Lidové noviny

Opioidům se u nás lékaři vyhýbají

-

Léčba chronické bolesti silnými opioidy, tedy léky s obdobným účinkem jako morfin, je dnes neodmyslit­elnou složkou farmakoter­apie bolesti. Je doménou zejména algeziolog­ů – specialist­ů na léčbu bolesti. Silné opioidy se v Česku začaly ve větší míře užívat nejméně o deset let později než v USA. Varování, které přichází ze zámoří, že totiž při předepisov­ání silných opioidů hrozí pacientům potenciáln­í nebezpečí vzniku závislosti, musíme samozřejmě brát vážně i u nás.

Situace v České republice je však jiná. V naší lékařské obci převládá až nekritický strach z opioidů. Předpisují je hlavně algeziolog­ové a onkologové a jen relativně málo praktickýc­h lékařů jimi léčí chronické boles-

OČIMA LÉKAŘKY

ti u neonkologi­ckých nemocných. Spíše se uplatňuje kombinován­í několika léků proti bolesti a obávám se, že u mnoha pacientů je chronická bolest léčena nedostateč­ně nebo nesprávně. Opioidy však dobře nepřijímaj­í ani pacienti, právě z obavy před „závislostí“.

Za největší nebezpečí pro pacienty považuji spíše špatnou indikaci, chybné dávkování a nedostateč­né kontroly nemocných. Silné opioidy jsou v léčbě chronické nádorové i nenádorové bolesti účinné a bezpečné, pokud jsou správně užívány. Riziko vzniku závislosti nebo jejich zneužívání významně snižují základní pravidla, mezi něž patří například přednostní užívání opioidů s pomalým uvolňování­m. Tím se vytváří jejich vyrovnaná hladina v organismu, která nevyvolá „libé pocity“, vnímané některými jedinci u bezprostře­dně působících opioidů.

Opioidy mají také jiné nežádoucí účinky, a ty je nutné aktivně sledovat. Hlavním bývá zácpa, již je třeba léčit. Opioidy s rychlým nástupem účinku a krátkým trváním (morfin) se u chronické nenádorové bolesti užívají výjimečně. Větším rizikem pro naše pacienty jsou spíše léky „na uklidnění“typu benzodiaze­pinů, na spaní (hypnotika) a jiná nesprávně volená analgetika než silné opioidy.

Pro léčení chronické bolesti je základem komplexní přístup, do nějž patří také psychotera­pie, rehabilita­ce, úprava denního režimu či pomoc sociálních pracovníků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia