Lidové noviny

Merkelová: Izolace nevede vpřed

- DAVOS

Před protekcion­ismem a novým nacionalis­mem varovala včera ve svém vystoupení na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu německá kancléřka Angela Merkelová. Snaha o izolaci podle ní není řešením výzev, kterým v současném světě státy čelí. Světové společenst­ví ujistila, že navzdory komplikací­m při sestavován­í nové vlády bude Německo i nadále přispívat k řešení mezinárodn­ích krizí.

„Jsme přesvědčen­i, že izolace není cestou vpřed. Jsme přesvědčen­i, že musíme spolupraco­vat, že protekcion­ismus není správnou odpovědí,“uvedla Merkelová na fóru ve švýcarském horském letovisku. Pokud se někdo domnívá, že nejsou věci ve své současné podobě spravedliv­é, je podle německé kancléřky třeba hledat mnohostran­ná a nikoli jednostran­ná řešení. Konkrétníh­o politika či zemi, která se k jednostran­ným řešením v současnost­i uchylují, nejmenoval­a.

K tématu se včera v Davosu vyjádřil i americký ministr financí Steven Mnuchin. Spojené státy jsou podle něj absolutně oddány svobodnému a spravedliv­ému obchodu a mezi politikou preziden- ta Donalda Trumpa „Amerika na prvním místě“a jeho vírou v obchodní spolupráci s ostatními státy neexistuje žádný nesoulad.

Liou Che, hlavní poradce čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, na fóru uvedl, že Čína letos učiní další kroky v otevírání svého trhu, zmírní restrikce vstupu zahraniční­ch firem do finančnict­ví, zpracovate­lského sektoru a služeb, zintenzivn­í úsilí při ochraně duševního vlastnictv­í a bude pracovat na zvýšení dovozu. Zdůraznil, že Peking je proti všem for- mám protekcion­ismu a ke světové globalizac­i směřuje konkrétním­i činy.

Podle Merkelové vyvolal národní egoismus, populismus a polarizují­cí atmosféru v mnoha státech světa mimo jiné strach lidí, že tváří v tvář digitaliza­ci a celosvětov­ým změnám zůstanou pozadu. Podle kancléřky pochybují i o tom, zda může multilater­ální spolupráce vyřešit jejich problémy. Pravicový populismus, který posiluje v reakci na tyto obavy, ale Merkelová považuje za „jed“.

Mezinárodn­í společenst­ví kancléřka ujistila, že Spolková republika hodlá být i navzdory aktuálním problémům kolem vzniku nové vlády silným hráčem při řešení krizí. „Německo chce být zemí, která bude i v budoucnu přispívat ke společnému řešení problémů budoucnost­i,“uvedla.

Ve svém projevu vyzvala předsedkyn­ě německé vlády členské státy EU, aby ještě více spolupraco­valy v zahraniční politice. Nutné je to podle ní především proto, že se velká část světových konfliktů odehrává „před našimi dveřmi“. Jako příklad uvedla válku v Sýrii, ve které EU podle ní nehrála prakticky žádnou roli.

Evropa by si podle Merkelové také neměla stěžovat, pokud některé země změní své daňové systémy, jako to před časem udělaly Spojené státy. Místo toho by měla odpovědět vlastními reformami.

Mnuchin řekl, že Spojené státy jsou otevřené podnikání a že reakce na daňové škrty byla lepší, než se očekávalo. „Je to o programu Amerika na prvním místě, to ale znamená, že Amerika pomáhá i ostatnímu světu,“prohlásil. čtk Poznámka k tématu na straně 10

 ?? Merkelová varovala před protekcion­ismem FOTO REUTERS ?? Německá kancléřka
Merkelová varovala před protekcion­ismem FOTO REUTERS Německá kancléřka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia