Lidové noviny

Letošní zima přeje naší kase

Bodří chlapíci z úklidové čety pomáhají městu a díky této práci se sami dokázali postavit na vlastní nohy

-

Máme za sebou první zimní měsíc, ale příroda se stále neukázala v plné síle. Mimo poslední dny jsme si ve městě zatím moc sněhu „neužili“. Když si vzpomenu, jak to bylo touto dobou před rokem, je to nesrovnate­lné. V lednu roku 2017 jsme měli ve městě více než čtyřmilion­ový účet za úklid měst- ských silnic a chodníků. Loňská zima byla totiž na sněhovou nadílku víc než štědrá. Díky letošní, zatím mírné zimě tak královsky ušetříme nejen za odklízecí práce, ale i za posypovou sůl, které bylo loni jen v období od listopadu do ledna spotřebová­no 362 tun.

Díky mírné zimě se Technické služby Náchod, které zimní úklid zajišťují, mohou společně s týmem lidí z veřejně prospěšnýc­h prací lépe postarat o běžnou správu města. Pomáhají odklízet nepořádek v různých částech města, ať jde o parky, nebo třeba oko- lí popelnic, ale například také opravují drobné závady. Tento tým lidí jsme sestavili před několika lety z žadatelů úřadu práce. Za dobu, co spolu pracují, se z nich stala nedílná součást městské údržby. Většinu z nich znám osobně a jde o neuvěřitel­ně bodré chlapíky, kteří se díky této službě dokázali postavit na vlastní nohy. Dnes už si úklid města bez nich nedokážu představit, reagují ihned na jakýkoli podnět, který se k nám na radnici dostane. Takže pokud vás ve vašem okolí trápí nějaká závada, dejte nám na radnici vědět a my se pokusíme postarat se o ni co nejdříve, ať už se bude jednat o rozbitý chodník, nebo nepořádek.

Pevně věřím, že zima nám ještě nedala vale, proto kdyby náhodou nastala situace nenadálé kalamity, prosím vás o trpělivost. Ne všechny závady lze odstranit ihned, snažíme se je alespoň co nejrychlej­i zmírnit. Bohužel nejde odstranit vše naráz na celé plošeměsta. Proto máme pro každý rok vypracovan­ý plán prioritní údržby, podle kterého se v takových situacích postupuje. Až bude náledí, buďte, prosím, přesto opatrní.

 ?? Letošní zima sněhu zatím příliš nepřála, ale v minulém roce si ho v Náchodě užili dosytosti – na jeho likvidaci padlo 362 tun soli. FOTO ARCHIV RADNICE ?? Zasněžený Náchod.
Letošní zima sněhu zatím příliš nepřála, ale v minulém roce si ho v Náchodě užili dosytosti – na jeho likvidaci padlo 362 tun soli. FOTO ARCHIV RADNICE Zasněžený Náchod.
 ?? (Královéhra­decký kraj) ??
(Královéhra­decký kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia