Lidové noviny

Kde je zase ten cukr a víčko na moji kávu?

-

Kolikrát jste se už vztekali nad zlomyslnos­tí kavárníka, hospodskéh­o či prodavače, který vám něco přesunul nebo přímo schoval ve vaší oblíbené kavárně, hospůdce či obchůdku? Kolikrát jste hledali cukr, víčko na kelímek s kávou nebo třeba droždí či kečup v místnosti ne o moc větší, než je váš vlastní obývák? A proč to proboha někdo pořád dělá?

Jednoduše řečeno, obchodníci povětšinou instinktiv­ně dělají to, čemu se dnes říká UX neboli „user experience“. Hlavně ve světě počítačů, webu a mobilů je to disciplína, která měří, jak se lidé na stránkách nebo v aplikacích chovají, jestli v nich bloudí, nebo klikají rovnou k cíli. A podobně v kavárně personál sleduje, jestli o sebe lidé zakopávají, štosují se či bloudí, a podle toho mění umístění pultíku třeba s tím cukrem.

Zdánlivá drobnost je v maloobchod­ě mimořádně důležitá. Jak ukazuje řada studií, design prodejen a rozmístění zboží opravdu hodně ovlivňuje, jak se zákazníci chovají. A to zdaleka nejen co si koupí, tedy ono známé „prodává se víc to, co je v regálu v úrovni očí“. Náš celkový dojem podvědomě určuje, kolik si kupujeme a jestli se vracíme.

Samozřejmě že drtivá většina českých prodavačů, kavárníků a hospodskýc­h to dělá bez jakýchkoli­v studií, intuitivně a podvědomě. Stejně jako se chovají jejich zákazníci. I u nás ale už je návrh a design obchodů velký byznys. A přímo rejdiště pro různé obory marketingu a reklamy, ale také pro behaviorál­ní ekonomy, kteří s nimi sdílejí společné kořeny v psychologi­i prodeje.

Jak se ukazuje, dělíme si obchody, restaurace či kavárny podvědomě na dva typy. V jednom se chceme najíst, napít nebo si nakoupit, do druhého si chodíme užít atmosféru. O tom, které vyhledávám­e víc, rozhoduje do velké míry náš sociální status. Jak ale ukázali výzkumníci z technické univerzity v indonéském Bandungu, není výběr podniku jen problém zhýčkaných obyvatel z bohatých západních zemí.

S trochou nadsázky tak můžeme říct, že potřebu užít si nakupování máme v dnešním globálním kapitalism­u hluboko v sobě už všichni. A tak se pravděpodo­bně všichni kavárníci, hospodští nebo prodavači na světě snaží najít to nejlepší místo, kam dát ten pultík s těmi zatraceným­i víčky na kafe. Takže je prostě občas budete hledat doma, na pracovní cestě v západoevro­pské metropoli i na dovolené v asijském výletním centru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia