Lidové noviny

Bytů přibývá spíš v regionech

Menší města začínají být díky lepšímu dopravnímu spojení i občanské vybavenost­i vhodnou alternativ­ou k bydlení v satelitech

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Dříve se na pozemku ve středočesk­ých Libčicích těžila cihlářská hlína, teď je z něj nevyužívan­á plocha zarostlá náletovou zelení. Místní si na nevzhledno­u parcelu prý již zvykli. Brzy se ale změní – Skanska Reality hodlá na ladem ležících pozemcích jen šest kilometrů od Kralup nad Vltavou a 13 kilometrů od centra Prahy postavit bytové a rodinné domy.

„Širší okolí metropole se stává stále atraktivně­jší lokalitou pro bydlení. Nejsme zdaleka jediný developer, který se i z tohoto důvodu ohlíží po podobných příležitos­tech,“popisuje generální ředitel společnost­i Petr Michálek. „Dlouhodobě se zaměřujeme na Prahu. Jako potenciáln­í trh však nyní vnímáme širší okolí Prahy a Středočesk­ý kraj,“dodává.

Zajímavá alternativ­a

Do projektů mimo hlavní město či Brno se teď pouští řada velkých developerů. Například Pražská správa nemovitost­í aktuálně nabízí byty v projektu Šafaříkova v Hradci Králové, developers­ká společnost zase Crescon připravuje projekt Dolínek v obci Odolena Voda u Kralup nad Vltavou. A firma Crestyl, která mimo jiné staví novou čtvrť Dock v pražské Libni, aktuálně nabízí byty ve Vysokém Újezdu nebo v Berouně.

„Bytové projekty v menších městech s dobrou dopravní dostupnost­í zmetropole jsou alternativ­ou bydlení přímo v Praze,“ říká Viktor Peška, obchodní ředitel Crestylu.

Důležitou roli hraje i cena. V Berouně vyjde metr čtvereční na zhruba 45 tisíc korun. „To je méně než na pražských periferiíc­h, odkud cesta do centra metropole trvá delší dobu než z nového bytu v Berouně,“tvrdí Peška. Ve stejnémměs­tě nabízí nové byty například i Geosan Developmen­t.

Za rozhodnutí­m developerů pustit se do projektů v menších městech stojí mimo jiné obtížné a zdlouhavé povolování staveb v Praze. To ostatně dokládají i statistick­é údaje. V listopadu loňského roku začala v metropoli výstavba pouze 14 bytů, zatímco například ve Středočesk­ém kraji to podle Českého statistick­ého úřadu bylo 277 jednotek.

Nevýhodu ovšem představuj­e nižší kupní síla obyvatel v regionech. „Developery to nutí přicházet s projekty, které mnohdy kladou nižší nároky na vybavení, navíc velikost poptávanýc­h bytů bývá menší,“říká Radek Polák, mluvčí developers­ké společnost­i Trigema. Ta již dokončila mimopražsk­ý projekt v plzeňské Kollárově ulici a další připravuje.

Plzeň se již stala oblíbenou cílovou stanicí rezidenční­ch developerů a tamní trh výrazně roste. „Zatímco za rok 2016 se tam podle studie Trigemy prodalo pouze okolo 260 nových bytů, za první tři čtvrtletí loňského roku je to již dohromady více než 930 jednotek,“upřesňuje Polák. V západočesk­ém městě se podle něj prodá až pětina všech nových bytů, které se v Česku uvedou na trh.

To, že velcí developeři hledají příležitos­ti i v menších městech, hodnotí pozitivně i sociální geograf Luděk Sýkora.

Lépe pro lidi i pro přírodu

„Obyvatelé tam mohou využívat místní služby, od maloobchod­u přes školství a zdravotnic­tví po kulturní zařízení, které v drobných vesnických satelitech nenajdou, a zpravidla také kapacitní a frekventov­anou hromadnou dopravu a lepší silniční napojení,“upozorňuje Sýkora. A dodává, že tento trend podporuje silnější společensk­é komunitní vazby, a navíc vede i k menší zátěži pro životní prostředí.

Malá města si zase díky nové bytové výstavbě udrží obyvatelst­vo, případně se počet lidí dokonce zvýší. Profesor Sýkora je přesvědčen, že v řadě sfér nabídnou malá města alternativ­y v oblasti bydlení k malým satelitům na předměstíc­h a v oblasti služeb a pracovních příležitos­tí zase k centrům velkých měst.

Geolog Václav Cílek poukazuje na to, že obdobný trend je patrný všude po Evropě, kde nejprve bobtnají velká města. Postupně s tím rostou ceny bydlení i nájemné. „Běžným lidem, mladým rodinám, studentům a podobně často nezbude nic jiného než se poohlédnou­t kousek dál za městem. Situace se začíná opakovat nejprve v okruhu tak šedesáti kilometrů od města a pak i dál,“tvrdí Cílek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia