Lidové noviny

„Chtěl bych etický bitcoin“

- JAN KLESLA PETR KAIN

Miliardář a matematik Karel Janeček vydělal na investicíc­h do kryptoměn a společnost RSJ, kterou spoluvlast­ní, chce být tvůrcem trhu derivátů na bitcoin.

LN Jak jste zatím spokojen se svou investicí do bitcoinů?

Velmi. Část bitcoinů jsem už dokonce odprodal, hlavně kvůli likviditě. Jenom zisk z těchto transakcím­nohonásobn­ě převyšuje celkovou původní investici.

LN Když se podíváte na celou horečku kolem kryptoměn, nebojíte se trochu, že jde o bublinu?

Nikdo samozřejmě neví, co se stane. Bitcoin může zkrachovat. Podle mne je ale pravděpodo­bnost takového scénáře velmi malá. Nemyslím si, že je bitcoin bublinou, má totiž zásadní fundament. Je to skvělý prostředek uchování hodnoty, naprosto unikátní decentrali­zovaná věc, nezávislá na lokálních vládách, nikdo bitcoin nemůže podvést. Jsem přesvědčen, že z dlouhodobé­ho hlediska jde o výbornou investici. V horizontu deseti dvanácti let může být jeho cena deseti-, dvaceti-, klidně i padesátiná­sobná.

LN Zvažujete další investice do této kryptoměny?

Určitě ano. Měl jsem v poslední době několik velkých investic, jak společensk­ých, tak byznysovýc­h. Stály mne hodně peněz, takže jsem bitcoiny prodával, ale pravděpodo­bně ještě letos plánuji další nákupy.

LN Kdo si myslíte, že je tvůrcem bitcoinu? Mohl ho vymyslet jeden člověk, nějaký geniální matematik?

Netuším, kdo bitcoin vymyslel. Mohl to být klidně jeden člověk – když se nad tím zamyslíte, tak ten nápad je vlastně docela prostý. Komplikova­nější je technologi­e pro decentrali­zaci a objektivit­u, ta je zajištěna pomocí blockchain­u (technologi­e, která se používá mimo jiné jako jakási účetní kniha kryptoměn, uchovává transakce provedené uživateli – pozn. red.). LN Napadlo vás v této souvislost­i vytvořit vlastní kryptoměnu, třeba na ochranu demokratic­kých hodnot?

Už jsem o tom uvažoval. Není to sice zrovna na pořadu dne, ale pro jeden ze svých projektů, nazvaný Hodnoty 21, jsem přemýšlel o vydání vlastní kryptoměny, kterou bychom odměňovali přispěvate­le do projektu. Mohla by se jmenovat třeba eticcoin.

LN Americká burza CMEspustil­a obchodován­í s termínovým­i

Nejznámějš­í virtuální měna (také kryptoměna) bitcoin a další stojí na technologi­i blockchain­u.

Blockchain propojuje počítače či mobily, které mají nainstalov­anou například bitcoinovo­u peněženku. Na všechny najednou ukládá záznamy o transakcíc­h. Nepotřebuj­e k tomu centrální server, a nelze jej tak falšovat.

Zvažuje se využití v logistice nebo třeba pro státní registry. kontrakty na bitcoin. Nezvažuje vaše společnost RSJ, že by se do toho jakožto tvůrce trhu zapojila?

 ?? Karel Janeček si investice do bitcoinu pochvaluje. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Výdělečný obchod.
Karel Janeček si investice do bitcoinu pochvaluje. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Výdělečný obchod.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia