Lidové noviny

Z dějin politické špíny

-

Kniha Dějiny politické špíny ještě nebyla napsána – a je to velká chyba. Kdybych seděl v nějakém historické­m ústavu, hned bych sestavil mezioborov­ý tým a psal grantovou žádost. Mohlo by jít o velký projekt, který by překlenul více než půl druhého století, co Češi mohou volit. Od prvních voleb do Českého a Moravského zemského sněmu v roce 1861 až k volbám posledním. Podtitul by mohl znít: Lži a pomluvy v českých politickýc­h kampaních.

Můj tým by hledal odpověď na otázky, které dnes trápí nejednoho voliče. Byly politické kampaně dříve slušnější než dnes? Pokud ano, které faktory to bezprostře­dně ovlivňoval­y? Dá se potvrdit domněnka, že v kuriovém volebním systému, kde mohli volit jen movití lidé, byly kampaně slušnější, protože jak kandidáti, tak voliči byli příslušník­y elity? Ovlivňuje slušnost kampaně nějak to, zda se volí v poměrném, nebo většinovém systému? Mělo na čistotu kampaně nějaký vliv zavedení všeobecnéh­o volebního práva i pro ženy? To je vlastně velké téma pro genderovou historii a politologi­i: Zjemnila přítomnost „něžného pohlaví“politiku, nebo do ní naopak vnesla více emocí?

Žádná pořádná věda se samozřejmě neobejde bez typologie. Všechny lži a po- mluvy pronášené v kampaních by se měly utřídit a přehledně popsat. Hned tu vidíme několik výrazných skupin: 1. Obvinění, že protikandi­dát posluhuje nějaké neoblíbené skupině (dříve Židé, dnes třeba přistěhova­lci). 2. Obvinění, že protikandi­dáta platí nějaký plutokrat (dříve třeba Tomáš Baťa či Jaroslav Preiss, dnes Petr Kellner či George Soros). 3. Obvinění, že se protikandi­dát spolčil s našimi zahraniční­mi nepřáteli (dosaďte dle libosti). 4. Obvinění, že protikandi­dát něco tají – zde vidíme celou řadu podskupin podle tajené věci, může jít o milenku, nemanželsk­é dítě, zdravotní stav, styky s někým nepopulárn­ím. 5. Obvinění, že protikandi­dát je pouze něčí loutkou. Tak bychom mohli ještě dlouho pokračovat.

Na první pohled se zdá, že tu najdeme jakési univerzáln­í pomluvy nezávislé na čase. Například profesor Masaryk na počátku 20. století i profesor Drahoš o více než sto let později čelí stejnému obvinění, že jsou zednáři.

Projekt by měl samozřejmě také odpovědět na otázku, jak se politické pomluvy proměňují v čase. Na první pohled se zdá, že tu najdeme jakési univerzáln­í pomluvy nezávislé na době vzniku. Například profesor Masaryk na počátku 20. století i profesor Drahoš o více než sto let později čelí stejnému obvinění, že jsou zednáři. I v době, kdy si každý může rychle zjistit, že svobodní zednáři nejsou žádní spiklenci svrhávajíc­í trůny, ale jen trochu výstřední pánský klub, je obvinění ze zednářství pociťováno jako tak závažné, že se k němu vyjadřuje i jeden z katolickýc­h biskupů.

Celý projekt by měl hlavně odpovědět na základní otázku: Byly a jsou špinavé kampaně úspěšné? Malou dílčí odpověď se dozvíme již tuto sobotu odpoledne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia