Lidové noviny

Nejvíce váhají vzdělanějš­í voliči

- ELIŠKA NOVÁ

LN Oba kandidáti zvolili v uplynulých dvou týdnech rozdílnou strategii. Jiří Drahoš vyrazil do regionů, Miloš Zeman se připravova­l na debaty. Zvolili správně?

Okamžitě poté, co byly jasné výsledky prvního kola, Miloš Zeman i jeho tým evidentně zbystřili, protože si byli před prvním kolem celkovou výhrou výrazně jistější. Dali si rychle dohromady, že bu- dou muset jít do kampaně naplno a že jeho největší šance je právě v těch debatách, kde je silnější. To rozhodnutí, které okamžitě padlo na tiskové konferenci po sečtení výsledků prvního kola, bylo správné. V průběhu ještě změnil názor, kolik debat má být, nakonec to zkusil naplno, do všech televizí. Otázka je, jak na to měl zareagovat Jiří Drahoš. Jít na Barrandov smysl nejspíš nemělo. Otazníkem zůstává jeho absence na televizi Nova. Miloš Zeman sebral v prime timu 1,5 milionu lidí a mohl si tam v podstatě dělat vlastní propagaci, protože moderátor mu nekladl žádné protivné otázky.

LN A Jiří Drahoš?

Zřejmě to vyhodnotil tak, že je pro něj klíčové přesvědčit voliče tří kandidátů, kteří mu okamžitě vyjádřili podporu a v prvním kole dohromady získali kolem třiceti procent hlasů. Proto si zřejmě vytipoval regiony, kde byli silnější. Ani to nevypadá jako špatná strategie. LN Hodně závisí na nerozhodnu­tých voličích. Kdo to vlastně je?

Jejich počet roste se vzděláním. Vypadá to, že lidi, co mají vysokou školu, ale začíná to už u středoškol­áků, o tom víc přemýšlejí a chtějí se rozhodnout zodpovědně­ji.

Co se týče věkových skupin, je to střední věková skupina. Pravděpodo­bně proto, že dvě krajní skupiny tíhnou k jednomu nebo druhému táboru přirozeně. Miloš Zeman má dramaticky větší podporu u lidí starších šedesáti let, mladší skupiny naopak tíhnou k Jiřímu Drahošovi. Střední skupina váhá nejvíc.

LN Co má na nerozhodnu­té voliče vliv?

To kdybychom věděli. Samotného by mě zajímalo, podle čeho se nakonec rozhodnou. Volba je evidentně dost emocionáln­í, racionální argumenty zřejmě už zabírat nebudou.

Estráda v úterý byla katastrofá­lní a podle mě si na základě toho ni- kdo nemohl být schopný udělat názor. Spousta z nerozhodnu­tých voličů se bude zřejmě rozhodovat na poslední chvíli, přímo ve volební místnosti.

LN Jestliže se rozhodují emocionáln­ě, záleží tedy hlavně na nonverbáln­í komunikaci a na tom, jak působí, spíš než na tom, co říkají?

Souhlasím s tím, že toho člověka posuzují a moc neuvažují, co za tím jejich rozhodnutí­m stojí. Zkouší si to zpětně zdůvodnit, ale když se jich začnete ptát, moc nevědí.

U debaty v úterý je ale spíš potřeba se ptát, jak k tomu přistoupil­a Prima, než jak k tomu přistoupil­i voliči, protože tam nebyla žádná snaha chovat se státotvorn­ě, ohlíželi se čistě na sledovanos­t.

LN Říkal jste, že nerozhodnu­tí jsou hlavně vzdělanějš­í voliči. Dá se z toho usuzovat, že se budou rozhodovat spíš na základě debaty v České televizi, i kvůli formátu, který zvolila televize Prima?

Vzhledem k té struktuře to k takové úvaze nabádá. Ale potřeboval­i bychom k tomu ještě otázku, na kterou televizi se dívají, co je pro ně primární zpravodajs­ká relace, což my nevíme. LN Jaká je definice nerozhodnu­tého voliče? Je to tak, že konstantně neví, nebo tam dochází k přelévání od jednoho kandidáta ke druhému?

To je těžké říct, protože se neptáme stále stejných lidí. Ale vždycky platí, že nerozhodnu­tých ubývá, a pochybuji, že tam budou zásadní přesuny od jednoho tábora k druhému. Je to vyhraněná volba.

Na otázku, koho budou volit, máme čtyřbodovo­u škálu, kde jsou varianty určitě a spíše. Přirozeně se to rozevírá ke dvěma pólům. Člověk, který se jednou rozhodne, zvolí variantu spíše a potom už se dále vyhraňuje k vlastní variantě. K přeryvům pak spíše nedochází.

Souboj Jiřího Drahoše a Miloše Zemana bude velmi vyrovnaný. Pozornost se tak upírá především na nerozhodnu­té voliče. „Evidentně je to volba dost emocionáln­í,“říká v rozhovoru pro LN analytik agentury Kantar TNS Pavel Ranocha. Volba je evidentně dost emocionáln­í, racionální argumenty zřejmě už zabírat nebudou... Spousta voličů se bude zřejmě rozhodovat přímo ve volební místnosti.

LN Ještě jedna věc se očekává těsně před volbou. Miloši Zemanovi má v poslední fázi kampaně pomoci jeho dcera. Může to nějak zapůsobit?

Nepřikládá­m tomu extra velkou váhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia