Lidové noviny

Češi se břitvy nejdříve báli

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Holič v bílém plášti stojící nad zákazníkem s napěněnou tváří. Takový pohled se v českých kadeřnický­ch salonech nenaskytl několik desítek let. V poslední době ale holičství zažívají velký návrat. Jen se jim teď přezdívá barber shopy (z angličtiny) a nenabízejí pouhé oholení tváře.

Mnohé pánské salony se neváhají označit za „místo pro skutečné muže“. Sestřih vlasů a úprava vousů je tu samozřejmo­stí, stejně jako sklenička whisky, masáž ob- ličeje, úprava obočí, opálení chloupků na uších či parafínový zábal rukou. K proceduře, která trvá něco přes hodinu, hraje televize přenášejíc­í fotbalové či hokejové utkání.

„Naši zákazníci jsou zejména ve věku 20 až 55 let. Většina z nich dochází každé tři až čtyři týdny. Jsou mezi nimi ale i tací, kteří si nechávají vousy přistřihno­ut každý týden,“popisuje svou klientelu Tomáš Kucek, zakladatel sítě holičství Gentleman Brothers. Asi třetinu mužů tvoří v jeho salonech cizinci.

„Nechávali jsme se stříhat v jednom pražském holičství. Bohužel s každou další návštěvou kvalita služeb upadala. Proto jsme se rozhodli založit vlastní,“vzpomíná Kucek na začátky podnikání s bratrem. „Inspiroval­i jsme se hlavně anglickým stylem. Velkou tradici ale mají holičství v Turecku, ve Spojených státech a dnes se specializo­vané barber shopy objevují po celém světě.“

Službymódn­ích holičství nepatří k nejlevnějš­ím. Zatímco v běžném kadeřnictv­í na malém městě zákazníka upraví i za dvě stě korun, specializo­vané barber shopy si za ostříhání nebo oholení účtují kolem pěti set. Kompletní služba již přesahuje 1200 korun. Neplatí se jen za zručnou práci s břitvou, ale třeba i za hydratační ošetření, napaření vousů horkým ručníkem a pár kapek kolínské.

„Ze začátku měli lidé spoustu otázek a byli nervózní. Po čtyřech letech provozu ale jsou už zákazníci zvyklí,“říká Jan Krajíček, spoluzakla­datel brněnského Local Barber Shopu o holení břitvou. Oba majitelé jsou vyučení v oboru. K výhradně holičské práci je přivedly až sociální sítě, kde nacházeli spoustu inspirace k úpravě pánského zevnějšku. „Když jsme začínali, byli jsme jediní v Brně,“vzpomíná Krajíček. „Dnes už je tu konkurence spousta.“V brněnském holičství si podávají dveře jak studenti, tak třeba advokáti.

Od plnovousu k holé tváři

Většina barber shopů zaměstnává holiče vyučené v oboru, někteří si ale cestu k břitvě museli teprve najít, protože se původně věnovali jiné profesi. Aby se dostali na úroveň dobrého holiče, museli absolvovat rekvalifik­ační kurz a oholit spoustu zarostlých tváří. V barber shopech si vyslouží zastaralé označení „lazebník“. Ti v holičství Gentlemen Brothers mají do jednoho bílou košili, kšandy a vystříhané vlasy po stranách hlavy. Na pažích několika z nich si nelze nevšimnout výrazného tetování.

Majitel Kucek provozuje tři holičství v centru Prahy, další má v Brně a v Liberci. Rozdíly v klientele prý nepanují, snad jen ta v hlavním městě patří k náročnější­m, pokud jde o preciznost a doplňkové služby typu masáží či opalování chloupků.

„Mezi nejoblíben­ější patří takzvaný fade účes, kdy jsou ponechány dlouhé vlasy na temenu hlavy a boky jsou vystříhány postupně do ztracena,“popisuje Kucek. Stejný účes byl oblíbený v 50. letech ve Spojených státech a nosil ho například prezident J. F. Kennedy. „Pokud jde o vousy, jednoznačn­ě nejoblíben­ější je jejich přistřižen­í a vystínován­í, kdy jsou vousy sestřiženy od nejdelších do ztracena.“

V novém roce ale čeká pánský zevnějšek módnější úprava. „Přechází se na mnohem menší délku vousů. U vlasů se naopak začíná objevovat větší délka, vystříhané boky už tak ne,“doplňuje Krajíček.

Kadeřnické salony bývají obvykle prostředím, kde se ke čtení nabízejí jen ženské magazíny. Několik podnikatel­ů se však rozhodlo vytvořit provozovny výhradně pro muže. „Přechází se na mnohem menší délku vousů. U vlasů se naopak začíná objevovat větší délka, vystříhané boky už tak ne.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia