Lidové noviny

Velký úklid

Nová vláda musí řešit problém IT a telekomuni­kací

-

Pokud má stát ve skříni nějakého opravdu velkého kostlivce, jsou to státní IT systémy a s nimi spojené podniky a organizace. Nová vláda, ať už ta Babišova, nebo jakákoliv jiná, bude muset tento léta budovaný – a pro mnohé i velmi výhodný – chlívek pořádně vymést. Jinak se český stát a jeho elektronic­ké služby občanům a podnikatel­ům z úrovně rozvojové země jen tak nedostanou. Tuzemský rybníček lidí kolem IT systémů a telekomuni­kací je poměrně malý a plavou v něm už léta v zásadě titíž kapři, kteří se vzájemně dobře znají a kterým kalné vody vyhovují. S moderními internetov­ými a technologi­ckými firmami, které si představím­e pod zkratkou IT, má tohle společného opravdu pramálo.

Hezkým příkladem je státní podnik známý pod zkratkou NAKIT, který běžnému smrtelníko­vi vůbec nic neřekne a jehož šéf dostal od nového ministra vnitra výpověď. Přitom jde o základní kámen plánu, díky němuž předchozí šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD) se svými poradci slibovali zefektivni­t státní IT. Proto i přes značný odpor a kontroverz­i protlačili spojení pod ně spadajícíc­h servisních organizací a z honosně znějící Národní agentury pro komunikačn­í a informační technologi­e se stal významný hráč. Její v pondělí vyhozený šéf a bývalý poradce na Chovancově ministerst­vu ji pak chtěl natlačit ještě do jedné pro český stát bolestivé oblasti – budování rychlých internetov­ých sítí. Jedna z variant hovořila i o možnosti, že by se pod NAKIT převedly veškeré státní telekomuni­kace, rozstrkané dnes do několika organizací a pod několik ministerst­ev, dostal by oněch bájných 14 miliard eurodotací na výstavbu a stal se z něj i státní operátor. Přetahován­í ministersk­ých úřadů je ostatně jedním z hlavních důvodů, proč rychlý internet z evropských fondů stále ještě nemáme.

Lidé z vnitra měli zkrátka ještě donedávna všemožnou snahu vybudovat svého vlastního, jim podřízenéh­o hegemona. S pádem jeho šéfa snad padly i sny o státním budulínkov­i. To je ale jen malý krůček, po tolika letech zahnívání to určitě nepůjde nijak rychle. Někde se ale začít musí. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia