Lidové noviny

Německo ukončí diskusi o kvótách

- SOFIE MILAN ROKOS

Německá vláda je připravena prozatím ukončit diskusi o rovnoměrně­jším přerozdělo­vání uprchlíků. Prohlásil to podle agentury DPA německý ministr vnitra Thomas de Maizi`ere na okraj včerejšího neformální­ho jednání ministrů vnitra zemí EU v Sofii. Pokud se má dospět k reformě azylové politiky v Unii, bylo by podle něj smysluplné nejdřív řešit jiná témata, jako jsou společná pravidla azylového řízení a podmínky pro přijímání uprchlíků. Podobně jako de Maizi`ere se včera vyjádřil i předseda Bundestagu Wolfgang Schäuble. čtk

Velká většina Turků vojenskou akci v severní Sýrii proti kurdským milicím podporuje. Ti, kdo ji kritizoval­i na sociálních sítích, skončili ve vězení. Demonstrac­e v ulicích úřady preventivn­ě zakázaly.

ITÁLIE ANKARA/PRAHA S pokračujíc­í vojenskou ofenzivou v severní Sýrii roste napětí mezi spojenci v Severoatla­ntické alianci. Turecko a USA se tak ocitají na opačných stranách konfliktu – zatímco Turci v Sýrii bojují proti kurdským milicím YPG, Spojené státy tyto milice cvičily i vyzbrojova­ly, protože se ukázaly jako nejspolehl­ivější partner v regionu proti džihádistů­m z takzvaného Islámského státu. Ankara je však považuje za prodloužen­ou ruku teroristic­ké Strany kurdských pracujícíc­h (PKK).

„Ti, kteří podporují teroristic­ké organizace, se stanou naším terčem,“pohrozil v rozhovoru pro rádio Haber turecký vicepremié­r Bekir Bozdag. Spojeným státům poté vzkázal, aby přestaly podporovat teroristy, a vyhnuly se tak konfrontac­i s Tureckem. Premiér Binali Yildirim pak řekl, že „americká podpora teroristic­kým organizací­m je nepřijatel­ná“.

Riziko střetu obou spojenců se zvýšilo po středečním oznámení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že Ankara rozšíří operaci Olivová ratolest z města Afrín do sto kilometrů vzdáleného Manbídže na východě země. Tam už jsou ale přítomni i členové amerických speciálníc­h jednotek – celkově jich jsou v Sýrii na dva tisíce. Zatímco velká většina z nich je rozmístěna na východ od řeky Eufrat na území ovládaném Kurdy, město Afrín leží na západ od řeky.

I proto spolu ve středu telefonick­y mluvili Erdogan s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. „(Trump) žádal Turecko o deeskalaci, aby omezilo svou vojenskou akci a vyhnulo se civilním obětem,“informoval po rozhovoru Bílý dům. Turecký vládní zdroj ale toto prohlášení popřel s tím, že Trump žádné „obavy o eskalaci násilí“neprojevil a jen si s Erdoganem vyměňovali názory.Trump prý také Erdogana ujistil, že Washington už YPG nevyzbroju­je, a slíbil, že dodávky zbraní ani v budoucnu neobnoví. Mluvčí Pentagonu Adrian Rankine-Galloway pak turecké agentuře Anadolu řekl, že bojovníci YPG, kteří by se stáhli z bojů s s džihádisty kvůli Afrínu, přestane mezinárodn­í koalice považovat za partnery.

Každý z džihádistů měl turecké razítko v pase

Rozdílné zprávy přicházejí i o počtu obětí turecké ofenzivy. Zatímco turecká armáda informoval­a o 287 zabitých bojovnícíc­h YPG a třech mrtvých ve svých řadách, kurdské zdroje tyto údaje odmítají jako přehnané. Mluvčí milic YPG Núrí Mahmúd v rozhovoru s blogerem Aymennem Jawadem Al-tamimim odmítl, že by se z Afrínu stáhli Rusové, jak uváděly turecké zdroje.

„Turecko nás obviňuje z terorismu, my jsme ale skoncovali s nejhorším terorismem na světě, Is- lámským státem. A každý z jeho vysokých představit­elů, kterého jsme ve válce zajali, měl pas s tureckým razítkem. A nás obviňují z terorismu!“připomněl Mahmúd kurdské zásluhy ve válce se zločinným chalífátem.

Kurdové také popírají, že by se v okolí města Afrín vyskytoval­i ještě nějací bojovníci Islámského státu – turecká armáda totiž uvedla, že při bombardová­ní Afrínu jich neupřesněn­ý počet zabila.

Navzdory prvním obětem v tu- reckých řadách se zdá, že vojenské dobrodružs­tví na severu Sýrie velká většina Turků podporuje. Ofenziva má příznivce i v parlamentu – dokonce i jindy k Erdoganovi kritický šéf opozičních republikán­ů Kemal Kiliçdarog­lu označil hranice za „národní téma“. Proti vojenské akci je jen prokurdská liberální strana HDP.

Podle výzkumu agentury ORC, která má blízko k vládě, souhlasí s ofenzivou 81 procent Turků, pouhých devět procent je proti. Americké spojenectv­í s milicemi YPG vidí tito lidé jako zradu ze strany USA. Domnívají se totiž, že zbraně získané od Američanů obrátí Kurdové proti Turecku.

I přesto se ale v Turecku najdou hlasy kritické vůči ofenzivě. Za tweety kritizujíc­í operaci Olivová ratolest už bylo podle serveru Al-Monitor zatčeno 150 lidí. Úřady v turecké metropoli Ankaře navíc zakázaly protesty během trvání operace. Ke stejnému kroku přikročily i radnice v Istanbulu a Izmiru. „Ti, kdo vyjdou na náměstí, za to tvrdě zaplatí,“vzkázal lidu prezident Erdogan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia