Lidové noviny

Armády Číny a USA si dělí Afghánistá­n

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KÁBUL/PRAHA Jen čtyři dny poté, co při sobotních bojích o hotel Interconti­nental v afghánské metropoli Kábulu zahynulo 43 lidí, z toho podstatná část cizinců, zaútočili extremisté na sídlo mezinárodn­í kanceláře Save the Children ve východoafg­hánském Džalálábád­u. Výsledek – tři mrtví, přes 20 zraněných. K činu se přihlásila organizace Islámský stát. Vedení humanitárn­í mise včera oznámilo, že zavírá všechny své kanceláře v zemi.

Zatímco civilisté i humanitárn­í pracovníci utíkají ze země před stále krvavějším­i boji a teroristic­kými útoky různých extremisti­ckých skupin, především Talibanu a IS, Američané vyslali do oblasti posily i techniku a slibují, že budou mnohem usilovněji podporovat afghánskou armádu ze vzduchu. Tento týden jí předaly čtyři vrtulníky Black Hawk. Podle afghánské televize TOLO mají Američané v nejbližšíc­h letech dodat dalších 160 strojů. Velitel amerického letectva v Afghánistá­nu generál James Hecker na ceremoniál­u v jihoafghán­ském Kandaháru prohlásil, že po ukončení aktivních bojů v Sýrii a Iráku se jeho země začíná orientovat opět plně na Afghánistá­n. Letošní letecké útoky proti talibancům mají být „bezprecede­ntní“.

Podle různých odhadů extremisté ovládají až třetinu Afghá- nistánu. I proto Washington vyhlásil novou regionální strategii pro Afghánistá­n. Na jaře přijede do země další tisícovka amerických vojáků a bude jich zde oficiálně 15 tisíc. Zintenzivn­í se i výcvik afghánskýc­h jednotek. Ty jsou největší slabinou Afghánců – jsou špatně vybavené (poté, co USA předaly Afgháncům velkorysý dar, je v afghánské armádě bojeschopn­ých jen osm vrtulníků Black Hawk), sympatie k talibancům chová i část vojáků, kteří jsou, stejně jako obyvatelé země, znechuceni zničující korupcí a neschopnos­tí vlády provést základní ekonomické reformy. Kromě toho občané volají po tom, aby zahraniční pomoc nebyla rozdělován­a jen mezi příslušník­y vládnoucíc­h klanů. Mezitím USA přislíbily Afghánistá­nu dalších sto milionů dolarů na rozvoj samosprávy.

Přesto, že Washington slibuje další peníze i zintenzivn­ění vojenských akcí, Kábul pošilhává po pomocné ruce, kterou nabízí jak Rusko, tak Čína. V afghánském tisku se minulý týden s odvoláním na afghánské ministerst­vo obrany objevily zprávy o tom, že Číňané vybudují v severní provincii Badachšán svou první vojenskou základnu. Od jara 2017 zde čínské jednotky společně s afghánským­i kontrolují kratičkou čínsko-afghánskou hranici. Podle indického listu The Hindu náklady na opevnění Badachšánu bude financovat Peking.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia