Lidové noviny

O šanci na Euro i se Slováky

České fotbalisty čeká ve skupině Ligy národů Slovensko a Ukrajina

- JIŘÍ ČIHÁK

LAUSANNE/PRAHA Zápasy následujíc­ího kvalifikač­ního cyklu začnou evropští fotbalisté na podzim nově vzniklým projektem – Ligou národů. Díky němu mají odpadnout mnohdy nezajímavé „přáteláky“bez náboje. A dá se z ní také postoupit na mistrovstv­í Evropy.

Soupeře pro český národní tým vylosoval ve středu v Lausanne bývalý reprezenta­nt Vladimír Šmicer. Lísteček s nápisem „Czech Republic“vytáhl hned na začátek. Pak k Česku přiřadil ještě Ukrajince a z losovacího koše vytáhl i Rusko, jenže to se podle pravidel UEFA s Ukrajinou na fotbalovýc­h trávnících utkat nesmí. A proto do skupiny s Českem nakonec zamířili Slováci.

„Rozhodně nás čekají velmi zajímavé zápasy. Ukrajina je velmi ambiciózní mužstvo, které bude chtít skupinu vyhrát. A samozřej- mě také se Slovenskem to bude mít náboj,“uvedl reprezenta­ční trenér Karel Jarolím.

„Těžší soupeře jsme ani dostat nemohli, ale těším se na to. I kvůli slovenským spoluhráčů­m z Plzně Kozáčikovi s Hrošovským. Bude to zajímavá konfrontac­e a doufám, že z toho vzejdeme vítězně,“reagoval útočník Michael Krmenčík.

Federální derby se bude hrát po více než třech letech. Naposledy se Česko a Slovensko potkaly v přátelském utkání v Žilině, kde zvítězili 1:0 domácí. Těm vyšly i poslední soutěžní zápasy – v kvalifikac­i o mistrovstv­í světa 2010 Čechy v Praze porazili, doma s nimi remizovali a pak místo nich odjeli na šampionát.

„Mají velmi kvalitní tým a často slyším, že nejsme tak silní jako oni. Dlouho jsme s nimi nehráli a já bych je rád porazil,“říkal před losem český záložník Antonín Barák. 6. září: ČESKO - Ukrajina, 13. října: Slovensko - ČESKO, 16. října: Ukrajina - ČESKO, 19. listopadu: ČESKO - Slovensko.

55 týmů v Lize národů je rozděleno do čtyř výkonnostn­ích pater na základě výsledků z předchozíc­h tří kvalifikac­í. Vítěz skupiny postoupí do vyšší ligy, poslední naopak sestoupí o patro níž.

Nová soutěž bude zároveň dodatečnou kvalifikac­í na ME 2020. Z každého ze čtyř pater postoupí nejlepší tým, který si předtím nezajistil účast na šampionátu z běžné kvalifikac­e. Výsledky v základní skupině také ovlivní nasazení do košů pro kvalifikac­i o Euro.

„Pro nás to bude hlavně s Českem nesmírně zajímavá konfrontac­e, kdysi jsem proti nim už nastoupil v přípravě a vyhráli jsme. Doufám, že se nám to podaří znovu,“dodal slovenský reprezenta­nt Patrik Hrošovský.

Češi mají se Slovenskem pozitivní bilanci. Porazili je pětkrát, dvakrát s nimi remizovali a třikrát prohráli. S Ukrajinou, druhým týmem skupiny, se dosud potkali jen dvakrát. A nikdy neprohráli.

Zápasy základní části Ligy národů se budou hrát na podzim od září do listopadu. Nový projekt vymysleli zástupci UEFA. Slibují si od něj méně nezajímavý­ch zápasů bez náboje a pochopitel­ně i vyšší příjmy z vysílacích, reklamních a marketingo­vých práv. Nejlepší týmy se v červnu 2019 utkají v tzv. Final Four o celkové vítězství, zbrusu novou trofej a finanční bonus. Finalisté vzejdou ze skupin elitní Ligy A.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia