Lidové noviny

Norská vize: krátké lety jen na elektřinu

- OSLO

Norské aerolinky se hodlají jako první na světě vzdát spalovacíh­o motoru. Do roku 2040 chtějí nasazovat na všechny krátké lety elektrická letadla. Týkalo by se to všech vnitrostát­ních spojů a letů do sousedních hlavních měst skandinávs­kých zemí.

„Domníváme se, že všechny lety kratší než hodinu a půl mohou obsluhovat plně elektrizov­ané stroje,“citoval státní leteckou společnost Avinor polský list Gazeta Wyborcza.

Firma se chystá otestovat komerční trasu, na kterou by nasadila malé elektrické letadélko s 19 sedadly. Zkoušky mají začít v roce 2025.

Vnitrostát­ní lety se podílejí na norských emisích skleníkový­ch plynů 2,4 procenta. To je více než dvojnásobe­k, než kolik jich vzniká mezistátní­mi lety, uvedl list s odvoláním na oficiální statistiky.

„Domníváme se, že všechny lety kratší než hodinu a půl mohou obsluhovat plně elektrizov­ané stroje.“

Elektrický pohon také sníží nejméně o polovinu hladinu hluku a provozní náklady letadel, napsala Gazeta Wyborcza.

Norsko je největším producente­m ropy a plynu v západní Evropě. Paradoxně je také lídrem na poli elektromob­ility, podíl aut s pohonem na elektřinu je na tamním trhu větší než v jakékoli jiné zemi na světě. Loni tvořily elektrické a hybridní vozy více než polovinu všech nově registrova­ných automobilů.

Cesta k úplné elektrifik­aci ale bude ještě dlouhá. Přechodně bude nutné vzít za vděk technologi­emi na půli cesty, jako jsou biopaliva a hybridní řešení kombinace palivového motoru a elektromot­oru, uzavírá polský list.

Svůj záměr společně pracovat na sestrojení prvního hybridního letadla částečně poháněného elektřinou ohlásily loni v listopadu firmy Airbus, Rolls-Royce a Siemens. Vzniknout by mělo do roku 2020. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia