Lidové noviny

Nejsme rukojmí politiků

-

Patříme k šestici nejbezpečn­ějších zemí, a přesto české politické debatě dominuje strach. Vždycky si říkám, když sleduju záběry z přírodních katastrof v zemích na dosah od nás, jak geniálně je ta naše kotlinka vybraná mytickým praotcem Čechem. Lidé nejsou ohrožováni nehostinno­u krajinou a živly, ani pro teroristy není (zatím) plémě Čechů nějakým terčem. Spíše „jsme sami sobě terč a štít, nám oči jiní nevytlučou, sami dovedem se nejlíp oslepit“, abych citoval básníka. Zmar strašení a rozeštvává­ní občanů u nás v posledních letech drží nezodpověd­ná část politickýc­h elit. Pro mnohé to je jediná podmínka jejich existence. Teď se posunulo politické dno níže.

Pozoruju strašlivou nervozitu premiéra v demisi Andreje Babiše a jeho pobratima Faltýnka. „Miloš Zeman je pro mě pokračovat­elem Klausovy éry. Jako prezident by dál rozděloval společnost. Z Hradu by se za jeho prezidents­tví stalo opět mocenské centrum, v němž by měl hlavní slovo lobbista Miroslav Šlouf a další kontroverz­ní osoby spjaté se Zemanovou politickou kariérou.“To byl Andrej Babiš v roce 2013.

Máme rok 2018, je před druhým kolem prezidents­kých voleb a vedení ANO „považuje Zemana za zkušeného politika, který prosazuje národní zájmy a bojuje proti ilegální migraci“. Zase strašení, útok na nejnižší lidské pudy, pseudovlas­tenectví. Pominu ten hrdinný boj inženýra Zemana tlacháním proti migraci, ale tohle jsou politické myšlenky, ideály? Vždyť to vypadá jako inzerát Přátel Miloše Zemana, z. s. podaný firmou Euro-Agency vlastněnou Číňany.

Je zřejmé, že Zeman s Babišem se drží pod krkem. Ve hře je všechno. V případě Andreje Babiše jde o jeho trestně stíhanou rodinu i rodinu politickou, vždyť ANO je jeho dítě. V případě Miloše Zemana jde o osud jeho loutkovodi­čů Mynáře a Nejedlého, které ještě před nedávnem Babiš tvrdě napadal. Po tajné schůzce s nimi se premiér náhle stal jejich rukojmím. Tohle už je kartelová dohoda dvou mafií. Proč máme být rukojmími my, občané? Tahle země není vaše!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia