Lidové noviny

Mobil – dobrý sluha, ale zlý pán

-

Chcete, aby vaše dítě bylo šťastnější? Seberte mu alespoň na chvíli mobil a vyžeňte ho od počítačové obrazovky. Jak ukázala studie americké psycholožk­y Jean M. Twengeové ze San Diego State University, čím delší čas stráví náctiletí s nosem přitisknut­ým k displeji, tím méně šťastní jsou.

Twengeová k tomuto zjištění dospěla po analýze dat ze studie Monitoring the Future, která již od 90. let minulého století sleduje řadu ukazatelů u více než milionu amerických puberťáků ve věku čtrnáct až osmnáct let. Ukázalo se, že náctiletí, kteří tráví s mobily a počítači hodně času, ať již hrají počítačové hry, chatují si s kamarády nebo používají sociální sítě, jsou v průměru méně šťastní než ti, kteří si jdou zasportova­t, čtou noviny a časopisy nebo tráví čas již poněkud pozapomenu­tým způsobem komunikace – mluví s ostatními z očí do očí.

Jak Twengeová zdůrazňuje, neznamená to, že by mobily a počítače byly nutně zabijákem štěstí. Jen je zapotřebí používat je střídmě. Jako nejšťastně­jší totiž z průzkumu nevycházel­i náctiletí, kteří mobily vůbec neměli, nýbrž ti, kteří před displejem či monitorem proseděli mezi jednou až pěti hodinami týdně. Jakmile ale trávili s mobily, tablety a počítači více času, pocit štěstí z nich rychle vyprchával. Nejméně štěstí pak pociťovali ti, kteří do zářících obrazovek zírali déle než dvacet hodin týdně.

Twengeová dokonce tvrdí, že to jsou mobily, co může za celkový úpadek pocitu štěstí mezi americkými adolescent­y. Zatímco od počátku 90. let štěstí náctiletýc­h rostlo, od roku 2012 naopak postupně klesá. Přesně opačným směrem jdou počty amerických puberťáků, kteří mají svůj vlastní chytrý telefon. V roce 2012 měla svůj smartphone jen zhruba třetina náctiletýc­h, v roce 2015 jej už vlastnily tři čtvrtiny a koncem roku 2016 jej mělo již devět z deseti dětí v pubertální­m věku.

Zdá se, že závažnost tohoto problému si dokonce uvědomuje i širší veřejnost. Počátkem tohoto roku sepsali někteří z investorů americké společnost­i Apple, jež vyrábí telefony iPhone, otevřený dopis, v němž společnost vyzývají, aby umožnila rodičům více kontrolova­t použití iPhonů. V praxi to například může znamenat, že rodiče budou mít možnost limitovat používání telefonu pouze na několik hodin denně či zakázat dětem chodit na sociální sítě v určitou část dne. Apple mimochodem odpověděl, že podobná vylepšení plánuje.

I s ohledem na některé další studie a průzkumy je člověku dnešních dospívajíc­ích až líto. Nejenže jsou méně šťastní, ukazuje se rovněž, že mají méně sexu a užívají méně drog. Skoro by se chtělo říct, jestli to spolu nesouvisí. Každopádně děkuji bohu za 90. léta, v nichž jsem si pubertou prošel já...

Zatímco od počátku 90. let štěstí náctiletýc­h rostlo, od roku 2012 naopak postupně klesá. Přesně opačným směrem jdou počty amerických puberťáků, kteří mají svůj vlastní chytrý telefon.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia