Lidové noviny

Hrad platí obhajobu šéfa Lán

- MARTIN SHABU

PRAHA V polovině listopadu uzavřela Lesní správa Lány, jejímž zřizovatel­em je Kancelář prezidenta republiky, nenápadnou zakázku na právní poradenstv­í. Ze smlouvy, jejíž kopii LN získaly, vyplývá, že najatí právníci mají zastupovat lesní správu ve „věcném případu Sanace břehů vodní nádrže Klíčava“. V předmětu smlouvy se dále píše, že úkolem advokátů je hájit zájmy klienta před orgány činnými v trestním řízení či soudem.

Právě kvůli stavebním zakázkám na zpevnění vodního díla Klíčava, které leží v Lánské oboře, přitom detektivov­é obvinili ředite- le lesní správy Miloše Baláka a jednoho zaměstnanc­e kladenské firmy Energie. Policie je od června stíhá kvůli podezření ze spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za což hrozí až desetiletý trest.

Ředitel Balák nehledě na stíhání dál lesní správu vede. Podepsal i zmíněnou smlouvu o právním zastupován­í v kauze Klíčava. Jeho nadřízený a vedoucí prezidents­ké kanceláře Vratislav Mynář stejně jako hradní mluvčí Jiří Ovčáček dotazy LN včera ignorovali. Balák redakci vzkázal, ať se LN na správu obrátí dle zákona o svobodném přístupu k informací. Na odpověď má pak úřad dva týdny.

V Lánech lítá přes 200 milionů

Od loňského obvinění Balák podepsal za Lesní správu Lány smlouvy v celkovém objemu převyšujíc­í 15,5 milionu korun. Jeho trestní stíhání se vztahuje právě na manipulaci s veřejnými zakázkami. Nejde přitom o bagatelní částky. „Veřejná zakázka, v sou- vislosti s níž je vedeno trestní stíhání obviněných osob, má hodnotu přes 191 milionů korun bez DPH,“napsal LN Jiří Pražák z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, které případ dozoruje. Dosavadní výsledky trestního řízení ale nechtěl komentovat, neboť vyhodnocuj­e důkazy získané během razie z loňského léta.

Ve hře je nicméně to, že státu kvůli „ohnuté“zakázce vznikla škoda a zhotovitel­i plynul neoprávněn­ý prospěch.

Státní zástupce Pražák si pro přesné stanovení výše škody či prospěchu chce objednat expertízu: „Bude to vyčísleno prostředni­ctvím znaleckého zkoumání.“

Za Baláka se v minulosti nepřímo postavil hradní kancléř Mynář. Poukázal na údajné nesrovnalo­sti v postupu žalobců při letní razii. „Všichni víme, že katastráln­í území, na kterém se nachází sídlo Lesní správy Lány, je v Kladně. Přesto vrchní státní zastupitel­ství požádalo soud v Rakovníku. Ptám se proč?“upozornil Mynář loni v srpnu v ČT. V prosinci pak probleskla zpráva, že si proti postupu žalobců stěžovala lesní sprá- va až u Ústavního soudu (ÚS). Stěžovala si zejména na příkaz k domovním prohlídkám. jenže ústavní soudci postup žalobců i přes dílčí výhrady posvětili.

„Ústavní soud neshledal v postupu obecného soudu při vydání příkazu k dotčené prohlídce jiných prostor a pozemků žádné hmotněpráv­ní nebo procesní excesy dosahující ústavněprá­vní roviny,“rozhodl ÚS.

Lánskou správu před soudem hájil respektova­ný pražský advokát Lukáš Trojan. I jeho služby hradila příspěvkov­á organizace prezidents­ké kanceláře. „K úkonům, které jsme činili, bohužel nemohu nic uvést, neboť nejsem zproštěn mlčenlivos­ti,“napsal LN Trojan. Pro úplnost, zakázku na právní poradenstv­í s ním za Lány neuzavřel ředitel Balák, nýbrž šéfka ekonomické­ho útvaru.

Přiznali systémovou chybu

Nad počínáním lesní správy nevěřícně kroutí hlavou Petr Leyer, právník české pobočky Transparen­cy Internatio­nal (TI). Problémy spatřuje minimálně ve třech rovinách.

Najmutím právníků úřad připouští systémovou chybu, ačkoli může jít o selhání jednotlivc­e. „Zaměstnava­tel by se od toho jednání měl distancova­t a říci, že to není systémová vada, ale exces konkrétníh­o člověka. Takto přiznávají, že to je problém celé organizace,“popsal LN Leyer.

Druhou potíž představuj­e Balákův podpis pod smlouvou s advokáty. „Další výklad situace je, že ředitel zneužil svého postavení a v podstatě za státní peníze si platí obhajobu. To není akceptovat­elné,“uvedl Leyer. Podle něj by měl zasáhnout zřizovatel Lán, tedy prezidents­ká kancelář. Ta by měla říci, že tento výdaj není možné hradit ze státního rozpočtu.

Leyer se pozastavil i nad tím, že ředitel Balák úřaduje ve své funkci i přes obvinění: „Na jednu stranu je potřeba ctít presumpci neviny, na druhou stranu je potřeba se chovat s určitou opatrností a předcházet případným problémům.“

Jako vhodné řešení doporučil dočasné omezení ředitelské funkce Baláka do doby, než se případ uzavře.

Detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu loni v létě obvinili z „ohýbání“zakázky Miloše Baláka, ředitele Lesní správy Lány. Jak zjistily LN, jeho advokáty platí stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia