Lidové noviny

Miloš Zeman v televizní debatě...

Prezidents­ký kandidát Jiří Drahoš chce prosazovat oddlužení a moderní stát. Odmítá otazníky kolem svého týmu a sponzorů.

-

LN Má se tedy změnit systém, jak navrhuje ministr Pelikán, nebo má jednorázov­é oddlužení zaplatit stát?

Může to být kombinace. Můžeme se bavit o tom, nakolik si za to tito lidé mohou sami, ale je třeba jim vyjít vstříc a umožnit oddlužení i bez podmínky splacení třiceti procent do pěti let. Jinak je dluhová past neřešiteln­ý problém.

Beru to jako řešení aktuální situace obrovského množství lidí. Rozhodně nikoho nevyzývám, aby toho zneužíval a zadlužoval se. I to musí stát ohlídat.

LN Jaká jsou vaše další témata?

Prezident může aktivně ovlivnit prakticky všechno, byť není ministrem. Může mluvit například o tom, že potřebujem­e změnit vzdělávací systém, apelovat na politiky, aby se dívali za horizont čtyř let. Také si může volat ministry nebo se nechat přizvat na zasedání vlády.

LN Aktuální příklad je problém s eRecepty, kterými trpí pacienti i lékaři. Co byste s tím mohl jako prezident dělat?

Pane redaktore, nezlobte se, ale to je už opravdu detail. Neingerova­l bych s každou drobností. Mluvil jsem o vzdělávací­m systému, to je zásadní věc.

LN Má stát podporovat, či rušit osmiletá gymnázia?

Nejhorší je, když přijde ministr a najednou rozhodne: budeme rušit osmiletá gymnázia. Z odborných kruhů vím, že to nebyl domyšlený krok, ale jednou jsme je zavedli a fungují, takže mohou koexistova­t se čtyřletými.

LN Jaké zásadní téma byste jako prezident prosazoval?

Moderní stát, který není byrokratic­ký a vychází vstříc občanovi. Když ten někam zanese svá data, třeba se přestěhuje, neměl by vyplňovat stohy formulářů. LN V tom se asi shodnete s premiérem, který říká to samé...

Nevím, proč bych se v něčem nemohl s Andrejem Babišem shodnout.

LN Bavili jste se o tom spolu?

Já jsem s premiérem Babišem nehovořil.

LN Vymezujete se vůči spolupraco­vníkům Miloše Zemana. Kdo budou případně ti vaši?

Jsem v situaci, kdy promýšlím varianty, a zatím jsem se nerozhodl, takže o tom nechci mluvit. Po volbách bych měl případně ještě relativně dost času si to ujasnit.

LN Nemá ale volič vědět, kdo to bude, aby se mohl rozhodnout? Alespoň typově?

Typově můj kancléř bude mít bezpečnost­ní prověrku na nejvyšší stupeň. Miloš Zeman řekl, že si na Hrad vezme pouze řidiče a tajemníka, takže to srovnání je nefér. Nemám k tomu víc co říct.

LN Zvažujete angažmá některého z protikandi­dátů?

I to mám v hlavě.

LN Konkrétně Pavla Fischera?

Pavla Fischera si vážím, má zkušenosti z diplomacie i vysokého úředníka. Ale zatím jsme o ničem konkrétním nemluvili.

LN Kdy jste se vlastně potkali s Jakubem Kleindiens­tem?

Potkal jsem ho na ministerst­vu kultury, kde pracoval, náhodou na společensk­é akci a dělal na mě velmi dobrý dojem. Když jsem pak zvažoval lidi do týmu, opakovaně jsem si ho proklepl a věděl jsem, že je to člověk se zkušeností ze soukromého byznysu.

LN Je náhoda, že se nachomýtl ke spoustě divných a podezřelýc­h obchodů?

Já o žádných spoustách podezřelýc­h obchodů nevím.

LN Třeba prodal byt expremiéro­vi Stanislavu Grossovi...

Pane redaktore, nezlobte se, ale to jsou spekulace, o kterých se nehodlám bavit. Běžte za panem Kleindiens­tem nebo zjistěte, co bylo na té transakci spekulativ­ního, nelegálníh­o či podezřeléh­o.

LN K vašim poradcům patří i Petr Kolář, který se v médiích označil za „bývalého ministra zahraničí skupiny PPF“. Bude to mít vliv na vaše případné zahraničně­politické směřování?

Ne.

LN Je tedy náhoda, že tolik lidí kolem vás a vašich sponzorů má vazby na skupinu PPF miliardáře Petra Kellnera, který například svezl letadlem Miloše Zemana z Číny?

To jsou všechno spekulace. O žádných vazbách na PPF nevím a nic jsem od ní nepřijal, jak vidíte na mém transparen­tním účtu.

LN Setkal jste se někdy s Petrem Kellnerem nebo Vladimírem Mlynářem, šéfem komunikace PPF a přítelem vašeho vedoucího kanceláře Pavla Koláře?

S panem Mlynářem jsem se setkal mnohokrát, když byl ještě poradcem bývalého premiéra Jana Fischera a když jsem řešil otázky Akademie věd. Pana Kellnera jsem někde zahlédl a to je všechno.

LN Takže PPF nemá jakýkoliv vliv na vaši kampaň?

Vylučuji naprosto jakékoliv vazby na PPF.

LN Jak by se Česko mělo stavět k Číně a Rusku?

Jsou to světové velmoci, které jsou politicky někde jinde než my. Naše společnost je orientován­a západním směrem, jsme součástí euroatlant­ické civilizace. Na druhé straně to nevylučuje, že bychom s Čínou či Ruskem nemohli dělat byznys. Nevidím důvod, proč bychom se měli před kýmkoli uklánět, jsme suverénní a měli bychom se podle toho chovat.

LN Setkal byste se jako prezident s dalajlamou?

Po desáté: pokud bych se dohodl s vládou a vláda by měla zájem, oficiálně bych se s dalajlamou setkal. Jinak ne, protože není představit­elem suverénníh­o státu. Mimo oficiální půdu bych neměl problém se s ním potkat.

LN Obáváte se vlivu čínského kapitálu, který se řeší i v EU?

Čínská hospodářsk­á politika, například v Africe, je velmi expanzivní. Na druhé straně je u nás přes všechny sliby čínský kapitál skoro zanedbatel­ný.

LN Varoval byste jako prezident před jeho sílícím vlivem?

Určitě, samozřejmě ano.

LN Má se česká ambasáda v Izraeli přesunout do Jeruzaléma?

Jsou odpovědi, které se nedají formulovat ano/ne a o kterých musíme diskutovat, a tohle je jedna z nich. Víme, jaká je situace v izraelsko-palestinsk­ém konfliktu, jsem přítel Izraele a beru Izrael jako demokracii mezi řadou autoritati­vních režimů. Ale u jednostran­ného kroku tohoto typu bych vždy zvažoval dopad v celém regionu. Prohlášení prezidenta Trumpa nastartova­lo obrovské problémy.

LN Měla by pokračovat naše bezvýhradn­á podpora Izraeli i na půdě OSN?

Ano, z mého pohledu ano.

LN Je pro nás migrace společensk­y a ekonomicky přínosná?

Pokud to budou lidé, o které tady bude zájem, budou bezpečnost­ně prověřeni a projdou procedurou povolení k pobytu, tak proč ne. Při návštěvách krajů jsem ve všech firmách slyšel: nemáme lidi...

LN Váš poradce Lukáš Kovanda ale publikoval článek, jenž ekonomický přínos migrace popřel, a následně byl obviněn z překrucová­ní faktů. Radí vám i v těchto otázkách?

Pan Kovanda mi radí v ekonomický­ch otázkách, ve věci migrantů rozhodně ne.

LN Sám jste řekl, že je to otázka důležitá pro firmy.

Na ekonomiku jsou pohledy různé, není to exaktní věda a já si rád vyslechnu názory z různých stran. Ale pak se rozhodnu sám.

LN Koho byste jmenoval na dvě místa guvernérů ČNB, která se uvolní v prosinci?

Nechtějte po mně jména, určitě bych se poradil nejen s experty v širším týmu, ale i s lidmi z bankovnict­ví a z akademické sféry.

LN Měli by budoucí viceguvern­éři hájit přístup ČNB, která nedávno odmítla ovládnutí české banky čínskou skupinou?

To je detailní spekulace.

LN Guvernér ČNB předal při návštěvě Miloše Zemana v Pekingu osobně licenci tamní významné bance pro pobočku v Česku.

Všichni členové bankovní rady, které bych jmenoval, by byli odborníci, měli nezpochybn­itelný morální a odborný kredit.

LN Předchozí prezidenti ale vybírali členy rady ČNB podle svých preferencí a vznikaly kvůli tomu konflikty s vládou.

Řekl jsem, podle čeho bych vybíral. Nevybíral bych žádné kamarádíčk­y, nejsem ekonom a nemám na tuto sféru žádné vazby.

LN Mají to být lidé, kteří chtějí přijmout euro či věří v zásahy do ekonomiky, jako byly intervence na korunu?

Bankovní rada by měla mít vyvážené složení. I přes osobní preference prezidentů z mého pohledu pracuje vyváženě.

LN Prezident bude vybírat vedení Nejvyššího správního soudu. Koho byste alespoň typově jmenoval?

Nevím, co znamená typově.

 ?? Jiří Drahoš, vyzyvatel dosavadníh­o prezidenta Miloše Zemana, se včera ráno připravova­l na den plný rozhovorů. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Ve své pracovně.
Jiří Drahoš, vyzyvatel dosavadníh­o prezidenta Miloše Zemana, se včera ráno připravova­l na den plný rozhovorů. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Ve své pracovně.
 ?? Drahoš v úterním duelu. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Poprvé proti Zemanovi.
Drahoš v úterním duelu. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Poprvé proti Zemanovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia