Lidové noviny

Drahošová: Fáma s ČT vznikla v maskérně

- PLZEŇ ROBERT SATTLER

Zatímco prezidents­ký kandidát Jiří Drahoš svou kontaktní kampaň počátkem týdne ukončil, aby se soustředil na televizní debaty, jehomanžel­ka Eva stále objíždí regiony. Včera v doprovodu soukromé ochranky zavítala do Plzně.

Během prohlídek převážně kulturních institucí zbyl čas i na vážnější témata. Tím nejaktuáln­ějším bylo hodnocení úterního duelu Jiřího Drahoše s prezidente­m Milošem Zemanem, který vysílala televize Prima.

„To byla reality show, plná nenávisti a sprostoty, se kterou jsem se v životě nesetkala,“zlobila se Drahošová na půdě Západočesk­é univerzity. „Co protistran­a vykřikoval­a, bylo pro mě něco strašné- ho,“sdělila děkanovi fakulty umění a designu Josefu Mišterovi s odkazem na neurvalé chování části diváků v Hudebním divadle Karlín. Přiznala, že v ní a jejím muži debata zanechala rozpačité pocity.

Řeč došla i na její v posledních dnech propíraný výrok, že v České televizi Drahošovým fandí, ale nesmí to dávat najevo. „Jako vždy to bylo vytržené z kontextu. Před televizní debatou jsme byli v maskérně. Já měla za manžela strach a maskérky mi řekly, ať se nebojím, že ony ho tam podporují,“tvrdila včera Drahošová. O tomto zážitku prý vyprávěla v přátelské atmosféře mezi dobrovolní­ky v pardubické kavárně. Jenže její slova zaslechl novinář a kauza byla na světě.

Od zástupců univerzity obdrže- la jako dárek knihy o umění, porcelánov­ou vázu a brož inspirovan­ou prací designéra Ladislava Sutnara, která byla vytvořena 3D tiskem.

„Musíme to dát“

Bývalá knihovnice si pochvalova­la zejména její modrou barvu, již řadí mezi své oblíbené. Výraz podpory pak opětovala sebevědomý­mi slovy. „Musíme to dát, zklamali bychom spoustu lidí v republice,“ujistila děkana.

Během své návštěvy Plzně zavítala manželka bývalého šéfa Akademie věd ČR také do místní zoologické a botanické zahrady, kde si vyzkoušela, jak se krmí zhruba čtyřmetrov­é žirafy či více než dvoutunoví nosorožci.

Nechyběla exkurze ve vědec- kém parku Techmania Science Center. V podvečer se v prostorách někdejší papírny na Slovanech setkala s fanoušky svého manžela. Mezi asi třemi stovkami příznivců, kteří Evu Drahošovou přivítali dlouhým potleskem, se objevil i europoslan­ec Jiří Pospíšil (TOP 09) nebo současný akademikův podporovat­el Marek Hilšer, který v prezidents­ké volbě vypadl v prvním kole.

Ještě v průběhu akce se Drahošová přesunula na koncert zpěvačky Hany Zagorové v Měšťanské besedě, kde svou plzeňskou pouť zakončila.

 ?? Techmania Science Centra si Eva Drahošová prohlédla za doprovodu hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda. FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Expozice
Techmania Science Centra si Eva Drahošová prohlédla za doprovodu hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda. FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Expozice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia