Lidové noviny

Kapské Město žízní, vody ubývá

- MARTIN HAMPEJS

Pokud se kritická situace nezlepší, budou od 12. dubna vodu distribuov­at pouze bezpečnost­ní složky u hydrantů v ulicích.

KAPSKÉ MĚSTO / PRAHA Na úpatí Ďáblova vrcholku v Kapském Městě se každý den schází vícero obyvatel, aby do kanystrů načerpali vodu z vyvěrající­ho pramene. Nedělají to proto, že by chladná horská voda měla léčivé účinky. Ve městě začíná být voda vzácným artiklem.

Druhé největší město v Jihoafrick­é republice je téměř na suchu, zásoby vody se vytrácejí. Zatím může každý člověk spotřebova­t denně 50 litrů vody.

Místním v Kapském Městě hrozí, že se během tří měsíců z jejich domoviny, ráje pro turisty a centra vinařství, stane první světová metropole, které po několikale­tých obdobích sucha vyschnou zásoby vody.

Zásoby v přehradách již klesly pod 30 procent. V momentě, kdy množství zásob dosáhne 13,5 procenta, bude město nuceno uzavřít kohoutky. Podle posledních informací deníku The Guardian dospěje Kapské Město do tzv. dne nula dříve, než se čekalo. Vodovodní síť podle propočtů vyschne již 12. dubna.

Zavřené kohoutky

„Dosáhli jsme bodu, odkud není návratu,“uvedla pro list Financial Times starostka Kapského Města Patricia de Lilleová. Nesníží-li obyvatelé radikálně spotřebu vody do „dne nula“, bude přívod vody centrálně uzavřen a distribuce bude probíhat u dvou set hydrantů po celém městě, kde si pod kontrolou bezpečnost­ních složek bude moci každý z občanů vyzvednout svých 25 litrů vody na den.

Zbylá voda poputuje do priorit- ních lokalit, jako jsou nemocnice nebo hydranty v chudších částech města. Plán vedení města prý předchází katastrofě ohrožující veřejné zdraví. Podle premiérky Západního Kapska Helen Zilleové bude organizace dlouhých front a distribuce vody u hydrantů logisticko­u katastrofo­u.

Už tak vedení města zavedlo pravidla korigující plýtvání vodou, která mimo jiné obsahují i hrozbu žaloby v případě, že rodina přesáhne povolený denní limit 50 litrů, což je samo o sobě značně malé množství vody. Běžně člověk spotřebuje 15 litrů vody při minutě sprchování a stejné množství vypustí do kanalizace i jedno spláchnutí.

Příčinou současné krize je abnormální nedostatek srážek, trvající již druhý rok. V roce 2017 na letišti v Kapském Městě spadlo pouhých 153,5 milimetru srážek, zatímco v roce 2014 to bylo více než 500 milimetrů. Podle klimatolog­ů by další rok bez srážek znamenal pro město katastrofu.

„Tady se ale vůbec nejedná o přírodní katastrofu,“uvedla profesorka Gina Ziervogelo­vá z univerzity v Kapském Městě. „Celou situaci způsobili lidé,“upozorňuje akademička.

„Je vskutku neuvěřitel­né, že polovina obyvatel města se chová, jako by se jich to netýkalo,“uvedla starostka města. Částečně řešení krize zabraňuje fakt, že v bohatých, převážně bílých předměstíc­h se lidé na krizi neohlížejí a i přes zákazy kropí trávníky, myjí automobily a dopouští vodou své bazény.

Některé podniky se snažily s šetřením vodou pomoci. Například kadeřnický řetězec Sorbet začal nabízet slevy zákazníkům, kteří přišli již s umytými vlasy.

Pokud bude vedení města nuceno přikročit k uzavření vodovodů, bude to znamenat zásadní problém pro veškeré podnikání ve městě. Obchody a restaurace budou muset zavřít nebo drasticky omezit pracovní dobu svých zaměstnanc­ů.

 ?? Lidé na kraji Kapského Města čekají, až si budou moci načerpat životodárn­ou tekutinu. FOTO REUTERS ?? Fronta u pramene.
Lidé na kraji Kapského Města čekají, až si budou moci načerpat životodárn­ou tekutinu. FOTO REUTERS Fronta u pramene.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia