Lidové noviny

Vlasy mužů bývají kvalitnějš­í

-

Darování vlasů může být dobrým skutkem i zajímavým přivýdělke­m. Výše odměny se ale v jednotlivý­ch salonech dosti liší. Ceny začínají na několika stovkách korun, za velmi kvalitní porost hlavy ale může její majitel dostat i více než deset tisíc korun. O hodnotě rozhoduje nejen délka, ale i barva či gramáž vlasů.

„Nejdražší je samozřejmě přírodní blond, takových vlasů je u nás opravdu málo. Naopak za barvené vlasy nabízíme tu nejnižší cenu,“vysvětluje Monika Malečková z pražského salonu Dlouhovlás­ka. Ideální délka k prodeji prý začíná na 40 centimetre­ch. „Na paruky sice vykupujeme i délku 35 centimetrů. Vždy ale musíme počítat s tím, že při výrobě se vlas o pět až deset centimetrů zkrátí. Navíc jak zákaznice, které chtějí paruku, tak ty, jež touží jen po prodloužen­í, chtějí vlasy dlouhé,“vysvětluje Malečková.

Kratší vlasy s délkou kolem 25 centimetrů lze použít například do ofin paruk. Ale i v salonu Dlouhovlás­kamají nyní k dispozici až několik desítek kil krátkých vlasů. Ty české prý lze přirovnat k jemné vlně. „Češi nemají vlasy ani rovné, ani zvlněné. Jen málokdo má hřebíky nebo prstýnky,“dodává Malečková.

V jejím salonu vítají i dlouhovlas­émuže, jejichž vlasy dokonce označuje za kvalitnějš­í než od většiny zákaznic. „Muži vlasy nefénují, nelakují, neupravují tak jako ženy,“popisuje Malečková. Prodej vlasů by si prý měli rozmyslet majitelé krátkých vlasů. Neprodejné jsou také extrémně zničené vlasy.

Do salonu, v němž se výkupu vlasů věnují, stačí poslat vlastní fotografii. Výkupní cenu ale kadeřník stanoví až při osobním setkání. Samotné stříhání darovaných vlasů probíhá v několika culících. Ty se následně vyčesávají a zbavují kratších vlasů, které salony nazývají vlasovým odpadem. Za ostříhání si salony nic neúčtují, dárce tak odchází v novém účesu.

Ostříhané vlasy jsou pak použity do pramenů, jimiž si další zákaznice účesy prodlužují. S vlasy ovšem lze udělat i dobrý skutek, pokud se jejich majitel rozhodne je nikoli prodat, ale darovat na výrobu paruky. Ty jsou pak věnovány například pacientům s onkologick­ým onemocnění­m. kkr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia