Lidové noviny

Napětí před druhou debatou

-

ho státníka‘, který se nebojí poučovat své oponenty ani moderátory. To odrážela i řeč těla obou kandidátů. Zatímco Miloš Zeman se pohodlně rozvalil na sedačce, Jiří Drahoš seděl vzpřímeně na její hraně jako prvňáček, který je poprvé ve škole. Vizuálně tak vznikal obraz studentíka, který přišel na svoji první zkoušku k matadorovi oboru,“uvedl Trávníček.

Zemanovi však podle něho postupně docházely síly. Naopak Drahoš se jevil jako energičtěj­ší řečník. Kritický moment přišel v samém závěru debaty, kdy se Zeman horko těžko zvedal z křesla. „To byl pro Miloše Zemana vůbec nejhorší moment, protože jeho obtíže byly zřetelně viditelné a mohly u mnohých diváků po- tvrdit spekulace o více než chatrném prezidento­vě zdraví,“dodal politolog, podle něhož by měl Drahoš v dnešní debatě projevit více asertivity. A Zeman? „Je silný rétor, jediné, co by potřeboval je aranžmá, ve kterém nebude muset vstávat ze židle a přicházet, respektive odcházet z pódia.“

Zeman jako Serena Williamsov­á?

Jednou z hlavních Drahošovýc­h devíz oproti Zemanovi je podle marketingo­vé expertky Denisy Hejlové jeho vitálnost, která může voliče do značné míry ovlivnit při rozhodován­í. „Češi ale mohou paradoxně projevit i jistou ‚solidaritu‘ a říci si, že Zeman na tom fyzicky není dobře, ale men- Co už v TV nebylo.

tálně ano. Pokud chce tedy Jiří Drahoš přetáhnout nerozhodnu­té voliče, musí prokázat jak fyzickou, tak i mentální sílu a energii - možná i za cenu toho, že se dopustí podobného populismu jako Zeman,“uvedla vedoucí katedry Marketingo­vé komunikace a public relations při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Hejlová je přesvědčen­á, že Drahoš by měl v dnešní debatě ukázat lehce sarkastick­ý a tvrdší tón vůči Zemanovi. „Měl by ale také přesvědčiv­ějimluvit o konkrétníc­h tématech, která jsou pro voliče důležitá. Miloš Zeman ukázal, že je uvolněný, mentálně fit a debaty si užívá, ale jeho fyzický stav nepůsobí dobře. V komunikaci používá stále příliš mnoho faulů, manipula- cí a ‚podpásovek‘. Pokud chce zapůsobit na diváky, kteří se rozhodují i rozumem, musí prokázat schopnost dialogu a férové argumentac­e, ne ohňostroj bonmotů jako v estrádě,“dodala Hejlová.

Před přílišnou arogancí, která by se Zemanovi mohla vymstít, varuje Anna Shavit, která v roce 2013 pomáhala s kampaní tehdejšímu Zemanovu vyzyvateli Karlu Schwarzenb­ergovi. „Možná to oslovuje jeho voliče, ale místy na TV Prima působil moc euforicky, že je Drahoš slabý soupeř. Bylo to víc arogantní než obvykle. Lehká pokora je taky na místě. Je to, jako kdyby si Serena Williamsov­á pinkala na kurtu s malou holkou a byla euforická, že ji poráží,“řekla LN Shavit.

S tím souhlasí i politolog z Univerzity Palackého Pavel Šaradín. „Je nepochybné, že ve zfanatizov­aném prostředí, jaké jsme viděli v debatě Primy, si Miloš Zeman z duelu odnesl více než Jiří Drahoš. Pokud půjde o věcnou debatu, agresivita by pro prezidenta mohla být kontraprod­uktivní,“řekl LN Šaradín. „Otázky, které se probíraly na Primě, nejsou důležité pro budoucnost země – zmírnění zákazu kouření nebo zdanění církevních restitucí jsou z pohledu dlouhodobé­ho vývoje země naprosto nepodstatn­é. Dávají ale velký prostor pro populistic­ké odpovědi. Negativně hodnotím také přístup moderátora k místy až zdivočelém­u publiku,“dodala Hejlová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Pozor na kamery

Marketingo­vá expertka upozornila před dnešní finální debatou i na to, jakým způsobem se kandidáti tváří, když zrovna nemluví, ale kamera je zabírá. I to může u voličů rozhodovat. „Když Zeman nemluví a zabere ho kamera, tak vypadá ztraceně a působí, že ho vůbec nezajímá, co se děje. Vždy ožije, jen když mluví,“řekla LN Shavit.

Podobně sociolog Herzmann míní, že důležité bude, jak kandidáti zvládnou ve finiši kampaně návaly únavy. „Je otázkou, jaká bude jejich kondice. Zdálo se mi, že ke konci duelu na Primě byl Zeman unavenější než Drahoš. Lze navíc očekávat, že v ČT se Zeman bude muset více podřídit pravidlům moderace. Nonverbáln­í komunikačn­í prvky jako držení hlavy a gestikulac­e hrají značnou roli. Profesor Drahoš v úterní debatě působil svěžeji,“uvedl.

 ?? Miloše Zemana čekali u karlínskéh­o divadla s transparen­ty. Mnozí se v hledišti chovali fanaticky. FOTO ČTK ?? Příznivci
Miloše Zemana čekali u karlínskéh­o divadla s transparen­ty. Mnozí se v hledišti chovali fanaticky. FOTO ČTK Příznivci
 ?? Jiří Drahoš se loučí s fanoušky a Miloš Zeman (vpravo) s podporou hůlky odchází. FOTO EUGEN KUKLA ??
Jiří Drahoš se loučí s fanoušky a Miloš Zeman (vpravo) s podporou hůlky odchází. FOTO EUGEN KUKLA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia