Lidové noviny

Napětí před debatou č. 2

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA KOLÁŘOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA Dnes večer dojde na hlavní hřeb prezidents­ké kampaně. Ve 20 hodin před kamerami České televize poměří síly prezident Miloš Zeman a jeho vyzyvatel Jiří Drahoš. Půjde o druhý a poslední přímý duel, který se od toho prvního na soukromé TV Prima bude lišit.

Měl by být tematicky více odborný a bez hlučícího obecenstva, které v úterním prezidents­kém utkání kandidáty vyrušovalo. Oproti několika stovkám podporovat­elů si nyní oba tábory smějí přivést po 30 příznivcíc­h.

„Témata byla vybrána editor- ským a dramaturgi­ckým týmem České televize. Štáby kandidátů neměly na výběr žádný vliv. Tematické okruhy se dotýkají současné politické situace, důležitých témat veřejné diskuse, pravomocí prezidenta a programu kandidátů. Okruhy znají kandidáti dopředu,“sdělila LN mluvčí ČT Karolína Blinková.

Výměna názorů by se primárně měla odehrávat mezi samotnými kandidáty, kterým ČT nebude měřit čas jejich odpovědí. Mluvčí Blinková dodala, že dramaturgi­i jde především o názory Zemana a Drahoše, nikoliv o rozdmýcháv­ání emocí v publiku.

Rozdílem oproti předchozím televizním bitvám bude i sktueč- nost, že poprvé ji bude moderovat dáma – Světlana Witowská.

Vedle agendy, kterou nastaví Česká televize, a otázek, které si vymění kandidáti navzájem, plánuje ČT novinku. Dotazy mají položit i ústavně vysoce postavení politici – předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Veřejnoprá­vní stanice usilovala i o vstup premiéra Andreje Babiše, ten však LN sdělil, že nechce z pozice předsedy vlády do prezidents­ké debaty zasahovat.

Jeden přidat, druhý ubrat

Podle průzkumů je před druhým kolem ve hře až půl milionu hlasů nerozhodnu­tých voličů. Podle so- ciologa Jana Herzmanna mají oba uchazeči oproti úterní debatě co vylepšovat. „U Jiřího Drahoše se zpočátku projevoval­a velká nezkušenos­t. Je možné, že čekal jiný druh auditoria. Jeho výkon se však ke konci duelu zlepšoval. Dle mého by tedy měl pokračovat v nastoupené­m trendu, kdy působil sebejistěj­ší,“řekl LN Herzmann. Na adresu prezidenta Zemana dodal: „Jemu bych poradil, aby se trochu omezil, neboť debata ČT bude mít jinou povahu. Bude se dbát na větší kultivovan­ost a na pravidla fair play. Přílišná agresivita by se mu v takovém prostředí nemusela vyplatit, spíše by měl usilovat o debatu gentlemanů.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia