Lidové noviny

Volný obchod spojí čtyři kontinenty i bez Trumpa

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

TOKIO/PRAHA Byl to krok, o kterém kritici tehdy novopečené­ho prezidenta Donalda Trumpa prohlašova­li, že je nejštědřej­šímmožným darem Číně. Zemi, s jejímiž údajně neférovými obchodními praktikami se newyorský magnát tolik dušoval bojovat už v předvolebn­í kampani. Byl to totiž právě Peking, kdo mohl z rozhodnutí stáhnout USA z vyjednáván­í o takzvaném Transpacif­ickém partnerstv­í (TPP) těžit nejvíc a snáze díky tomu protlačit vlastní mamutí hospodářsk­é projekty, jako je nová hedvábná stezka.

Trump o odchodu Washington­u z dlouho a obtížně vyjednávan­ého plánu největší zóny volného obchodu rozhodl v jednom ze svých prvních prezidents­kých dekretů krátce po inauguraci. Navzdory tomu – anebo možná právě proto –, že pro předchozí administra­tivu Baracka Obamy byla tato dohoda ještě strategick­y důležitějš­í než podobné partnerstv­í s Evropskou unií. Zdůvodnil to tím, že je pro Spojené státy nevýhodná a znamenala by další přesun výroby z USA do Asie namísto slibovanéh­o odstranění překážek v obchodu a investicíc­h.

Nějaký čas se zdálo, že odchod Washington­u pošle celý projekt ke dnu. Na den přesně rok od tohoto rozhodnutí ale vyslala jedenáctka zbývajícíc­h zemí do Bílého domu výmluvnou zprávu: všechny ostat- ní země v plánu hodlají pokračovat i navzdory zpátečce, již zařadily USA, a dohoda je dokonce už na stole. Byť pod novým, dosti krkolomným názvem Komplexní a progresivn­í dohoda pro transpacif­ické partnerstv­í (CPTPP).

To podstatné však zůstalo při starém. Padnout mají obchodní bariéry mezi Kanadou, Austrálií, Novým Zélandem, Japonskem, Malajsií, Singapurem, Brunejí či Vietnamem. Z Latinské Ameriky posléze pak propojí tyto země s Mexikem, Chile a Peru.

Dlouho vyjednávan­ý projekt Transpacif­ického partnerstv­í, zóny volného obchodu napříč Severní a Jižní Amerikou, Asií a Austrálií, míří do finále i navzdory odchodu USA z něj. V březnu podepíší v Chile lídři jedenáctky zemí oficiální dohodu.

Washington uvalil clo až 50 procent na dovoz praček

Jak tento týden oznámil japonský ministr hospodářst­ví Tošimicu Motegi, lídři angažovaný­ch států oficiálně podepíší smlouvu na počátku března v Chile. Dohodli se na tom při jednáních v Tokiu, kde se podařilo doladit poslední neshody. Příznačně v den, kdy Trump v duchu svého hesla „Amerika na prvním místě“podepsal navýšení cel na dovezené pračky až na 50 procent, u solárních panelů na 30 procent.

Dohodě o vzniku rozsáhlé zóny volného obchodu napříč Tichomořím již teoreticky nestojí nic v cestě poté, co od posledních námitek upustila Kanada. Druhá největší ekonomika mezi budoucími státy dohody po Japonsku byla považována za hlavní překážku toho, proč nebyla finální dohoda podepsána už na okraj listopadov­ého summitu Asijsko-pacifickéh­o hospodářsk­ého společenst­ví (APEC) ve Vietnamu. Problemati­cká byla z pohledu vlády v Ottawě zejména část upravující duševní a kulturní vlastnictv­í.

To, že zbývající země budou v projektu pokračovat i bez USA, potvrdil také v úterním projevu na Světovém ekonomické­m fóru ve švýcarském Davosu kanadský premiér Justin Trudeau. Více o dění v Davosu na straně 13 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia