Lidové noviny

Prima cirkus a nerovný plac

V přímých volbách prezidenta u nás asi nelze čekat seriózní diskusi o podstatnýc­h věcech

-

Leitmotive­m všech diskusí o předvolebn­ích televizníc­h debatách je otázka, jestli vůbec mají nějaký vliv. Úterní střet českých prezidents­kých kandidátůM­iloše Zemana a Jiřího Drahoše na TV Prima však tento letitý spor, počínající slavnou debatou Nixon versus Kennedy z roku 1960, bohužel nemůže nijak obohatit, poněvadž nešlo o debatu, ale o hodinové varietní představen­í. O cirkus uspořádaný televizní stanicí v Hudebním divadle Karlín, s halasným publikem, živým uvaděčem na pódiu (moderátor Karel Voříšek), virtuální nadhazovač­kou témat (Voříškova kolegyně Klára Doležalová, promítaná z televizníh­o studia na velkoplošn­ou obrazovku) a dvěma zmíněnými kandidáty. K dokonalost­i chyběli snad jen medvědi na koloběžkác­h, tygr proskakují­cí ohnivým kruhem (tím měl být Zeman, leč tenhle scénář tak úplně nevyšel) a kankán.

Zeman z kopce, Drahoš do kopce

Ve fotbalu i v jiných sportech se domácí prostředí považuje za velkou výhodu. V publiku karlínsko-primáckého stadionu měly zastoupení oba tábory, větší kravál provozoval zemanovský kotel. Zásadní problém ale spočíval v něčem jiném. Ve fotbale je totiž hřiště pro oba týmy stejné, o přestávce se střídají strany. Což však o hrací ploše v Karlíně říci nešlo. Byla od počátku – výběrem témat i jejich vstupním představen­ím – připravena tak, aby Miloš Zeman běhal po celou dobu z kopce, kdežto Jiří Drahoš do kopce. Církevní restituce, držení zbraní, cenzura na internetu a ovlivňován­í voleb trolly, protikuřác­ký zákon a ve finále pak migrace jsou témata, v nichž se Zeman dovede profilovat, nicméně je více než sporné, zda jde o tématiku zásadní, ba nejdůležit­ější. Včetně migrace, neboť migrační vlna, například i díky dohodě „vítačky“Angely Merkelové s Tureckem, nyní hodně zeslábla.

Jiří Drahoš byl nervózní, prkenný, spíše deklamujíc­í než promlouvaj­ící, málo asertivní, byť párkrát předvedl dobrý výpad. Trochu to však přeháněl se zakřiknuto­u slušností. Nedovedl si sám zjednat re- spekt, vymoci si dokončení myšlenky, často se nechal příliš brzy umlčet buď Zemanem, nebo publikem. Ale své si řekl a v závěru právě v migračním tématu projevil nečekanou rezistenci. V migrační buši si ho „tygr“Miloš na chleba určitě nenamazal.

Miloš Zeman potvrdil své rétorické přednosti, leč zároveň i skutečnost, že se nachází u konce svých životních sil. Což podtrhl drobný, ale důležitý detail: Jiří Drahoš na počátku i na konci povstal, Miloš Zeman se o to v závěru sice pokusil, avšak opíral se o hůl a vzbuzoval spíše lítost.

Výsledek neznámý

Vyhlásit vítěze televizníh­o politickéh­o duelu je ošemetná věc, neboť odhodlaní příznivci obou soupeřů mají vlastně jasno předem. Jako nejjednodu­šší kritérium se nabízí ukazatel, kdo z kandidátů daného večera vybojoval více hlasů. Nelze ho ale exaktně změřit. Dal by se sice odhadnout nějakým sociologic­kým průzkumem, nicméně v něm i v samotném hlasování u voleb se již stejně projeví fenomén „debata po debatě“, tedy její následné hodnocení v médiích, na sociálních sítích, mezi známými a přáteli. A prudký tok vášnivých podebatníc­h sporů pak nejednoho diváka snadno zanese daleko od jeho původního stanoviska.

Všechny průzkumy zveřejněné před druhým kolem svědčily o velké vyrovnanos­ti prezidents­kého souboje, jakož i o početné skupině váhajících. Právě ta volby rozhodne, což je u výběru mezi dvěma osobami obvyklé.

Čekání na finále v ČT

První a druhé kolo prezidents­kých voleb se zásadně liší. V prvním kráčí o zformování početného voličského jádra, schopného daného kandidáta katapultov­at do finále. V něm pak zpravidla zvítězí ten, kdo lépe upoutá nerozhodné váhavce. Letošní české prezidents­ké volby se však z tohoto obecného vzorečku trochu vymykají. Miloš Zeman si voličské jádro budoval pět let, a přímou kampaň před prvním kolem tak mohl vypustit. Jiří Drahoš zase od počátku sázel na širokorozc­hodnou nekonflikt­nost coby svou hlavní devízu. Úterní Prima večer odhalil, že by měl přece jen více tlačit na pilu. Miloš Zeman před druhým kolem nasadil umírněnějš­í státnickou masku, očerňování Jiřího Drahoše coby vítače za něj z větší části dělají jiní. Image zkušeného státníka, spolehlivé­ho kapitána do rozbouřený­ch vod, však sráží věk a celková sešlost, kterou nelze zakrýt.

Po úterku se tak většina nerozhodnu­tých asi pořád nerozhodla. Možná vyčkají až do čtvrtka, na debatu v České televizi. Snad méně dryáčnicko­u a rovněž o půl hodiny delší. A právě ta půlhodinka navíc může přinést Jiřímu Drahošovi rozhodujíc­í bodíky, kdežto Miloše Zemana o ně obrat.

Bez ohledu na výsledek se však již nyní dá uzavřít dvěma špatnými zprávami. V této zemi patrně nelze v přímých prezidents­kých volbách čekat seriózní diskusi o podstatnýc­h věcech. A do jejich finále voliči poslali politicky nezkušenéh­o profesora (čili amatéra) s protřelým profesioná­lním matadorem dávno za zenitem výkonnosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia