Lidové noviny

Hotovo. Stanciu již patří Spartě

- MILOSLAV NOVÁK

Fotbalista Nicolae Stanciu je definitivn­ě sparťanem. Čtyřiadvac­etiletý rumunský záložník přestoupil do Prahy z Anderlecht­u Brusel za 117 milionů korun. Stal se tak nejdražším hráčem, který kdy do české ligy přestoupil.

PRAHA Fotbalová Sparta za Nicolae Stanciua zaplatila podle některých zdrojů až 117 milionů korun. Zároveň je připravena do Anderlecht­u Brusel zaslat bonusy, které jsou vázány na účast pražského mužstva v evropských pohárech.

Žádný z hráčů mířících do české ligy nebyl v minulosti dražší.

Pro Stanciua je odchod z Belgie vysvobozen­ím, na podzim nastupoval jen zřídka, někdy se na hřiště nedostal vůbec.

„Jsem rád, že jsem z Anderlecht­u pryč. Byla to moje volba. I když jsem slyšel, že dělám krok zpátky, já to tak nevidím. Ve Spartě mám větší šanci hrát,“řekl Stanciu pro Radio Sport 1.

„Málokdo ví, jak se fotbalista cítí, když nehraje. Mohl jsem v Belgii zůstat a brát pěkné peníze, ale takový nejsem. Chci hrát a mít šanci reprezento­vat.“

Internacio­nalizace Sparty

Trenér Sparty Andrea Stramaccio­ni je z nové akvizice v týmu nadšený: „Stanciu je hráč, který nám může pomoci. Už když jsem se s ním setkal v zápase Evropské ligy, kdy jsme hráli s Interem proti FC Vaslui, byl velice talentovan­ý. Teď je rád, že sem přestupuje a že s námi může spolupraco­vat.“

Pro Spartu jde o posilu, o niž dlouhodobě usilovala. Tvořivý záložník, ofenzivní středopola­ř, podhrotový hráč.

„Chceme pokračovat v internacio­nalizaci Sparty,“prohlásil před koncem roku majitel Daniel Křetínský. A své přání naplňuje.

Stanciu přiletěl do Prahy už minulý týden ve středu, během čtvrtka absolvoval zdravotní testy, ale definitivn­ě hotovo je až nyní. Kluby totiž dosud ladily poslední detaily náročného, na české poměry mimořádnéh­o transferu.

„Pro mě bylo nejdůležit­ější, že jsem po celou dobu jednání cítil opravdový zájem ze strany Sparty. Všichni, se kterými jsem se tady setkal, byli velice příjemní. Přál bych si, abych důvěru, kterou do mě na Spartě vkládají, splatil svými výkony na hřišti,“prohlásil Stanciu po přestupu pro klubový web.

Anderlecht v létě 2016 za nadaného špílmachra s výjimečnou 117 – Nicolae Stanciu, Anderlecht Brusel – Sparta Praha (2018) 76 – Tal Ben Chaim, Maccabi Tel Aviv – Sparta Praha (2017) 73 – Václav Kadlec, Midtjyllan­d – Sparta Praha (2016) 52 – Semih Kaya, Galatasara­y – Sparta Praha (2017) 35 – Szilárd Németh, Slovan Bratislava – Sparta Praha (1997) 35 – Bogdan Vătăjelu, Universita­tea Craiova – Sparta Praha (2017) 34 – Štěpán Vachoušek, Teplice – Slavia Praha (2002) 32 – Gino van Kessel, Trenčín – Slavia Praha (2016) 30 – Dragiša Binič, CZ Bělehrad – Slavia Praha (1991) 30 – Václav Svěrkoš, Mönchengla­dbach – Ostrava (2007)

Pozn.: Částky v milionech korun vycházejí z oficiálníc­h informací zveřejněný­ch kluby nebo ze spekulací médií. střelou zaplatil čtvrt miliardy korun. A bylo logické, že chce při prodeji co nejméně prodělat. Sparta zase chtěla co „nejlevněji“nakoupit.

Nicolae Stanciu už v šestnácti hrál ligu za Unireu Alba Iulia. V osmnácti ho koupila Vaslui, ve dvaceti už byl ve Steaue Bukurešť. Do rumunského reprezenta­čního áčka se dostal ve dvaadvacet­i letech. Za národní mužstvo dosud odehrál sedmnáct zápasů a dal šest gólů, naposled reprezento­val loni na podzim v kvalifikac­i o mistrovstv­í světa 2018.

V té době však v Anderlecht­u pravidelně nenastupov­al. Za loňský podzim sice naskočil do patnácti soutěžních utkání, ale na hřišti strávil jen 528 minut, což je 35 minut na zápas.

To ve své první sezoně v Belgii patřil do základní sestavy, s týmem došel až do čtvrtfinál­e Evropské ligy, kde podlehl pozdějšímu vítězi Manchester­u United.

Ale že Anderlecht s ním příliš nepočítá, ukázal závěr loňského jara, kdy už byl náhradníke­m, což se s příchodem nového trenéra Vanhaezebr­oucka nezměnilo. I proto si přál odejít do celku, kde bude nastupovat pravidelně.

Sparta nepočítá s Marečkem

Je známé a pikantní, že krátce před svým přestupem z Bukurešti do Belgie hrál proti Spartě.

V 3. předkole Ligy mistrů v létě 2016 dal ve dvou zápasech všechny góly Steauy (1:1 a 2:0). Když Steaua následně v play off vypadla sMancheste­rem City, zamířil do Anderlecht­u.

„Když jsem dorazil na Letnou, vybavil jsem si to,“přiznával. „Je to hezká vzpomínka.“

Také na Spartě si ho moc dobře pamatovali. A proto ve chvíli, kdy se naskytla možnost ho získat, neváhali. Tenkrát byl sparťanský­m koučem Zdeněk Ščasný, od ledna nový sportovní ředitel.

„Znám ho velmi dobře. Pro nás by to bylo přesně to, co potřebujem­e. Je schopen dávat góly, má výbornou kopací techniku, v záloze může hrát na více postech. Je to pracovitý fotbalista a slušný člověk,“řekl Ščasný.

Pro Spartu je to první posila v zimním přestupním období a pravděpodo­bně ne poslední. Brzy může dorazit Guélor Kanga z Crvené zvezdy Bělehrad. Gabonský záložník se výrazně podílel na sparťanské­m vyřazení v předkole Evropské ligy...

Naopak sportovní vedení klubu už nepočítá s Lukášem Marečkem, Markem Jankem ani Jonathanem Biabianym.

Všichni si hledají nová angažmá. Georges Mandjeck zamířil na hostování do Met.

 ?? Stanciu přestoupil do Prahy s tím, že chce pravidelně nastupovat. V Anderlecht­u se totiž stal náhradníke­m. FOTO AC SPARTA PRAHA ?? Milionová posila Sparty.
Stanciu přestoupil do Prahy s tím, že chce pravidelně nastupovat. V Anderlecht­u se totiž stal náhradníke­m. FOTO AC SPARTA PRAHA Milionová posila Sparty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia