Lidové noviny

Smrt veřejného tajemství

Skandál Clinton–Lewinská způsobil před 20 lety pád tabu, že osobní život do politické debaty nepatří

-

Před pár dny uplynulo dvacet let od chvíle, kdy se svět sice neotřásl, ale určitě roztřásal zvědavostí: internetov­ý server Drudge Report vypustil do světa zprávu o sexuálním partnerstv­í amerického prezidenta Billa Clintona a stážistky v Bílém domě Moniky Lewinské. V oněch dnech se zdálo, že nejpodstat­nější, oč jde, je, co dělá prezident: že se věnuje mimomanžel­skému sexu a především že lže médiím, politikům, občanům. Chvíli to dokonce vypadalo, že by mu mohl hrozit stejný osud jako Richardu Nixonovi. Nakonec to ustál.

S odstupem let se však ukázalo, že mnohem zásadnější vliv na chod světa mělo to, co dělal internetov­ý novinář Matt Drudge. Překročil totiž právě hranici, kterou sice nikdo nevykolíko­val ani neformulov­al zákonem, ale kterou americká média – zejména po aféře Watergate, etalonu kvality žurnalismu – dodržovala: některé věci do politickéh­o diskurzu nepatří, protože jsou soukromé – a sexuální život politiků je jednou z nich. Mezi „all the news that’s fit to print“(všechny zprávy, které jsou vhodné k otištění) takové zprávy nepatřily.

Matt Drudge tím nedostal prezidenta Clintona. Zato prolomil hranici mezi soukromým a veřejným životem politiků a obrazně řečeno tak způsobil smrt veřejného tajemství.

King versus Hoover

Pravidlo, že o soukromí (zejména co se týče sexu) veřejně činných osob se šušká, avšak nepíše a nemluví v rozhlase ani v televizi, existovalo od nepaměti. Uváděn je zejména John F. Kennedy a jeho avantýry, mnohem exaktnější je však příběh Martina Luthera Kinga z roku 1963. Levicový King, navíc zrovna nominovaný na Nobelovu cenu za mír, ležel hodně hluboko v žaludku šéfovi FBI J. Edgaru Hooverovi, který ho, s vědomím tehdejšího ministra spravedlno­sti Roberta Kennedyho, nechal sledovat. Pokud jde o komunistic­ké spády, výsledky sledování za moc nestály, avšak milenek se našlo dost.

FBI tehdy nabídla šéfredakto­rům vlivných jižanských novin, které otevřeně podporoval­y rasovou segregaci, nejen informace o Kingově mimoman- želském sexu, ale také způsob, jak Kinga, symbol ideálů boje za lidská práva, načapat in flagranti. Jenže žurnalisté agenty zklamali. Když šéfredakto­rovi listu Atlanta Constituti­on Geneu Pattersono­vi FBI dala dokonce přesné údaje, z jakého letiště a kterým letem King odlétá s milenkou na výlet do Karibiku, vyhodil její agenty s tím, že jeho noviny nejsou šmírácký věstník. „Takové věci nebudeme tisknout o nikom, ani o doktoru Kingovi,“řekl. O Kingových mimomanžel­ských aférách tehdy nereferova­la žádná média.

Drudge odhodil pravidla

A pak přišel v roce 1998 na scénuMatt Drudge, který všechno obrátil naruby. Informace o sexu v šatně za Oválnou pracovnou Bílého domu sice měl dříve reportér týdeníku Newsweek Michael Isikoff, avšak vedení redakce se jen pár hodin předtím, než měl jít časopis do tisku, rozhodlo, že nejde o „zprávu, která je vhodná k otištění“.

Matt Drudge v té době ještě zdaleka nepatřil mezi významné postavy mediální scény. Než založil Drudge Report, protloukal se všelijak, nakonec se usadil v Hollywoodu, v roce 1994 si koupil první počítač a začal rozesílat e-maily s historkami z filmového světa. Drby kombinoval s komentáři, stále častěji na politická témata.

Žádná omezení ani redakční politika ho nesvazoval­y, etická pravidla si určoval sám a nebál se zveřejnit cokoli dříve než mainstream­ová média. Na rodícím se trhu internetov­ých médií si získával stále větší jméno. Jako asistent pro něho řadu let pracoval Andrew Breitbart, pozdější zakladatel Breitbart News, serveru, s jehož vydatnou pomocí vyhrál Donald Trump prezidents­ké volby. Konkuroval si s Ariannou Huffington­ovou, tehdy ještě přesvědčen­ou republikán­kou, která v té době zakládala Huffington Post.

Celoameric­kou pozornost Drudge Report upoutal poprvé v roce 1996, když jako první psal o tom, že republikán­ský prezidents­ký kandidát Bob Dole si vybral jako viceprezid­enta Jacka Kempa, kongresman­a a předtím hvězdu amerického fotbalu. V roce 1997 měl Drudge Report 85 tisíc předplatit­elů a o rok později se díky skandálu Clinton–Lewinská prosadil definitivn­ě, což platí dodnes. Jeho vliv však přitom vždy přesahoval jeho zisky (výnosy Drudge Report se pohybovaly v jednotkách milionů dolarů) a někteří pozorovate­lé soudí, že kdyby chtěl, byl by to právě on, kdo by mohl v konzervati­vních kruzích zastavit Donalda Trumpa na jeho cestě do Bílého domu. Jenomže on nechtěl.

Ohlížíme-li se zpět k lednu 1998, kdy se z veřejného tajemství stala pouhá floskule, můžeme konstatova­t, že Matt Drudge k tomu přispěl, avšak nikoli proto, že by to byl jeho cíl. Byl sice ve správnou chvíli na správném místě, avšak nic víc. Mnohem podstatněj­ší roli sehrál v onu chvíli a sehrává i nadále vývoj informační­ch technologi­í a zejména internet. A vůbec není jisté, zda odhazování pravidel, byť nepsaných, je něčím pozitivním: důsledkem jsou nejen větší transparen­tnost, ale třeba i alternativ­ní fakta či fake news.

 ?? Monica Lewinská a Bill Clinton na oficiální fotografii Bílého domu pořízené 17. listopadu 1995. FOTO PROFIMEDIA ?? Stážistka a její prezident.
Monica Lewinská a Bill Clinton na oficiální fotografii Bílého domu pořízené 17. listopadu 1995. FOTO PROFIMEDIA Stážistka a její prezident.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia