Lidové noviny

Němci vyzbrojili Kurdy i Turky

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Vývoz zbraní do politicky neklidných oblastí budí v Německu dlouhodobě emoce.

Navzdory všem prohlášení­m a slibům vládních stran, že budou usilovat o jejich snížení, patří Německo stále k jejich největším exportérům na světě.

Teď má ovšem Berlín problém. Při aktuálně probíhajíc­ích bojích mezi tureckou armádou a kurdskými milicemi z Lidových obranných jednotek (YPG) na severu Sýrie proti sobě s největší pravděpodo­bností stojí německé zbraně.

Na straně jedné tanky Leopard 2 vyrobené v Německu, jež patří již řadu let k nejžádaněj­ším zbraním v Turecku. A Kurdové na straně druhé právě tyto tanky ostřelují německými raketami typu Milan.

Video, jak jedná taková střela zasáhla tank, koluje již několik dní na internetu a začíná pomalu doléhat i na vládu kancléřky Angely Merkelové.

Turecké vojsko zahájilo minulý víkend operaci v oblasti Afrín nedaleko hranice se Sýrií. Jeho tanky se podílejí na operacích proti YPG v jimi kontrolova­ných vesnicích na severu země.

Německo dodalo v letech 2006 až 2011 do Turecka celkem 354 tanků typů Leopard 2. A není to tak dávno, co kabinet v Berlíně naznačil, že nebude bránit další několikami­lionové zakázce na jejich modernizac­i. Ta by měla zaji- stit, že tanky se stanou odolnějším­i proti výbušninám.

Protitanko­vé rakety, využívané nyní bojovníky YPG, se k nim naopak podle všeho dostaly oklikou. Německo je totiž původně dodalo v letech 2014 až 2017 oddílům kurdských pešmergů bojujícím v Iráku proti oddílům bojovníků tak zvaného „Islámského státu“(IS). Kurdům se navíc dostalo i autorizova­ného výcviku od instruktor­ů německé armády.

Poté, co ale IS začal ztrácet svá kdysi dobytá území, dostaly se protitanko­vé rakety zjevně do rukou kurdských bojovníků v Sýrii.

Jak uvedl deník Die Welt, vláda v Berlíně na poslední informace týkající se role německých zbraní v turecko-kurdském konfliktu, příliš nereaguje.

Pokud tak činí, odpovídají její mluvčí na dotazy novinářů pouze velmi obecně, jako například, že vláda dosud nedisponuj­e vlastními informacem­i, že by německé zbraně byly využívány oběma stranami konfliktu.

Další zbrojní dodávky byly častým tématem rozhovorům­ezi Ankarou a Berlínem. Mnohé nasvědčuje, že za oteplením vztahů mezi oběma vládami v posledních týdnech, jsou další možné kontrakty.

V některých německých médiích se dokonce objevily spekulace, že turecká strana usiluje o jakýsi „výměnný obchod“: za dodávky zbraní by mohla propustit několik německých občanů zadržených v Turecku kvůli údajným stykům s kurdskými teroristy.

Lukrativní obchod s třetími zeměmi

Záměr omezit export zbraní se v minulosti pravidelně objevoval ve všech programový­ch prohlášení­ch německých vlád.

Zejména sociální demokraté (SPD) se snažili něco takového prosadit v praxi. Ve statistiká­ch zachycujíc­ích objem zbrojních obchodů se to ovšem neodrazilo.

Týdeník Der Spiegel například uveřejnil, že v letech 2015 až 2017, čili v době účasti SPD, odsouhlasi­la vláda rekordní počet zbrojních zakázek. Například v období 2014 až 2017 přesáhl celkový objem vyvezených zbraní přes 25 miliard eur, což je o pětinu víc, než za předchozí vlády.

Největší nárůst přitom zaznamenal export do tak zvaných „třetích zemí“, mezi něž patří země mimo Evropskou unii a Severoatla­ntickou alianci. Těch přibylo dokonce až o 47 procent.

Vedle Turecka patří k tradičně největším dovozcům německých zbraní Saúdská Arábie, Egypt, Spojené arabské emiráty či Alžírsko.

Navzdory napjatým vztahům mezi Berlínem a Ankarou v posledních měsících zůstávají Turci největšími zájemci o německé zbraně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia