Lidové noviny

U zdravých vlasů platí střídmost

Na účes od kadeřníka Libora Šuly se čeká i čtyři měsíce. Zákazníkům radí nespoléhat se na módní výstřelky a příliš neutrácet

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

LN Jaké jsou tento rok trendy v účesech?

Trendy a stylovost mi jsou vzdálené, protože lidi omezují. Samozřejmě se v nich cítí dobře, protože mají na hlavě něco nového, co od nich společnost očekává. Měli bychom se ale držet toho, co nám sluší. A kadeřník by se měl snažit se klienta navést.

Na jaře bude módní projemnělá ofina sahající k obočí. Nevypadá jen jako doplněk, ale plnohodnot­ná součást účesu. Když se bojíte o svou ženskost, protože přichází do módy denim a krátké džínové bundy, jemná ofina se k tomu hodí.

LN V posledních letech se stala trendem takzvaná metoda no poo, tedy nemytí vlasů šamponem. Co si o ní myslíte?

Pro mě jako extrémně čistotného člověka je to nechutná záleži- tost. Lidi, kteří no poo vyznávají, se většinou ohánějí vysvětlení­m – to tehdy v 15. století... Ale tehdy určitě nebyla ucpaná magistrála a to musíme z vlasů dostat. Když mám klientku no poo, která si každý druhý den přelívá vlasy octovou vodou, a pak jí myji vlasy v salonu pouze vodou, prostě nevoní. Je to, jako kdybyste máchali kočku z bohnického útulku. No poo je u mě přijatelná v případě alergickýc­h reakcích na některé složky šamponů nebo v případě lupénky, tam je vidět obrovský rozdíl během měsíce.

LN Módní je také přiznat šediny nejen u mužů, ale i u žen...

Jsou klientky, které si chtějí šedivé vlasy nechat. To respektuji, ale také si ode mě vyslechnou, že je zbytečné vypadat o 15 až 20 let starší. Šedivý vlas je sklovitý, špatně se upravuje. Profesioná­l vlasy promelíruj­e, zároveň tam šedivé vlasy nechá, čemuž se v ang- ličtině říká lowlights. Popsal bych to jako melíry v tmavší blonďaté barvě. Pak máte obarvenou hlavu na čtyři měsíce, protože tyto melíry se nedělají do kontury. Odrost není vidět.

LN Provádíte často radikální proměny?

Jsme velmi konzervati­vní salon. Naše klientela začíná u zdravotníc­h sester a končí u političek. Všechny chtějí hezky vypadat. Nechtějí řvát – hele, byla jsem u kadeřníka. Pokud jde o radikální zkrácení vlasů, vždy svým lidem radím – sedněte si s klientem, zjistěte, kdy bude rozvod, po zkouškách nebo pracovním pohovoru. Právě tyto životní události bývají spouštěčem těchto nápadů.

Důležité je také nemasírova­t si profesní ego. Mnoho kadeřnický­ch hvězd zapomíná, že ony si účes vyfotí na Instagram, ale dotyčný ho má na hlavě tři měsíce. Arogance kreativců by měla ustoupit, udělat prostor řemeslu. Mohu se vyřádit na přehlídkác­h, ale u klienta musíme vidět, že je to máma s dětmi, jež se za ni nesmí stydět, má doma chlapa, pro kterého musí být sexy, a chodí do normální práce.

LN Jakých chyb se na vlasech nejčastěji dopouštíme?

Kdybychom se všichni řídili střídmostí, dělali bychom jich daleko méně. Naši zákazníci ale vědí, že stejnou dobu, co vlasy myjí šamponem, musejí také vymývat. Že kondicioné­r se dává jen do konečků, maska se nenechává zbytečně dlouho zrát, vlasy se lakují 30 centimetrů od hlavy a tužidlo se nanáší vždy za pomoci hřebene. U mužů jde hlavně o barvicí systémy. Všichni si je naplácají na vlasy a pak vypadají jako polykači mečů z Václaváku.

LN Druhý salon jste před třemi lety otevřel v Plzni. Proč tam?

Miluju lidi z Plzně! Mezi plzeňskými a pražskými ženami je obrovský rozdíl. Plzeňačky se o sebe starají, jsou hezky oblečené. Pražačky na zevnějšek trochu kašlou. Najednou se tu řeklo, že to není potřeba. V Plzni jdete večer do kavárny a holky mají vysoké culíky, natočené nebo sepnuté vlasy. Holky v Praze si vezmou džíny, conversky a kabelku Elite Look. Potvrdilo se mi to i v praxi. Myslel jsem si, že klientelu budu v Plzni stavět mnohem déle. A za pět měsíců jsem měl stop stav.

LN Přemýšlíte o dalším kadeřnictv­í?

Před otevřením toho prvního mou podmínkou bylo, že manažerské povinnosti, finance a provoz budou mít na starosti můj partner a sestra, já budu pracovat. A u křesla chci být stále. Ve chvíli, kdy bych otevřel další salon, musel bych svůj čas v něm osekat. LN Proč své kadeřníky rozdělujet­e do různých pozic?

Jinak by to bylo nespravedl­ivé. K lidem na pozici juniora bych si sedl s klidným vědomím, že mě ostříhají úplně stejně jako master. Ale bohužel ještě nemají nasbírané zkušenosti. Když půjdete k naší senior masterce, dostanete rady ušité na míru, budete mít dokonalý účes a ani si nevšimnete, jak ho udělala. Tohle vám junior nenabídne.

LN Jaká cena je za kadeřnické služby už nepřijatel­ná?

To je těžké, ale nechat 5500 u kadeřníka za klasické úkony mi přijde nesmyslné. Navíc bez toho, aby vás na cenu někdo upozornil. K ceně přistupuji tak, abych si své klienty, lidi s běžným zaměstnání­m, udržel. Kadeřničin­a je absolutně spotřební věc. Průšvih je, když lidi slyší na divadlo. Ale to většinou jen do té doby, než poznají skutečné řemeslo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia