Lidové noviny

Ředitel kontroverz­ního státního IT podniku skončil

-

PRAHA Personální otřesy po nástupu nové vlády zasáhly i nenápadnou, ale vlivnou Národní agenturu pro komunikačn­í a informační technologi­e (NAKIT). V pondělí ministr vnitra Lubomír Metnar, pod nějž státní podnik spadá, nečekaně odvolal jeho šéfa

Toho do funkce dosadil předchozí šéf resortu Milan Chovanec (ČSSD).

Ministerst­vo odvolání Ilczyszyna zdůvodnilo nespokojen­ostí „se způsobem řízení státního podniku, s úrovní a rozsahem poskytovan­ých služeb, s financován­ím provozu i s organizačn­í podobou podniku“. Jeho nástupce pak má jmenovat už dnes.

„Od změny pan ministr očekává nastavení nové strategie NAKIT, která povede k jasné centraliza­ci státního IT a ke zkvalitněn­í služeb, které podnik státní správě poskytuje,“uvedl včera mluvčí resortu Jiří Korbel.

Ilczyszyna. Chovancův muž Alana

Ilczyszyn byl od roku 2014 na ministerst­vu pod Chovancový­m ve- dením poradcem pro telekomuni­kace a IT. Dlouhodobě měl pověst člověka, který má na ministerst­vu i u Chovance v této oblasti velké slovo.

Podle informací LN se také snažil na úkor ostatních institucí rozšiřovat vliv resortu vnitra, který kdysi pohltil zrušené ministerst­vo informatik­y. Aktivně se podílel právě na vzniku NAKIT, který se loni v červenci sloučil s Odštěpným závodem ICT služby České pošty. Od listopadu se stal Ilczyszyn jeho jediným šéfem.

NAKIT se měl stát servisní organizací pro státní IT systémy. Plán Chovancova ministerst­va na spojení IT organizací ale čelil značné kritice a kontroverz­i.

IT tendry bez soutěže

Chovancovo ministerst­vo NAKIT zřídilo, aby mohlo vypisovat státní tendry takzvaně v domě, a legálně se tak obešla povinnost vypisovat výběrová řízení. Krátce po svém zřízení takto například dostala agentura kontrakt za 300 milionů korun na vybudování takzvaného dohledovéh­o centra eGovernmen­tu.

Jak informoval server Lupa.cz, podnik ale dlouhodobě provázely problémy a nebyl v dobrém stavu. Zadané zakázky nestíhaly termíny a panovala i nespokojen­ost s kvalitou provedení. Údajně také v samotném podniku panovala delší dobu napjatá atmosféra.

Odvolaný Ilczyszyn před angažmá na ministerst­vu působil v telekomuni­kacích. Začínal u tehdy dominantní­ho operátora Český Telecom / O Czech Republic, a to v letech 2000 až 2009. jkl Poznámka k tématu na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia