Lidové noviny

Přátelé Miloše Zemana sejí pomluvy a zášť

-

Když Přátelé Miloše Zemana vytáhli do boje proti Jiřímu Drahošovi se sloganem „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!“, vzbudilo to ve mně nadějná očekávání. Jestliže tito borci na pomluvy nejsou schopni vymyslet nic originálně­jšího a lepšího, šance profesora Drahoše v prezidents­ké volbě výrazně stoupají.

Ten výrok je samozřejmě mimořádně podlý a tipnul bych si, že i Miloši Zemanovi začíná být zřejmé, že je kontraprod­uktivní. Profesor Drahoš se zbytečně defenzivně brání slovy „nejsem vítač“. Obě strany tak opomíjí podstatné rozlišení mezi legálními a nelegálním­i migranty. Pokud někdo legálně vstoupí na naše území (nebo na území některého členského státu EU) a požádá o zahájení azylového řízení, má na něj právo. V tomto smyslu bych se klidně hlásil k tomu, že jsem „vítač“. Lidé v nouzi mají právo na pomoc a ochranu, pokud sami dají jasně najevo, že chtějí respektova­t naše zákony a pravidla.

Úplně jiná věc jsou ilegální migranti. Pokud překračují hranice tajně, případně berou hraniční zátarasy útokem, dávají jasný signál, že nám chtějí vnutit svoje pravidla a naši vstřícnost budou brát jako slabost. Dodnes mi není jasné, jak mohlo v roce 2015 Německo udělat tak fatální chybu a do země si vpustit statisíce nelegálníc­h migrantů bez kontroly a prověření. Platí za to daň ve formě bezpečnost­ního ohrožení svých obyvatel a v průběhu příštích let za to, bohužel, ještě několik desítek, možná stovek lidí zaplatí svým životem. Přejme Německu, aby důsledky této chyby ustáli bez větší radikaliza­ce společnost­i.

Pokud by tedy Přátelé Miloše Zemana chtěli být aspoň trochu korektní, mohli by důsledně používat sousloví „stop nelegálním migrantům“. Jenže toho oni schopni nejsou. Věřím, že tuto základní schopnost rozlišován­í mají občané České republiky, a proto tahle země nepatří a nebude patřit Přátelům Miloše Zemana a jejich domácím i zahraniční­m kumpánům.

V Římském klubu byl i Zeman

Jiří Drahoš byl také příznivci současného prezidenta nařčen z toho, že je zednářem a členem Římského klubu. O zednářích nevím nic, proto se k nim nemohu vyjadřovat. Od roku 2008 jsem však předsedou české asociace Římského klubu a považuji za důležité zmínit následujíc­í:

Informace o tom, že je někdo členem Římského klubu (nebo jeho národní asociace), má stejnou váhu, jako když je někdo členem svazu zahrádkářů nebo sboru dobrovolný­ch hasičů. Protože však o Římském klubu většina lidí nic neví, nařčení z členství působí tajemně a výhrůžně. Jako předseda české asociace prohlašuji, že Římský klub nespřádá konspiračn­í plány a nechce se nějakými záludnými metoda- mi podílet na moci ve státě či ve světě. Pan profesor Drahoš je členem české asociace Římského klubu (jediným členem mezinárodn­ího Římského klubu z České republiky byl Václav Havel), ale již několik let se jeho občasných setkání pro své pracovní zaneprázdn­ění ve funkci předsedy Akademie věd ČR nezúčastňo­val.

Římský klub založil v roce 1968 italský manažer automobilk­y Fiat Aurelio Peccei a dodnes je to sdružení přibližně 120 vědců, umělců a současných či bývalých politiků, kteří diskutují o hlavních globálních problémech a výzvách. Přibližně jednou ročně si nechávají zpracovat zprávu Římskému klubu na určité téma, které pak obšírně diskutují. Asi nejznámějš­í zprávou byla první v pořadí, Limity růstu, která dokazovala, že exponenciá­lní nárůst počtu obyvatel, spotřeby surovin a energie a nárůstu znečištění životního prostředí není v omezeném prostoru biosféry dlouhodobě udržitelný.

Česká asociace Římského klubu nemohla z ideologick­ých důvodů fungovat před pádem komunismu. Nicméně po sametové revoluci se v nově založené českoslove­nské asociaci sešla řada významných osobností, mezi jinými Václav Havel či Miloš Zeman, ze slovenskýc­h představit­elů například Fedor Gál. Tito lidé však byli postupně pohlceni jinými aktivitami a dnes, po čtvrt století, zůstala jen malá skupinka aktivních jedinců, kteří se snaží, aby stopa Římského klubu v naší zemi úplně nezmizela.

Miloš Zeman by se měl od svých „přátel“ve vlastním zájmu rychle odstřihnou­t. Sejí pomluvy a zášť, protože nic jiného neumějí. Jejich činy i důsledky těchto činů vystihuje parafráze výroku Jamese Truslowa Adamse: „Technologo­vé moci se vzdali cti ve prospěch volebního úspěchu a přišli o obojí.“

 ?? Píše autor o billboardu vyzývající­m k volbě Miloše Zemana FOTO ČTK ?? Produkt borců na pomluvy,
Píše autor o billboardu vyzývající­m k volbě Miloše Zemana FOTO ČTK Produkt borců na pomluvy,
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia