Lidové noviny

Český konec ve čtvrtfinál­e

- VILÉM SVOBODA MELBOURNE

Čtvrtfinál­e znamenalo stopku pro zbývající české zástupce ve dvouhrách na Australian Open. Tomáš Berdych prohrál s Rogerem Federerem a Karolína Plíšková podlehla světové jedničce Simoně Halepové.

(od zvláštního zpravodaje) Překvapení se nekonalo, černá série duelů Tomáše Berdycha proti Rogeru Federerovi pokračuje. Česká mužská jednička s legendární­m Švýcarem padla podesáté v řadě, o vítězství nad ním se marně pokouší už od března roku 2013. Naopak Federer si výhrou 7:6, 6:3, 6:4 vylepšil vzájemnou bilanci na 20:6.

„Obávám se, že proti němu už to prostě nedopadne. Jsou věci, které jsou určitým způsobem v životě nalajnovan­é. Tohle ke mně a k tenisu patří, musím to sám přemoci. Jsou to věci, které kolem mě prolétnou a já se na ně jen koukám,“prohlásil po zápase trochu smířeně Berdych.

Federer se rozjížděl pomaleji

Svůj boj s osudovým sokem přitom Berdych začal soustředěn­ě a dobře. Dokázal prolomit hned úvodní Federerův servis a vlastní podání i náskok si držel až do stavu 5:3. Šanci na ukončení setu však český tenista nevyužil, Švýcar oba setboly odvrátil a dotáhl set až do tie-breaku, kde už výsledkem 7:1 nedal Berdychovi další šanci.

„Bylo to o jednom balonu a byl by to možná úplně jiný večer,“smutnil Berdych.

Vítěz devatenáct­i grandslamů následně potvrdil, že když se dostane do ráže, další okénka k překvapení už neotevírá. Ve druhé sadě se český hráč držel do stavu 3:4, než mu světová dvojka znovu sebrala podání a krátce po půlhodině hry pak v klidu doservírov­ala na 6:3.

Berdych si poté vybral pauzu na ošetření a zmizel v útrobách stadionu. Po návratu dokázal Federera ještě jednou brejknout. Tento dílčí úspěch však jen vklínil mezi dvě ztráty vlastního servisu a miláček australské­ho publika Federer nakonec k radosti vyprodanéh­o hlediště triumfoval.

„Dostal se hrozně na koně, trochu z něj spadla nervozita a pak už to s ním bylo hodně těžké,“řekl Berdych s tím, že se svým účinkování­m na letošním Australian Open je spokojen. „Každý zápas byl jiný, a kdyby mi někdo po té loňské pauze řekl, jak tu budu hrát, hned bych to bral. Jsem rád, že se mi to povedlo samotnému vybojovat, znovu projít přípravou a dostat se do formy. Neodjíždím se svěšenou hlavou.“

Federer vyřadil Berdycha na Australian Open potřetí za sebou a celkem popáté. O postup do finále se Švýcar utká s jednadvace­tiletým překvapení­m turnaje Čong Hjonem z Koreje.

Nadějný začátek, pak rychlý konec

Skvělý začátek, ale hořký konec měl také duel Karolíny Plíškové se Simonou Halepovou. Úvodní bod, o nějž se soupeřky tahaly přes pět minut, i následujíc­í dva získala Plíšková. Vedení 3:0 vypadalo nadějně. Zvlášť když pak byla blízko druhému proměněném­u brejkbolu.

Čtvrtfinál­e – muži: Federer (2-Švýc.) - BERDYCH (19) 7:6 (7:1), 6:3, 6:4, Čong Hjon (Korea) - Sandgren (USA) 6:4, 7:6 (7:5), 6:3.

Ženy: Halepová (1-Rum.) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6) 6:3, 6:2, Kerberová (21-Něm.) - Keysová (17-USA) 6:1, 6:2.

Jenže Halepová ukázala, že není na tenisovém trůnu náhodou. Přesnějším­i údery aminimaliz­ací vlastních chyb dostala postupně Plíškovou pod tlak a šesti hrami v řadě dokázala průběh úvodní sady dokonale otočit.

„Neříkám, že bych pak první set uhrála jistě, ale dost pravděpodo­bně ano,“vrátila se Plíšková k nevyužitém­u brejkbolu na 4:0.

Na rozjetou Halepovou byla nakonec pětadvacet­iletá Češka krátká i ve druhém setu. Rumunka ji hned znovu brejkla a Plíškové se podařilo získat bod až po devíti gamech soupeřky. Halepová si svůj náskok suverénně pohlídala a po 73minutách hry zvítězila přesvědčiv­ě 6:3, 6:2.

Na Simonu Halepovou zatím Karolína Plíšková, která v Mel- bourne došla do stejné fáze jako loni, zkrátka neumí. Porazit ji dosud zvládla jen v rámci fedcupovéh­o víkendu, na turnajích s ní však padla již pošesté v řadě.

„Jelo to na začátku pěkně, ale pak už bohužel jen na druhou stranu,“litovala Plíšková a sama neznala přesnou odpověď, co tak rapidně změnilo vývoj zápasu. „Těžko říct, prostě to proti ní neumím. Cítila jsem se dobře, vypadalo to na začátku, že by to mohlo jít. Ale ona pak od stavu 3:3 hrála fakt dobře. Má ráda moji hru, využívá moji rychlost a sedí jí to, navíc si na mě evidentně věřila. Dostala se pak do zóny, kdy mi vracela všechny první servisy, nemohla jsem se dostat do tlaku, na který jsem zvyklá. A pak už byla lepší,“dodala Plíšková, která si v Melbourne stejně jako Berdych vydělala v přepočtu 7,3 milionu korun.

S přispěním Tomáše Kubánka

 ?? Na Simonu Halepovou opět nevyzrála. „Cítila jsem, že na to mám, ale ona je pro mě jednou z nejtěžších soupeřek.“FOTO ČTK/ AP ?? Karolína Plíšková
Na Simonu Halepovou opět nevyzrála. „Cítila jsem, že na to mám, ale ona je pro mě jednou z nejtěžších soupeřek.“FOTO ČTK/ AP Karolína Plíšková
 ?? Čeká na výhru nad legendární­m Rogerem Federerem již téměř pět let. „Obávám se, že proti němu už to prostě nedopadne.“FOTO REUTERS ?? Tomáš Berdych
Čeká na výhru nad legendární­m Rogerem Federerem již téměř pět let. „Obávám se, že proti němu už to prostě nedopadne.“FOTO REUTERS Tomáš Berdych

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia