Lidové noviny

Premiér se v Davosu potká s „Bibim“. Kvůli radarům

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Premiér Andrej Babiš obdržel minulý týden utajovanou zprávu Vojenského zpravodajs­tví. Týká se připravova­ného nákupu izraelskýc­h radarů pro českou armádu. Šéfovi vlády ji předala ministryně obrany Karla Šlechtová. „Poslala jsem mu jednu utajovanou zprávu, aby se sám seznámil, s čím tady pracuji,“řekla LN. Česko bude po židovském státu žádat potvrzení toho, že jsou nové 3D radary kompatibil­ní se systémy NATO. Jinak špičkovou techniku nekoupí.

Šlechtová se k chystanému obchodu vyjádřila včera ve sněmovně. Radiolokát­or známý pod zkratkou MADR podle ní obdržel negativní stanovisko českého kybernetic­kého úřadu. „Pokud ho nebudu mít pozitivní, v tuto chvíli ty radary nepodepíšu, protože nebudou napojiteln­é na systémy NATO. A ta kompatibil­ita musí být,“prohlásila ministryně.

Izrael není členem Severoatla­ntické aliance, je ale významným spojencem jejího největšího tahouna, Spojených států. Washington svému blízkových­odnímu chráněnci dodává zbraně a vojenskou techniku.

Bibi radí

Ze spojenectv­í USA a Izraele by se dalo vyvozovat, že armádní systémy budou alespoň do nějaké míry schopné spolupraco­vat. Praha chce přesto jasnější záruky. Premiér Babiš se proto dnes ve švýcarském Davosu potká s předsedou vlády židovského státu Benjaminem Netanjahue­m. Z vyjádření Úřadu vlády plyne, že MADR bude na pořadu debaty.

„Oba politici budou jednat o spolupráci v oblasti vědy, inovací, kybernetic­ké bezpečnost­i či ekonomiky,“sdělila LN mluvčí kabinetu Barbora Peterová.

Problemati­ka armádních radarů se ukrývá pod označením „kybernetic­ká bezpečnost“. To ostatně naznačila i Šlechtová: „Potřebujem­e certifikac­i Národního centra kybernetic­ké bezpečnost­i,“řekla LN ministryně minulý týden.

Nová šéfka resortu po nástupu do funkce oznámila, že přezkoumá všechny zakázky, které zbyly po jejím předchůdci Martinu Stropnické­m. Mezi ně patří i plánovaný nákup za 3,5 miliardy. Ar- máda chce získat osm radarů. Ty mají definitivn­ě nahradit jejich zastaralé předchůdce, vyrobené ještě v sovětské éře. „Naše současné radary jsou dávno po životnosti. Naštěstí jsou funkční, protože je neustále opravujeme,“řekla Šlechtová.

Z jejích slov plyne, že vojsko obměnu techniky akutně potřebuje. Obchod by ale neměl spadnout pod stůl ještě z jednoho důvodu. Česko si totiž tradičně snaží držet s Jeruzaléme­m nadstandar­dní vztahy. Babiš proto v půlce prosince telefonova­l Netanjahuo­vi, aby jeho vládu pozval na společné zasedání do Prahy. Neúspěch akvizice by mohl představov­at nepříjemný diplomatic­ký zásek. O výborné konexe s Izraelem usiluje i prezident Miloš Zeman, kte- rý si před čtyřmi lety během své návštěvy Izraele s „Bibim“, jak se izraelském­u premiérovi přezdívá, notoval. Pokud si chce Babiš udržet Hrad na své straně, neměl by nejvyššího velitele armády poštvat proti sobě. Zvláště když ho potřebuje k opětovnému jmenování předsedou vlády poté, co jeho první kabinet podal demisi.

U Zemana má dveře dokořán otevřené i Šlechtová. Ministryně si s hlavou státu před časem padla do noty, od té doby na sebe nedají dopustit. Někdejší šéfka místního rozvoje dokonce napsala předmluvu do knihy rozhovorů, které s hlavou státu vedl redaktor Parlamentn­ích listů Radim Panenka. Spojenectv­í s hradním pánem se jí v nové roli na obraně bude hodit. Nejeden politik se však přesvědčil, že Zeman dokáže dveře do své kanceláře velmi rychle a těsně přibouchno­ut.

Naše současné radary jsou dávno po životnosti. Naštěstí jsou funkční, protože je neustále opravujeme.

Po radarech vrtulníky

Druhé volební období po sobě ovládá obranu Babišovo ANO. Stropnický je přímo jeho členem, Šlechtová sice nikoli, hnutí ji ale do vlády vyslalo. Proto překvapila prohlášení­m, že všechny zakázky po svém předchůdci bude prověřovat. Druhým významným obchodem, do jehož revize se pustila, je nákup dvanácti víceúčelov­ých vrtulníků. Zatím to vypadá, že vojsko bude vybírat ze dvou nabídek. Spojené státy se hlásí se stroji UH-1Y Venom od společnost­i Bell. Italská vláda nabídla helikoptér­y AgustaWest­land AW139M.

Washington má enormní zájem Česku prodat své vrtulníky. Nový americký velvyslane­c Steve King za ně proto od počátku lobbuje: „Koupí by ČR dokázala, že chce vylepšit bojové schopnosti, modernizov­at svou výzbroj a ještě více se propojit se svými západními partnery,“prohlásil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia