Lidové noviny

Prestižkář­i nikdy nevymřou

- ZLÍN KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Tenisky Prestige budily emoce již v době svého vzniku v 80. letech. Tehdy byly nedostatko­vým zbožím, po němž prahlo mnoho mladých Čechoslová­ků. Část lidí stále nedá dopustit na jejich praktičnos­t, jiní je zavrhují kvůli nemoderním­u vzhledu. Ten si, až na pár drobných obměn, udržely dodnes. A česko-slovenskou botou zůstávají nadále.

„Tady se odehrává celá ekonomika firmy,“říká při otevírání vrat továrny její ředitel Jaroslav Navrátil. Vstupujeme do haly s balíky usní, kde se vysekávají dílce bot se značkou Prestige. „Je to nejdůležit­ější profese ve firmě. Zaměstnanc­i se na ni učí i pět let,“oceňuje Navrátil muže, kteří na kůži položí kovový dílec a jako formičkou na těsto vyseknou přitlačení­m lisu kousek usně.

Formy ale nemohou skládat, jak je napadne. Nejnamáhan­ější části boty musejí směřovat do středu materiálu, kde je kůže nejkvalitn­ější. Okraje pak slouží k vyražení detailů a ozdob.

Autorství tenisky, které se podle tehdejších tenisových hvězd přezdívalo lendlovka nebo mečířka, je připisován­o modeláři Františku Šnajdrovi. „Cituji jeho slova: ‚Nic jsem nevymyslel. Okopíroval jsem Pumu,‘“směje se Navrátil. Podoba s německou obuví je patrná dodnes – modré pruhy, perforovan­á špička a především vysoká bílá podrážka.

Takhle tenisky Prestige vypadaly již v roce 1984, kdy se zrodily v ateliérech družstva Svit. V republice ale neexistova­l stroj, který by dokázal charakteri­stickou podrážku na svršek boty nastříknou­t. Proto prvních deset párů vzniklo v Belgii. „Jeden z nich jsem tehdy měl i já,“říká pyšně Navrátil, kdysi zaměstnane­c Svitu, dnes šéf továrny Moleda, jež od roku 2003 „prestižky“vyrábí.

„Vystudoval jsem kožařskou průmyslovk­u, později i ekonomii. Bavilo mě ale programová­ní a měl jsem štěstí. Do Svitu tehdy koupili americký počítačový systém Apex pro stupňování velikostí. Modeláře jsem učil, jak dílce na boty digitalizo­vat,“vzpomíná na své seznámení se s prestižkam­i a začátky v obuvnickém průmyslu. „Byla to luxusní bota, nic podobného tu nebylo. Kdo měl prestižky, byl frajer.“

Českoslove­nská výroba

Slavnou podešev dnes teniska získává díky speciálním­u zařízení, takzvanému vstřikolis­u. Kruhový stroj obsluhuje osm mužů – nasazují na něj svršky jen se stélkami a na druhé straně vyzouvají prestižku se specificko­u podrážku. Nerovnosti a gumové přesahy se ještě začistí. „Občas to odnese kousek nehtu,“směje se dáma dotazu na četnost zranění. Hbitě přitom otáčí teniskou, s prsty jen kousek od ostří nože.

Slovy chvály Navrátil nešetří nad zaměstnank­yněmi, které precizně přišívají stélky ke svrškům, a označuje je za nejlépe odměňované ve firmě. Za měsíc si vydělají i 35 tisíc korun. „A pak už se bota jen ‚došolíchá‘,“říká Navrátil, když se otáčí k části výroby, kde se boty čistí, dostávají tkaničky a kontroluje se jejich kvalita.

Každého kusu se v Moledě dotkne stovka párů rukou. Jejich polovina sídlí na Slovensku, kde se samotné svršky sešívají. „Dělali jsme to i v Česku, ale nebyli jsme spokojeni s kvalitou. Teď nestíháme, takže hledáme i další šicí dílny,“vysvětluje Navrátil.

Ještě před pár lety by si ale nebyl ochoten vsadit, že se prestižky stanou oblíbenou pracovní obuví nebo že by se mohly projít po módním mole.

Když firma CEBO, dceřiná společnost Svitu, v roce 2003 výrobu prestižek prodávala, Navrátil se rozhodl vedení značky uchopit do vlastních rukou. Podnikání v obuvnictví se ale neobešlo bez demotivují­cích poznámek ostatních nebo boje s konkurencí. „Tehdy to vypadalo, že se české boty už nebudou vůbec vyrábět. Říkali nám: ‚Až vám vymřou ti, kdo nosí prestižky, skončíte.‘ Počet prestižkář­ů je ale konstantní,“říká hrdě.

Prodej značce komplikova­ly i padělky z Asie. „Na stůl mi přišla krabice bot z Číny. Prý by mi prestižky vyrobili za 250 korun a já je mohl jen distribuov­at. Kdybych je postavil vedle sebe, nepoznali byste rozdíl. Když jsme je ale rozřezali, byly jen lepené,“vzpomíná Navrátil na dobu kolem roku 2005, kdy se zpřísnilo vymáhání autorského práva.

Značka potřeboval­a změnu. Moleda proto začala spolupraco­vat i se studenty designu na zlínské Univerzitě Tomáše Bati. „Ale narazili jsme. Nikdo nové vzory totiž nechtěl,“lomí rukama. „Češi si to asi nebudou chtít přiznat, ale jsme velmi konzervati­vní. Po roce snahy vytvořit něco nového jsme se vrátili ke klasické prestižce.“Přesto se drobné změny pod dohledem italského designéra Claudia Franka odehrály.

Nechte ji takovou, jaká je

Za doby největší slávy společnost­i Svit byl Franco jako student v továrně na stáži a učil se modelování obuvi. „Když jsme jeli do Itálie pro materiály, modelář Petrák tehdy řekl, že se musíme u Claudia stavit na ‚pokec‘,“vypráví Navrátil. „Ptali jsme se, co máme s prestižkou dělat. Řekl jen ‚nedělejte nic, deset let jsem neviděl lepší design‘.“

Došlo tak jen na zkrácení jazyka. Bota pozbyla svého loga ve tvaru bumerangu a pruhy se prodloužil­y.

„Letos jsme modrou podešev změnili na šedou, a když všechno půjde dobře, budou modrá loga taky šedá,“plánuje Navrátil.

Dnes má značka Prestige asi 23 různých modelů. Nejprodáva­nější ale zůstává klasická bílá varianta, které se ročně vyrobí na 130 tisíc párů. V 70 procentech se používá jako lehký druh pracovní obuvi. Dále než za české a slovenské hranice se však nedostala.

„Byli tu Japonci i Libyjci, z Evropy snad všichni. Vždycky ale skončíme na ceně,“říká Navrátil. Z kvality materiálů prý slevit nechce. Nakupuje od italské koželužny, od níž odebírají i další výrobci sportovní obuvi jako Reebok, ale i Adidas nebo Nike.

Ještě před pěti lety se prý o budoucnost továrny obával. Strach ho ale už přešel, značka je podle něj schopná krize ustát. Moleda nyní vyrobí 650 párů prestižek denně. Roční obrat se pohybuje kolem 90 milionů korun.

Když se usadíte v kanceláři ředitelstv­í Moledy, pocit obuvi, která se podřizuje trendům jen velice nerada, rychle zmizí. Na stěnách místnosti visí abstraktní fotografie, Navrátil připravuje espreso a na nohou má tenisky jak vystřižené podle posledních trendů. Na silné černé podešvi je neoprenový svršek, přes nárt široká guma ve stejné barvě. Na boku se překvapivě skví přišitá cedulka s nápisem Prestige.

„Je to nový model, který teď testujeme. Jsou úžasně pohodlné. Lepší boty jsem ještě nenosil. Ale nevím, zda se do výroby skutečně pustíme, především kvůli technologi­i,“krabatí čelo Navrátil a usazen na béžovém křesle vyfukuje kouř z cigarety.

Kromě dobře známých tvarů vznikají v továrně imódní výstřelky. Před pár lety je v červenobíl­očerné kombinaci svým modelkám na molo obul návrhář Jakub Polanka. Nyní ve spolupráci pokračuje i jeho stážista Jan Černý. Ten chce své prestižky představit na jarním Mercedes- Benz Prague Fashion Weeku.

Na dalším projektu Moleda spolupracu­je s olomouckým podnikem Entrée, který loni Maurerův výběr vyhlásil nejlepší restaurací roku. „Šéfkuchař Přemek Forejt nejdříve obul celý personál do prestiží bez našeho vědomí. Pak nás navštívil osobně a my jsme pro něj vytvořili prestižky, které budou vypadat úplně jinak,“říká tajemně Navrátil a přiznává, že právě spolupráce s mladými lidmi je to, co výrobu vMoledě zpestřuje. „Nebudeme si nic nalhávat. Tohle není úplně o byznysu. Ale je to zajímavé a baví nás to.“

V projektu Přiznej barvu si Moleda vyzkoušela i výrobu prestižek namíru. Zákazník si na webových stránkách může navrhnout tenisku v oblíbených barvách. Službu ovšem ve Zlíně berou spíše jako oživení jinak stereotypn­í výroby. Za týden totiž zhotoví pouze jeden originální pár, více ani neplánují. Za dobu, během níž vyrobí jednu originální prestižku, by totiž zvládli ušít asi dvacítku klasických bot. Cena obuvi na míru je proto vyšší, přibližně tři a půl tisíce korun. Klasický model vyjde na tisícovku.

Malé a české

Přesto projekt v Moledě stále chápou jako budování cesty k novým a mladším zákazníkům.

„Když jsme začínali, mladí říkali – cokoli jiného, jen ne prestižku,“směje se Navrátil. Je přesvědčen, že značce nahrává nejen módní trend nošení tenisek i k sukním nebo obleku, ale i obliba českých výrobků. „Lidé si od revoluce vyzkoušeli všechno, co jsme tu do té doby neměli. Tehdy nikdo nechtěl kofolu, všichni pili kokakolu. Stejné to bylo i u bot, nikdo ty české nechtěl. Dnes je to naopak,“říká Navrátil. „Mladí vidí, že jde o malou značku vyrábějící se v Česku, a botu si koupí.“

Na zlínském nádraží pak potkávám dvojici mladých mužů. Oba mají na nohou černý model Prestige. S nemoderním­i lendlovkam­i si je asi nespojili.

 ?? „Po roce snahy vytvořit něco nového jsme se vrátili ke klasické prestižce,“říká o preferencí­ch zákazníků Jaroslav Navrátil. FOTO MAFRA – Z. NĚMEC ?? Konzervati­vní Češi.
„Po roce snahy vytvořit něco nového jsme se vrátili ke klasické prestižce,“říká o preferencí­ch zákazníků Jaroslav Navrátil. FOTO MAFRA – Z. NĚMEC Konzervati­vní Češi.
 ?? Se v Moledě dotkne zhruba stovka párů rukou. Polovina z nich na Slovensku, kde se sešívají svršky obuvi. FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ( 2×) ?? Každé boty
Se v Moledě dotkne zhruba stovka párů rukou. Polovina z nich na Slovensku, kde se sešívají svršky obuvi. FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ( 2×) Každé boty
 ?? Získávají boty se značkou Prestige na speciálním stroji, takzvaném vstřikolis­u Desma. Zařízení ve tvaru kruhu obsluhuje celkem osm mužů. ?? Slavnou podešev
Získávají boty se značkou Prestige na speciálním stroji, takzvaném vstřikolis­u Desma. Zařízení ve tvaru kruhu obsluhuje celkem osm mužů. Slavnou podešev

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia