Lidové noviny

Zeman Babiše jmenuje každopádně

Prezident včera přijal demisi vlády Andreje Babiše. Zopakoval, že ho jmenuje premiérem bez ohledu na to, jak dopadnou volby

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Osud české vlády se včera oficiálně přesunul do druhého dějství. Andrej Babiš (ANO), který ve sněmovně nezískal pro svou ministersk­ou sestavu důvěru, odnesl na Hrad demisi. S prázdnou se ale nevracel, Miloš Zeman mu obratem udělil pověření, aby vyjednával i ve druhém pokusu. A dodal, že Babiše jmenuje premiérem buď jak buď. Pouze kdyby nebyl o víkendu znovuzvole­n prezidente­m, jmenování se urychlí tak, aby pravomoc případně nepřešla na Jiřího Drahoše.

Prezident nebude ani nutně požadovat garanci, že tentokrát už Babiše svůj pokus nepromarní a dohodne si v dolní komoře většinu. „Zde platí algoritmus podmíněnýc­h očekávání. Já bych rád panu premiérovi poskytl veškerý nutný čas k tomu, aby získal podporu pro svoji vládu, a to je těch 101 podpisů – nikoli nutně podpisů, ale hlasů. Na druhé straně, a to je to podmíněné očekávání, nemohu vyloučit své nezvolení a v takovém případě dodržím svůj slib a jmenuji pana Babiše premiérem v průběhu února. A protože to bude poměrně krátká doba pro získání potřebného počtu hlasů, nebudu na této podmínce trvat,“shrnul Zeman.

Kdyby naopak zvládl hradní post obhájit, avizoval už, že nechá Babiše vládnout v demisi „mnoho a mnoho měsíců“, dokud některé ze sněmovních stran nepovolí a s předsedou hnutí ANO se Andrej Babiš a Miloš Zeman

nedohodnou. Možní spojenci sociální demokraté a lidovci ale nadále podmiňují vstup do vlády tím, aby v ní neseděl trestně stíhaný člověk, jímž Babiš je kvůli podezření, že se v souvislost­i s Čapím hnízdem dopustil dotačního podvodu.

Situace je patová, protože hnutí ANO si v týdnu odhlasoval­o, že nemá a nenabídne jiného svého člena na pozici premiéra.

Spolu s tím hnutí také vyslalo prosbu svým voličům, aby ve druhém kole házeli hlasy Zemanovi, přestože před prvním kolem Babiš tvrdil, že voliči mají vlastní rozum a návod nepotřebuj­í. Část členů hnutí stanovisko vedení odmítla s tím, že podporuje Drahoše.

„Vidím, že mu nejde o Českou republiku jako takovou, ale o něj samého a pak o lidi, na které se dívá příznivě,“reagoval na okol- nosti odevzdání demise Zemanův vyzyvatel Drahoš. Ať už volba prezidenta dopadne jakkoli, je tak jasné, že Babiš si svou premiérsko­u roli zopakuje a pro důvěru si do sněmovny půjde i podruhé.

„Rozdíl je ten, že při prvním pokusu jsme nedostali šanci vyjednávat. Teď máme pocit, že můžeme seriózně vyjednávat. V prvním kole se ani nečekalo, že dostaneme důvěru,“řekl včera Babiš.

Kolečko schůzek zahájil ještě předtím, než ho Zeman pověřil. Největší vstřícnost­i se mu dostává od komunistů a SPD. Obě partaje vyjádřily připraveno­st tolerovat menšinový kabinet ANO a umožnit mu vládu výměnou za programové ústupky. Komunisté chtějí třeba zdanění dosud nevyplacen­ých náhrad u církevních restitucí, SPD požaduje přímou volbu starostů a hejtmanů nebo zá- kon o obecném referendu. Ve všech třech případech upozorňují právníci a opozice na problemati­ckou povahu daných zákonů.

U církevních restitucí by se sahalo do uzavřených smluv, které s náboženský­mi společnost­mi podepsal expremiér Petr Nečas. Výše náhrad je navíc vázána na postupné snižování státního příspěvku církvím na provoz, a zaručuje tak hladký průběh pozvolné odluky. Zákon o obecném referendu sepsala SPD s takovými parametry, že vládní legislativ­ci doporučili vládě, aby návrh odmítla, protože se neslučuje se zastupitel­skou demokracií.

Podle SPD by nezáleželo na tom, kolik lidí by přišlo v plebiscitu hlasovat, výsledek by vždycky platil a byl pro parlament závazný. I pět procent Čechů by mohlo rozhodnout o osudu celé země a zákonodárc­ům by se implikoval­a povinnost s tím souhlasit, i když je to v rozporu se slibem, který skládají. Podle něj se mají při rozhodován­í řídit svým svědomím.

U demokratic­ké části sněmovní opozice se tak hladká cesta k domluvě nerýsuje. Ve hře jsou vedle ČSSD a lidovců teoreticky ještě občanští demokraté. S nimi by hnutí ANO početně vyšla koalice o síle 103 hlasů. ODS ale již uvedla, že ANO těžko může detekovat programovo­u spřízněnos­t s nimi i komunisty. „My nebudeme součástí nějaké dražby o to, kdo za výhodnější­ch podmínek půjde s hnutím ANO,“uvedl předseda ODS Petr Fiala.

 ?? Absolvoval­i včera dvojí předávku. Premiér přišel za prezidente­m na Hrad s demisí a odnesl si pověření sestavit vládu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Absolvoval­i včera dvojí předávku. Premiér přišel za prezidente­m na Hrad s demisí a odnesl si pověření sestavit vládu. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia