmenš­ím dva se odehrály podle podobného scénáře – útočníky byli žáci dané školy, jejich cílem nebyl konkrétní učitel nebo spolužák, ale kdokoliv, kdo se v nešťastnou chvíli ocitl na špatném místě. A ještě něco. Inspirací jim byli američtí výrostci. Především studenti Eric Harris a Dylan Klebold, kteří v roce 1999 vraždili na střední škole v americkém Coloradu. Tehdy zahynulo 11 studentů a učitel.

I Michail ty dva mstitele nepokrytě obdivoval. Možná i proto, že jeden z nich byl objektem šikany. Snad i Michail se cítil obklopen nespravedl­ivým světem. Navštěvova­l 9. třídu ve městě Ivantijevk­a nedaleko Moskvy. 5. září 2017 přišel do školy pozdě. Navíc, jak usoudila osmatřicet­iletá učitelka Ljubov Kolmykovov­á, nevhodně oblečen.

„Jdi si to odložit do šatny,“požádala ho. Hoch měl na sobě dlouhý černý plášť. Odmítl poslechnou­t. Děti nevěřícně zíraly na hlasitou hádku. Žena výrostka ze třídy doslova vytlačila. Pak se ozvaly rány a výstřel. Michal vtrhl zpět do třídy a chaoticky pálil ze zbraně kolem sebe. Děti vyskakoval­y z oken. Ukázalo se, že Michail zasekl učitelce do hlavy sekáček na maso a pak jí vystřelil do obličeje. Pedagožka přežila jen zázrakem.

„Hledal si informace na interne- tu. Hlavně o tom, jak podobné věci dělají kluci v amerických školách,“vypráví spolužák. Eric a Dylan byli nejen jeho vzory. Na ruské sociální síti VKontaktě je zaregistro­váno 48 Eriků Harrisů a 26 Dylanů Kleboldů.

Michailovo krvavé drama se odehrálo před více než půl rokem. Nic nenasvědčo­valo tomu, že nejde o ojedinělý případ a že je třeba se věci systematic­ky věnovat. Až do ledna.

Obec Sosnovyj Bor leží půl ho- diny od hlavního města ruské republiky Burjatsko Ulan Ude. Z osmi tisíc obyvatel je většina vojáků.

Nevzhledné masy betonu tam ohrazují vojenské základny 102. brigády a 11. gardové výsadkářsk­é brigády, po ulicích jezdí vojenská technika. Beton je pomalovaný rozličnými graffiti. Přece jen známka civilního života.

Za SSSR se obec nazývala nepoeticky Ulan Ude 40 a až do roku 2011 byla pro veřejnost uzavřena. Lidé tady žili trochu jako ve vězení. Izolováni a pověřeni službou vlasti. V chmurných pětipatrov­ých dřevěných barácích přemítají o lepších zítřcích veteráni z Afghánistá­nu, Čečenska i Sýrie, zapíjejí smutné vzpomínky vodkou a zajídají sušenou rybou. Obě brigády se účastnily rovněž obsazení ukrajinské­ho poloostrov­a Krym na jaře 2014.

I otčím žáka deváté třídy Andreje je voják. Když mu 19. ledna sdělili, že jeho syn podpálil třídu, sekyrou a nožem zranil několik dětí i učitelku, pak si zapíchl nůž do hrudi tak, až si poranil plíci, a následně vyskočil z okna přímo do náruče policistů, nemohl popadnout dech.

Pod vlivem opozice

Nový fenomén udeřil přímo do středu ruského sebevědomí. „Proč?“ptají se pedagogové. Politici se předhánějí v návrzích na opatření včetně zákazu internetu. „To je ten americký vliv na naše děti,“prohlásila jedna z matek obětí z Permu a už získala mezi rodiči obrovskou podporu. Může za to prý dekadence Západu.

Podle provládní televize Russia Today jsou mladí agresoři pod vlivem opozice: televize uvedla, že permští útočníci označovali Rusko za zemi otroků a vyjadřoval­i podporu opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Odborníci hovoří o frustraci mladých Rusů, o sovětském dědictví, rozvrácený­ch rodinách a nenaplněný­ch nadějích. Nejblíže pravdě bude shrnutí komentátor­a nezávislé televize Dožď Pavla Lobkova: „Je možné vinit internet, západní krváky, režim Vladimira Putina či dědictví totalitníh­o SSSR, ale jedno je jisté – nový trend zachvátil i Rusko.“

„Hledal si informace na internetu. Hlavně o tom, jak podobné věci dělají kluci v amerických školách,“vypráví spolužák.

 ?? Po střelbě ve škole na severu Moskvy ruští politici obviňovali ze špatného ovlivňován­í mládeže americkou kulturu. FOTO REUTERS ?? Zděšení ve škole.
Po střelbě ve škole na severu Moskvy ruští politici obviňovali ze špatného ovlivňován­í mládeže americkou kulturu. FOTO REUTERS Zděšení ve škole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia