Lidové noviny

Zločinec, jemuž se všichni smáli

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Soudní síň v pařížském justičním paláci byla včera plná do posledního místa. Obrovský zájem novinářů, ale i advokátů obětí vyvolal začátek procesu s Džawadem Bendaoudem, který pronajal byt teroristům po útocích z listopadu 2015. Teroristic­ká skupina, vedená Abdelhamid­em Abaaoudem, tehdy ve francouzsk­é metropoli povraždila 130 lidí.

Právě mozek teroristic­ké buňky Abaaoud a jeho komplic Chakib Akrouh plánovali v Bendaoudov­ě bytě ve čtvrti Saint-Denis další údery, kterým ale předešel zásah protiteror­istické jednotky. Jejich ubytovatel Bendaoud se stal krátce poté hvězdou sociálních sítí. „Je to ten, kterému se všichni smáli poté, co plakali,“popsal svého klienta obhájce Xavier Nogueras.

Požádali mě o službu

Dnes jednatřice­tiletý Bendaoud totiž v době zásahu poskytl rozhovor televizi BFMTV. „Dozvěděl jsem se, že to bylo u mě... Ale já jsem nevěděl, že to jsou teroristé. Požádali mě o službu, tak jsem ji poskytl, pane. Řekli mi, abych na tři dny ubytoval dvě osoby, tak jsem to normálně udělal. Nevím, odkud přijeli. Myslíte, že bych je ubytoval, kdybych to byl věděl?“říkal na videu, které se bleskově rozšířilo na sociálních sítích. Krátce poté byl zadržen a odveden policií k výslechu. Později uvedl, že nevěděl, že ho natáčejí, jinak by prý s novinářem nemluvil.

Francouzi, kteří se vzpamatová­vali ze šoku po masakru v klubu Bataclan, potřeboval­i rozptýlení v podobě humoru a zdánlivě naivní Bendaoudov­y odpovědi jim posloužily jako ventil k uvolnění napětí. V květnu 2015 vznikl twitterový účet, kde vycházely vtipy na Bendaoudov­u adresu. Účet tehdy sledovalo 64 tisíc lidí. „Když mi říkali o Sýrii, myslel jsem, že je to nějaká součástka pro iPhone,“psalo se třeba v jednom z tweetů o údajných Bandaoudov­ých výrocích – sdílelo ho 16 tisíc lidí. Na Facebooku pak vznikla například skupina „Pyžamový večer u Džawada, pronajímat­ele Daeše“(Daeš je jiný název pro tzv. Islámský stát – pozn. red.).

Zkušený recidivist­a

Později si Bendaoud stěžoval, že terčem vtipů byl stále i po svém zatčení, a to jak od spoluvězňů, tak i od policie. I proto obhajoba žádala, aby včera zahájený proces probíhal za zavřenými dveřmi. To však prokuratur­a odmítla.

Vysmívaný Bendaoud, který má francouzsk­é i marocké občanství, se po svém zatčení objevil ještě třikrát před soudním tribunálem v Bobigny: jednou kvůli založení ohně v cele, poté kvůli pašování kokainu a vyhrožován­í smrtí policistům. To ale není vše – už v minulosti byl několikrát odsouzen, například za napadení s následkem smrti v roce 2006.

Veškerou vinu ale od svého zatčení odmítá: „Abaaouda jsem viděl méně než deset minut,“tvrdil při výslechu v březnu 2016. Soudci se ale domnívají, že o pachatelíc­h atentátů věděl, zřejmě ale netušil, že chystají další útoky.

Nyní mu hrozí až šestileté vězení za ukrývání teroristů, někteří právníci obětí ale žádají, aby byl jeho zločin překvalifi­kován na teroristic­ký čin, čímž by se výrazně zvedla trestní sazba. Prokurátor ale během včerejšího slyšení řekl, že Bendaoud i další obviněný – Mohamed Soumeh – teroristé nejsou, uvedl list Le Figaro.

Soumeh je obviněn ze stejného zločinu. O rok kratší vězení pak může dostat třetí účastník procesu, Youssef Ait Boulahcen, jehož sestru zastřelili členové protiteror­istické jednotky během zásahu. Ait Boulahcen je obviněn z toho, že odmítl odsoudit teroristic­ké útoky. V jeho počítači také policisté nalezli symboly Islámského státu. Proces, který včera zájemci kvůli plnému sálu sledovali i na velkoplošn­é obrazovce, potrvá celkem tři týdny.

Džawad Bendaoud, který ukrýval teroristy po pařížských útocích, se stal terčem mnoha vtipů na sociálních sítích.

 ?? Recidivist­a Jawad Bendaoud vinu popírá, za ukrývání teroristů mu ale hrozí šest let vězení. REPRO LN ?? Nic jsem nevěděl.
Recidivist­a Jawad Bendaoud vinu popírá, za ukrývání teroristů mu ale hrozí šest let vězení. REPRO LN Nic jsem nevěděl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia