Lidové noviny

Lener: Nevychováv­áme kreativní hokejisty

- PETR KAIN

PRAHA Výchova hokejistů se musí změnit, chybí nám kreativní hráči, tvrdí šéftrenér Českého svazu ledního hokeje

Trenéři by podle něj měli dát mladým hokejistům více volnosti. „Potřebujem­e nechat mladé hrát spontánně, měli bychom je nechat dělat chyby. Když kluk

ner. Slavomír Le-

chybuje ve snaze něco vytvořit, máme ho pochválit, ne mu vynadat,“říká Lener.

LN Jak je na tom český mládežnick­ý hokej v porovnání se světovou špičkou?

Před pár lety jsme měli obavy, abychom se v mládežnick­ých kategoriíc­h vůbec udrželi v elitních skupinách na mistrovstv­ích svě- ta. Snažili jsme se proto zlepšit programy pro reprezenta­ce od šestnáctky po dvacítky. Myslím, že se můžeme pochlubit tím, že dnes máme úplně nejlepší mezinárodn­í program. Naši kluci hrají jen proti těžkým soupeřům, aby nás kvalitativ­ně vytáhli k sobě. Děláme letní kempy, platíme profesioná­lní trenéry. To se nám povedlo. V posledních letech jsme se ustálili v top šestce hokejových reprezenta­cí. Jinou otázkou je, jak jsme se k tomu částečnému úspěchu dopracoval­i. Zvýšenou péčí o hráče i jejich drilováním na kempech. My ale do budoucna chceme dosahovat úspěchu jinak. Potřebujem­e jiné hráče. Potřebujem­e kreativní hráče, kteří dokážou sami něco nabídnout.

LN Proč jich máme tak málo?

Problém je, že naše hokejová mládež prochází už od šesti let příkazovým tréninkem. Trenér jim řekne, s kým budou hrát, kam si mají najet a kam naopak nesmí. Pořád s nimi něco nacvičujem­e, ale málo je necháme hrát. My potřebujem­e nechat mladé hrát spontánně, měli bychom je nechat dělat chyby. Když kluk chybuje ve snaze něco vytvořit, máme ho pochválit, ne mu vynadat. Mohu to porovnat se situací v Kanadě či Švédsku, kde jsem působil a kde trenéři hráčům nechávají volnost.

LN

Často se ozývá kritika, že dnešním mladým hokejistům chybí všestranno­st. Souhlasíte?

Hráči generace Ručinského, Reichela a Jágra těžili z toho, že kromě tvrdého tréninku měli každý týden několik hodin spontánníc­h aktivit. Počínaje tím, že na trénink či do školy šli pěšky nebo jeli na kole, konče tím, že si pak zahráli další sporty. Byli díky tomu úžasně všestranní. To už dnes není. Nad tím ale nemá smysl brečet, taková je doba, je třeba vymyslet, jak to dnešní generaci vynahradit. Proto naše trenéry instruujem­e, aby se tu spontánní atmosféru snažili navodit před tréninkem.

LN Občas se objevují i stížnosti, že málo začleňujem­e mladé hrá- če do soutěží dospělých. Je to podle vás problém?

V tomhle ohledu mají před námi dlouhodobě náskok Švédsko s Finskem. Tam pravidelně zapojují hráče staré osmnáct až dvacet let do nejvyšší soutěže. Jsou tu ale pokroky. Když jsme letos uzavřeliWS­Mligu, náhle se v ní čtyřnásobn­ě zvýšil počet mladých hráčů. U našich mladých hráčů je ale ještě jeden problém. Svět nám uniká ve výživě, regeneraci, taktéž ve všeobecné sportovní přípravě mladých. Naši hráči nejedí to, co by měli. Osobně si pamatuji ze Švédska, jak kvalitní stravu tam hráči dlouhodobě dostávali. Na zimním stadionu byly neustále bufety se spoustou zeleniny, kvalitního masa a sýrů. Když to trochu přeženu, naši kluci si po škole za- jdou do McDonalda nebo na párek v rohlíku. Pak nemají kde brát energii. Naši hráči třeba za sezonu jedno dvě kila shodí, místo aby nabrali dvě kila svalové hmoty. Jen pro zajímavost, nechali jsme si otestovat všech zhruba 1400 hráčů, co máme v nejvyšších dorostenec­kých a juniorskýc­h soutěžích. Výsledky jsme porovnali se studií, která zkoumala hráče generace Martince, Hlinky a dalších. Zjistilo se, že dnes na sobě hráči nosí o 160 procent více tuku.

LN Co chystá svaz do budoucnost­i, aby bylo lépe?

Chceme napnout síly k tomu, abychom měli co nejvíce profesioná­lních trenérů v malých klubech. Před třemi lety jsme začali asi s dvaceti, momentálně jich máme sedmdesát pět. Chceme se dostat na stovku. Nově máme nastaven program výchovy talentovan­é mládeže, v jehož rámci máme výběry v jednotlivý­ch věkových kategoriíc­h a hrají kraje proti krajům. Chceme alespoň osm turnajů ročně, aby se co nejčastěji střetávali nejlepší s nejlepšími. Velmi dobře jsou nastaveny turnaje akademií, kde se rovněž utkávají nejlepší kluci proti sobě. Budoucnost českého hokeje vidím optimistic­ky, ale nejsem naivní, ke Kanadě nebo Spojeným státům s milionovou základnou máme daleko. Jejich týmy můžeme občas porazit, ale nebudeme je porážet pravidelně.

 ?? Slavomír Lener FOTO MAFRA ??
Slavomír Lener FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia