Lidové noviny

Úřad, náš hospodář

- JANA MACHALICKÁ

Koukale, padáme na tvoji hlavu a pak ještě Obvodní úřad, náš hospodář. Tyhle výmluvné nápisy jsme léta vídali z tramvaje těsně před konečnou v Košířích. Rázovitá dělnická čtvrť Buďánka, o které psal Jakub Arbes, bojuje o život už od osmdesátýc­h let. V 19. století ji vystavěli dělníci z nedalekých lomů a kromě toho, že byla považovaná za romantické místo, kde se scházela košířská galerka, má i zajímavou novodobou historii.

Třeba na přelomu 70. a 80. let tu bydlel Svatopluk Karásek, v jeho domě zkoušela skupina Plastic People of the Universe a scházeli se tam disidenti. Podle územního rozhodnutí z roku 1988 se ovšem Buďánka měla zbourat. Chystal se mnohapatro­vý panelový dům se 144 byty pro ministerst­vo vnitra a bazén nebo zdravotní středisko. To už stát domy vykoupil, samozřejmě pod cenou, a osada začala nezadržite­lně chátrat; od té doby město nejenže se nedokázalo postarat o nápravu, ale ještě dalšími nesmyslným­i projekty situaci klad Waldorfská škola měla svůj projekt, ale Praha 5 nabídky a návrhy odmítala a čekala zřejmě, až se situace vyřeší „přirozenou cestou“a Buďánka budou připravena k demolici.

V osadě začaly opakovaně vznikat požáry, v roce 2000 jich bylo osm a tamní squatteři byli přesvědčen­i, že oheň zakládá úmyslně někdo, kdo má zájem na likvidaci osady. Výsledek péče Prahy 5 byl po deseti letech tristní, v roce 2002 došlo k demolici šesti domů. Před čtyřmi lety došla trpělivost i velké radnici a dala pětce ultimátum: buď Buďánka opraví, nebo jim budou odebrány. A světe div se, ledy se hnuly, vznikl projekt obnovy, který je mimo jiné i důsledkem tlaku občanské společnost­i, zejména pak sdružení Odborníci a občané pro revitaliza­ci památkové zóny Buďánka a okolí. Na podzim 2016 byl otevřen první opravený objekt, bývalý koloniál, a zdá se, že vše je na dobré cestě, ale pro úspěšné dokončení obnovy bude nutné sehnat dostatek finančních prostředků. Dohromady práce spolknou desítky milionů. Oprava bývalého koloniálu vyšla na více než tři miliony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia