Lidové noviny

Vydržíme ještě rok dva

- MIROSLAV NĚMÝ MELBOURNE

Roger Federer a Tomáš Berdych se na kurtech potkávají už 13 let. Jak se za tu dobu změnili?

(od našeho zpravodaje) Rozjívení mladíci dospěli v ženaté třicátníky, v jednom případě i do role zasloužilé­ho otce. I na Australian Open je znát, jak se životy Tomáše Berdycha a Rogera Federera s pádícím časem mění – jen jejich vzájemné duely na nejvyšší úrovni zůstávají.

To bývávaly na melbournsk­ých kolejích časy, když začínal tenisový večírek…

Tuhle partu nešlo přehlédnou­t ani přeslechno­ut. Vše začalo ve chvíli, kdy jeden z nich jako klučina dělal na Australian Open sběrače míčků a oblíbil si hru juniora z Česka. A zrodila se Berdych Army. „Ježišmarjá, to už je let,“zasměje se Tomáš Berdych, někdejší příslib a aktuálně dvaatřicet­iletý „držák“tenisového světa.

Roky ho podporoval­i a arény v Melbourne Parku hlasitě přesvědčov­ali o tom, že kdo neskáče, není Čech. Jenže dospívání se nevyhnulo ani jim.

„Tohle už patří někomu jinému, to už nejde dát dohromady,“říká nyní Berdych. „Vždyť jsou všichni pryč ze školy, pracují. Mají pomalu rodiny a děti.“V letech 2008 či 2009 ještě šlo o bujarou mládež na australský­ch letních prázdninác­h. Snažili se Berdycha vybudit k tomu, aby zdolal přeslavnéh­o Rogera Federera, a zvlášť ve druhém zmiňovaném případě k tomu nebylo daleko; Federer odvracel stav 0:2 na sety, přesto uspěl.

Mimochodem, o pár měsíců později se Federerově manželce Mirce narodila první dvojčata, k holčičkám v roce 2014 přibyli i dva kluci. U řeky Yarry se český čahoun a švýcarský elegán potkávají opravdu často, dnešní duel hraný od 9.30 SEČ byl je- jich pátým na tomto grandslamu. Berdychovi na místě fandí choť Ester, daleko větší zájem ale na turnaji vyvolává početná Federerova rodina. A to všichni její členové.

O tátovi s raketou netřeba mluvit. Na jeho paní pak došlo ve vtipném rozhovoru na kurtu, když Federer dostal od moderátora Jima Couriera otázku na večerní plány.

„Možná večeře? Tedy pokud bude mít Mirka náladu… Podívejte, ona už tu není! Ona má jiné plány,“rozesmál Federer arénu Roda Lavera bezprostře­dní odpovědí, po níž kamery zabraly prázdné místo v jeho hráčské lóži.

Na caparty se pak dostalo v jiné debatě s Courierem. Na téma, zda může tenisový rod Federerů v budoucnu pokračovat.

„Lidi, já nevím, jestli někoho moje děti zajímají,“smál se Federer. „Ale holčičky si nyní tenis opravdu zamilovaly. Tak poslední třiměsíce. Předtím to byl boj – pro- pána, můj sport je tak strašně nezajímal!“

Kdo ví, jak dlouho se ještě budou Berdych a Federer potkávat. První letos oslaví Kristova léta, druhý dostane v létě na narozenino­vý dort už 37 svíček. Můžou to mít čím dál těžší, neboť na grandslame­ch bude od roku 2019 pouze šestnáctka nasazených, čímž hrozí „krvavé“řeže hned od úvodních kol.

„Uvidíme, co to přinese,“říká Berdych. „Možná byla éra nás, co jsme na okruhu posledních deset let, pro někoho až moc nudná. Pokud si myslí, že to bylo málo a tenis lze povýšit na ještě vyšší úroveň a začít kompletně znovu s mladšími kluky… Proč ne. Nikdo z nás tu nebude navěky. My vydržíme ještě rok dva.“

A pak můžou naplno začít životy mimo tenisové kurty. Jen už nebudou vyrážet vstříc mladické divočině, nýbrž domů k rodinám.

Výsledek zápasu Federer-Berdych najdete dnes na Lidovky.cz

 ?? V osmifinále Australian Open Federer (vlevo) Berdycha porazil 6:4, 7:6 a 6:3. FOTO PROFIMEDIA ?? Před deseti lety.
V osmifinále Australian Open Federer (vlevo) Berdycha porazil 6:4, 7:6 a 6:3. FOTO PROFIMEDIA Před deseti lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia