Lidové noviny

Šéf ČD se omluvil Ukrajině

- MICHAL PAVEC

Použití sporné mapy v diářích Českých drah mělo diplomatic­kou dohru. Šéf dopravce vysvětlova­l Krym označený zároveň jako ukrajinské a ruské území i na ambasádě.

PRAHA Na pět tisíc diářů pro rok 2018 nesmělo opustit sídlo Českých drah. Nejvyšší vedení si totiž na konci listopadu všimlo, že nenápadná mapa na konci sešitu zobrazuje například neexistují­cí Islámský stát. Největší problém ale byl s územími okupovaným­i Ruskem, která autoři mapy vykreslili šrafováním jako sporná. Tedy že Donbas či Krym není jen ukrajinský, stejně tak že Jižní Osetie či Abcházie nenáleží jen Gruzii. Vysvětlují­cí legenda chyběla.

Ačkoliv šéf ČD Pavel Krtek zakázal distribuci těchto diářů, reakce dotčených států – pro něž je takové zobrazení logicky citlivé – přišla záhy. Podle zjištění LN poslala ukrajinská i gruzínská ambasáda nóty naminister­stvo zahraničí. A to nejen proto, že se tato mapa z produkce firmy Kartografi­e Praha ocitla v propagační­m materiálu železniční­ho dopravce. Objevila se i ve školních atlasech.

V pondělí došlo na oficiální omluvu na ukrajinské ambasádě. „Pavel Krtek se v této souvislost­i omluvil za hrubou chybu způsobenou vydavatele­m mapy. Velvyslane­c šéfovi Českých drah poděkoval za rychlou reakci a pozastaven­í distribuce tiskovin jeho společnost­i, v nichž se chybná mapa Ukrajina objevila,“potvrdila Tetiana Horupovyčo­vá, která se na velvyslane­ctví stará mimo jiné o kulturu a školství.

Setkání s velvyslanc­em Jevhenem Perebyjnis­em potvrdili i zástupci státního dopravce. Zároveň však zdůraznili, že za sporné vyhotovení mapy dráhy nemohou. „Výrobce diářů Českých drah převzal tuto mapu od oficiálníh­o zdroje, kterým je Kartogra- fie Praha. Stejná mapa byla použita v řadě jiných tiskovin volně prodejných na trhu. České dráhy za znázornění zmíněných sporných území nenesou odpovědnos­t,“prohlásil mluvčí Radek Joklík. Pravdou je však i to, že podobu propagační­ho diáře – určeného pro obchodní partnery, bankéře či odboráře – schválily a převzaly příslušné odbory ČD.

Zobrazení okupovanýc­h území bez vysvětlení už dříve v LN kritizoval­i experti na mezinárodn­í vztahy. Nešlo podle nich o úmyslnou chybu, ale vyhotovení mapy označili za nevhodné a zavádějící. Může totiž podle nich podporovat dojem, že mapa zobrazuje politický názor.

„Takto postavená mapa je na obrovské diskuse plné emocí a může vyvolávat ublížené reakce,“řekl například Oldřich Krpec z katedry mezinárodn­ích vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity. Autor mapy, soukromá Kartografi­e Praha, se kritice bránil tím, že cílem je zobrazit svět takový, jaký je, s použitím standardní­ch kartografi­ckých me-

Sporná území na mapě v diáři ČD

tod. V prosinci firmu navštívil ukrajinský velvyslane­c. „Vyměnili jsme si pohled na zobrazení Krymu a odtrženeck­ých území na východě Ukrajiny. Pana velvyslanc­e jsem ujistil, že vzhledem k nastalé situaci ohledně našich map a atlasů budeme v redakci jednat o možných úpravách v zobrazován­í sporných, okupovanýc­h a neuznaných území,“popsal šéfredakto­r Jan Ptáček.

Firma plánuje mapy upravit tak, aby bylo i bez legendy zřejmé, že jde o ukrajinské území. Zároveň chce zobrazit jeho sporný status. „Kartografi­ckých metod, jak toho docílit, je více a o tom, kterou použijeme, nyní diskutujem­e,“dodal Ptáček s tím, že věc řeší i se zástupci ministerst­va školství. Ti uvedli, že se resort „rozhodl konat a komunikuje v záležitost­i uvedených učebních pomůcek přímo s nakladatel­i“. Jak přesně se nepříjemno­st propíše třeba do dalších vydání školních atlasů, není v současnost­i jasné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia