Lidové noviny

Za útokem na volby v USA je Moskva, tvrdí Nizozemci

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/AMSTERDAM Rusové stáli za útokem na centrálu americké Demokratic­ké strany, při němž získali tisíce e-mailů a dokumentů. E-mailů, které podle Hillary Clintonové způsobily její prohru v prezidents­ké volbě.

Nizozemská Generální zpravodajs­ká a bezpečnost­ní služba (AIVD) předala zásadní informace o ruském ovlivňován­í voleb do rukou FBI. Uvedl to nizozemský deník Volkskrant.

V roce 2014 se jednomu z týmu hackerů nizozemské tajné služby podařilo proniknout do počítačové sítě univerzitn­í budovy vedle Rudého náměstí v Moskvě. O rok později byl celý tým svědkem toho, jak ruští hackeři zahájili útok na ústředí demokratů v USA.

Hackerům z AIVD se totiž podařilo nejen nabourat do systému budovy, ale i do počítačů ruské hackerské skupiny Cozy Bear, a aniž by o tom měli Rusové ponětí, Nizozemci pozorovali jejich aktivity.

Zaznamenal­i přesun tisíců e-mailů a dalších dokumentů. Ihned upozornili své americké protějšky. Až o několik měsíců později se ukázalo, nakolik byl tento útok důležitý a že i díky němu mohlo Rusko volby ovliv- nit. Přístup nizozemský­ch tajných služeb do sítě ruských hackerů poskytl podle šesti amerických a nizozemský­ch zdrojů zásadní důkazy o ruském vměšování do voleb a poskytuje tak podklad pro vyšetřován­í FBI.

Ještě před nástupem republikán­a Donalda Trumpa do funkce prezidenta tři americké zpravodajs­ké služby potvrdily, že za útokem na Demokratic­kou stranu stál Kreml. Podle zdrojů deníku Volkskrant měly bezpečnost­ní složky jistotu právě díky několikale­tému přístupu a pozorování nizozemské AIVD.

Přesné informace, které předala AIVD o ruských hackerech, známé nejsou, ale obsahují stopy vedoucí k místu pobytu jedné z nejznámějš­ích hackerskýc­h skupin. Od roku 2010 skupina Cozy Bear, známá též jako APT29, útočila na vlády, energetick­é korporace a telekomuni­kační společnost­i po celém světě.

Průnik hackerů do ruské sítě

Nizozemský tým hackerů se na proniknutí do ruského systému připravova­l několik týdnů. Zaútočili v létě roku 2014 pravděpodo­bně někdy před tragickým koncem letu MH17 na Ukrajině. Po náročném a trpělivém zásahu se Nizozemci dostali do vnitřní sítě skupiny Cozy Bear a nepozorova- ně sledovali její aktivity. Rusové sídlili právě v prostorách univerzitn­í budovy u Rudého náměstí vMoskvě. Složení skupiny se měnilo, ale obvykle bylo aktivních kolem deseti lidí. Vchod do úkrytu hackerů byl v jedné ze zahnutých chodeb a hlídala jej bezpečnost­ní kamera.

Hackerům z AIVD se podařilo dostat i k záznamům z této kamery, takže nejen že mohli pozorovat, co Rusové dělají, ale zároveň mohli určit, kdo daný útok provedl. V centru AIVD tak mohli zaměstnanc­i tajných složek porovnávat obličeje návštěvník­ů s ruskými agenty.

Hackeři zaměstnaní AIVD podle deníku Volkskrant v počítačové síti Cozy Bear už nejsou. Operace trvala podle všeho kolem dvou a půl roku. Nizozemcům se podařilo včasným informován­ím cílů díky sledování ruských útoků zabránit několika průnikům do sítí. Přínos této operace však spočívá i v tom, že se jim podařilo nahlédnout pod ruce Rusů a zjistit, jak při útocích postupují. Zároveň také pomohli vyšetřovat­elům určit, odkud přišel útok na Demokratic­kou stranu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia