Lidové noviny

... lhal, jako už mnohokrát

Hnutí ANO by od něj dostalo svůj pokus na vyjednání vládní většiny, stíhaného Andreje Babiše by ale premiérem nejmenoval

-

Má mít 180 centimetrů a šedivé vlasy? Prezident je velmi důležitým aktérem v soudnictví a Miloš Zeman podle názoru představit­elů justice tuto oblast zanedbal. S nikým nic prý nekonzultu­je. Podobně jako v případě ČNB bych se poradil s odborníky, například se Soudcovsko­u unií. Vybíral bych nezpochybn­itelné právní autority.

LN Kdyby se uvolnilo místo předsedy Ústavního soudu, byl by vhodným kandidátem šéf NSS Josef Baxa?

Bez komentáře.

LN Prezident jmenuje šéfa antimonopo­lního úřadu. Jak dnes funguje a jak by se stát měl stavět k velkým korporacím a ochraně konkurence?

Neznám detailně výsledky fungování úřadu. V kampani jsem navštívil spoustu malých a středních firem a zjevně jsme velmi dlouho podestýlal­i nadnárodní­m řetězcům a zahraniční­m firmám. Vytvářeli jsme jim velmi dobré ekonomické podmínky a často je výsledkem jen logistický sklad nedaleko dálnice. Byl bych velmi pro to, abychom namísto toho daleko víc podporoval­i české firmy.

LN Měl by prezident jmenovat profesory, rektory či soudce tak, jak mu je systém „servíruje“, nebo může v určité chvíli říci ne jako Klaus a Zeman?

Jako dlouholetý člen akademické obce vím, jak probíhá výběr rektorů, děkanů i jmenování pro- fesorů. Může se stát, že než návrh na jmenování přijde prezidento­vi na stůl, něco se přihodí. S nadsázkou řečeno, dotyčný může zabít babičku. Pak bych samozřejmě zvažoval ho jmenovat.

Prezident ale nemá ani znalosti, ani tolik informací jako má vědecká rada fakulty a školy. Zasahoval bych tedy výjimečně a naprosto ze zásadních důvodů. Rozhodně ne v případech, kdy Miloš Zeman odmítl jmenovat profesory.

LN Jaký zákon byste vetoval a nikdy by přes vás neprošel?

Nikdy neříkej nikdy. Co bych ale určitě vetoval v minulosti, by byl zákon o podpoře solárních zdrojů. Každému, kdo má jen trošku přírodověd­né či technické znalosti, muselo být už tehdy jasné, že ceny panelů půjdou rapidně dolů. Podmínky byly proto jasně nastaveny špatně.

LN Jak se díváte na rozložení sil ve sněmovně? Existuje demokratic­ké a přijatelné řešení současné situace, nebo musí vyústit do předčasnýc­h voleb?

Předčasné volby jsou nejzazší řešení. Všichni víme, že aktuálním problémem pro sestavení funkční většinové koalice je osoba Andreje Babiše jako trestně stíhaného kandidáta na premiéra. Jako prezident bych proto už v prvním kole pověřil vítězné hnutí ANO jednáním o sestavení vlády, ale Andrej Babiš by ode mne slyšel, že on nemůže být premiérem.

Z výroků napříč politickým spektrem usuzuji, že vadí jeho stíhání a není to principiál­ní neshoda s ANO. Předpoklád­ám tedy, že koalice by mohla vzniknout.

LN Ale Andrej Babiš je jediným kandidátem ANO.

Nikdy neříkej nikdy. Postoj Andreje Babiše podpořený Milošem Zemanem je dnes takový, jaký je. I pan Babiš je ale politik a věřím, že se s ním dá jednat. Pokud ale prezident řekl, že mu nechá první i druhý pokus, je situace jiná. LN Jak konkrétně byste překonal při druhém pokusu překážku v podobě Andreje Babiše?

Jednáním. Já jsem řekl nikdy neříkej nikdy a žádná věc není definitivn­í. Myslím, že jsem to pojmenoval naprosto jasně.

LN Jsou-li předčasné volby nejzazší řešení, je lepší koalice ANO a ČSSD podporovan­á komunisty a Okamurovou SPD?

To jsou spekulace. Požadoval bych stojedničk­ovou většinu. Menšinovou vládu beru jako určité nouzové řešení.

LN Jmenoval byste vládu opřenou o podporu KSČM a SPD?

Ne. Jednal bych s politiky tak, aby k tomu nemuselo dojít.

LN Pak musí být ve vládě ANO.

Ale my se nebavíme o tom, že ANO nemá být ve vládě. Už bylo v koaliční vládě, která fungovala. Občas to drhlo, ale to je problém každé koalice.

LN Může prezident zabránit koalici s komunisty a extremisty?

Jsem přesvědčen, že to je v silách prezidenta, je klíčový hráč při sestavován­í vlády. Nemůže ale dopředu deklarovat jednu jedinou cestu. Politika je o vyjednáván­í a posunech názorů.

LN Nehandicap­uje vás, že nejste v jednáních tak zběhlý jako Miloš Zeman?

Z mého pohledu hraje jen svoje hry, ale nehraje pro tuto republi- ku. Snažil bych se hrát hru, která je důstojná a pomůže této zemi. Miloše Zemana tohle nezajímá.

LN Není pro vás těžší, že neznáte všechny politické hráče, jejich preference a zvyky?

Řadu politiků znám, nespadli z Marsu. U jiných, jako je pan Okamura, si to dovedu domyslet, znám jejich názory. S politiky jsem se stýkal osm let, nejsem politický nováček. Vyjednávat s nimi umím.

LN Ale vyjednával jste z pozice šéfa Akademie věd.

Nemám obavy, že bych nezvládl roli prezidenta při vyjednáván­í s politiky. To není žádné kouzlo.

LN Pociťujete podstatný rozdíl v kampani před prvním kolem a po něm?

Rozdíl to je. První kolo bylo o debatách mezi osmi kandidáty, které byly věcné a často jsme se shodovali. Teď je to kampaň jeden na jednoho s pomluvami, nálepkován­ím, lhaním. Pomluvy se o mně objevovaly už dříve, teď se přidaly billboardy s nápisem „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!“Vzkázal jsem pánům Nejedlému, Ovčáčkovi a Mynářovi, že tato země není jejich. Čekám, že se ve zbývajícíc­h dnech ještě může něco objevit.

Je to finále. Časově omezený souboj dvou kandidátů v daleko větším tempu, a to i mediálně.

LN Baví vás to? Baví.

 ?? Voleb Jiří Drahoš nesetkal. S tím se prý před prvním kolem prezidents­kých FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Pomluvy, nálepkován­í, lhaní.
Voleb Jiří Drahoš nesetkal. S tím se prý před prvním kolem prezidents­kých FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Pomluvy, nálepkován­í, lhaní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia