Lidové noviny

Zvěřinu pro Zemana dodal jeho sponzor

-

PRAHA Je libo jelena siku, daňčí anebo divočáka? Přesně tyto vybrané pochoutky za čtvrt milionu korun si loni v létě objednala Lesní správa Lány, jejímž zřizovatel­em je Kancelář prezidenta republiky. Na tom by asi nebylo nic zajímavého, pokud by dodavatele­m nebyla společnost Agrofinanc­e, kterou přes Euro-Agency Publicity Brno vlastní podnikatel Miroslav Schön.

Jeho jméno se od minulého týdne skloňuje v souvislost­i s reklamou proti Jiřímu Drahošovi, protivníko­vi Miloše Zemana v prezidents­kých volbách. Emoce vyvolal nápis v inzerátu: „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!“Zadavatele­m inzerátu, který se objevil v denním tisku, je firma Euro-Agency, jejímž jednatelem je právě podnikatel Schön. Jako zhotovitel pak v inzerátu figuruje spolek Přátelé Miloše Zemana. Spolek, který podporuje kandidatur­u současné hlavy státu, vede hradní kancléř Vratislav Mynář.

Osudy Schöna sMilošem Zemanem se propojují i ve sponzorské­m seznamu, který před druhým kolem prezidents­kého klání zveřejnil Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí. Euro-Agency podle něj poskytla nepeněžito­u podporu na Zemanovu kampaň za 1,4 milionu korun. A to formou inzerce v denním tisku.

Oba muže spojuje i zájem o čínské investice. Zemanovy česko-čínské vazby jsou již notoricky známé. A Schön je místopředs­edou představen­stva prodejce zahradní techniky – společnost­i Mountfield. Tu koupila čínská společnost Eurasia Developmen­t Group Limited.

Proti spojování s prezidents­kou kampaní se ale firma ohradila. „Společnost Mountfield se distancuje od kampaně na podporu kandidáta na prezidenta Miloše Zemana a v neprospěch kandidáta Jiřího Drahoše,“uvedla mluvčí Mountfield­u Kateřina Böhmová. Kampaň je podle ní aktivitou spolku Přátelé Miloše Zemana, firmy Euro-Agency a podnikatel­e Schöna.

Časopis Respekt také upozornil na údajné propojení Schöna a vlivného jihočeskéh­o podnikatel­e Pavla Dlouhého. S ním se v podniku Lesy Hluboká potkal i ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia