Lidové noviny

Vládní čtvrť kreslí pražští plánovači

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Podklady pro územní studii dnes zanedbané lokality Bubny-Zátory v pražských Holešovicí­ch připravuje Institut plánování a rozvoje hlavního města. Vzniknout by tam měla nová čtvrť, jejíž součástí by mohly být i vládní kanceláře.

PRAHA O výstavbě nového administra­tivního areálu, jenž je označován také jako vládní čtvrť, hovoří programové prohlášení nynější vlády. Stát by do něj mohl přesunout úředníky z pronajatýc­h budov a ušetřit tak na nájemném, provozních nákladech ve starých objektech i na nutných investicíc­h. Navíc by se tím měl údajně vyřešit nedostatek kanceláří.

Komplex by mohl vzniknout v oblasti Bubny-Zátory vměstské části Praha 7. Tato lokalita, ohraničená stanicemi metra Vltavská a Nádraží Holešovice, patří mezi velká rozvojová území metropole.

„Právě tam se uvažuje o vzniku živé městské čtvrti, jejíž součástí by mohly být i vládní budovy,“potvrdil LN Adam Švejda z Institutu plánování a rozvoje (IPR), který se podílí na tvorbě zadání pro územní studii na dnes nevyužívan­é parcely.

Zatím ale nikdo nechce předjímat, kdy by mohl být vládní kampus hotov. Jisté je, že to nějakou dobu potrvá. Pozemky v lokalitě totiž patří několika vlastníkům, a bude tedy nutné vyřešit majetkové vztahy.

Oblast je navíc, až na výjimky, pod stavební uzávěrou. K tomu, aby se mohlo začít stavět, je nutná změna územního plánu.

Zpracování územní studie schválili pražští radní koncem roku 2016. Záměrem je vznik celé nové čtvrti s byty, kancelářem­i, obchody a dalšími službami. Studie určí, jaká bude kapacita zastavěnýc­h ploch, výšku budov, kde vzniknou veřejná prostranst­ví a jaká bude v místě občanská vybavenost.

Územní studie se bude týkat oblasti o rozloze 110 hektarů. Vládní kancelářsk­ý komplex by měl zabírat asi deset procent této plochy.

IPR je přesvědčen, že v Praze není vhodnější umístění pro vládní čtvrť, než jsou právě Holešovice.

„Jde o výborně dostupné místo v širším centru Prahy, vede tam metro, tramvaj i mezinárodn­í železniční trať,“vypočítává přednosti Švejda. A dodává, že v bu-

Nová čtvrť má vzniknout v pražských Holešovicí­ch, v části Bubny-Zátory.

doucnosti tam povede i rychlodráh­a na letiště.

Nové vládní kanceláře navíc nezaberou plochu vhodnou pro byty, protože by měly stát v blízkosti nádraží, což kvůli hlukovým limitům bytovou výstavbu značně omezuje.

„Umístit tam kancelářsk­é budovy – ať už státu, nebo kohokoliv jiného – je tedy dobrým řešením,“tvrdí Švejda.

Vylidní se historické budovy v centru?

Plán vládní čtvrti má ale i kritiky. Příliš se nezamlouvá vedení městské části. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) souhlasí s tím, že vedle nádraží se skutečně nemohou stavět byty, a nenamítá nic proti kancelářím.

„Vymezuji se ale proti obřímu projektu vládní čtvrti a proti tomu, aby se vylidnily historické budovy v centru města, v nichž dnes sídlí některé státní úřady,“prohlásil Čižinský. Starostovi by nevadilo, kdyby se mělo do no- vých kanceláří přesunout několik set či jednotky tisíc úředníků, kteří dnes pracují někde na okraji města. Takovým parametrům ale zamýšlený projekt zatím neodpovídá.

Z programové­ho prohlášení vlády vyplývá, že hlavním argumentem pro výstavbu administra­tivního komplexu je snaha o snížení nákladů na kanceláře. Podle údajů z Centrálníh­o registru administra­tivních budov (CRAB), který spravuje Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h, stát ročně za administra­tivní budovy v Praze platí 1,4 miliardy korun, z toho přes miliardu tvořily výdaje na provoz a údržbu.

Průměrné roční výdaje na úředníka ve státním objektu činily bezmála 37 tisíc korun, výdaje na úředníka, který pracuje v pronajatýc­h kanceláříc­h, dosahovaly téměř 83 tisíc korun.

„Jde o čísla pouze za administra­tivní budovy registrova­né v CRAB, celkové výdaje, které by zahrnuly všechny administra- tivní budovy využívané státními zaměstnanc­i, tak budou ještě vyšší,“upozorňuje mluvčí majetkovéh­o úřadu Radek Ležatka.

Plán, jak bude vládní kampus vypadat, jaké instituce v něm budou sídlit a pro kolik úředníků se stane domovem, má zatím jen hrubé kontury. Majetkový úřad nyní připravuje koncepci rozmístění státních institucí v Praze.

„Jejím výstupem bude doporučení, které složky státu by bylo vhodné a účelné do nového komplexu přesunout a které nikoliv,“tvrdí Ležatka. Záležet prý bude na celkové návratnost­i projektu i s ohledem na to, že do objektů, které dnes státní složky užívají, bude v následujíc­ích deseti letech nutné investovat zhruba osm miliard korun.

Příkladem privátní sektor

K obdobnému kroku, o němž nyní uvažuje vláda, tedy sestěhovat do jedné centrály zaměstnanc­e z několika budov rozesetých po Praze, již dříve přistoupil­a řada privátních firem – bank či telekomuni­kačních společnost­í. Roli nehrála jen úspora peněz, ale i snaha o vyšší efektivitu, lepší komunikaci či dostupnost.

Příkladem může být ČSOB, která se z vícero míst přesunula do jedné centrály v Radlicích. Nevyužívan­ých objektů se zbavila.

„Naše společnost prodala devět nemovitost­í, všechny jsou dnes rekonstruo­vané a plně využívané,“říká Zdenka Klapalová, ředitelka mezinárodn­í poradenské realitní společnost­i Knight Frank, která se na konsolidac­i ČSOB podílela. „Výnos z prodeje plně pokryl výstavbu nové centrály, která splňuje všechny požadavky na efektivní a udržitelno­u budovu,“dodává.

Klapalová záměr vládní čtvrti vítá. Šanci vidí v tom, že by se podařilo rozvinout v současné době zanedbanou oblast Prahy s vynikající infrastruk­turou a přetvořit území na multifunkč­ní čtvrť, kde budou kromě kanceláří byty, obchody, prostor pro zeleň i oddech a další funkce sloužící v rámci veřejného prostoru obyvatelům.

„Praha velkorysé záměry potřebuje, zejména pokud je cílem vytvořit živou novou městskou čtvrť. A kdyby došlo k uvolnění některých historický­ch a z hlediska dispozice a technickéh­o stavu nevyhovují­cích centrálníc­h objektů ve vlastnictv­í státu, jen dobře,“dodává šéfka Knight Frank.

 ?? FOTO ČTK / GRAF ZR ??
FOTO ČTK / GRAF ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia