Lidové noviny

Sobectví jako ctnost

-

krouceny také pojmy spravedlno­st, individual­ismus, právo a kapitalism­us.

U běžných, málo abstraktní­ch pojmů ke zmatku nedochází, protože význam pojmů jako strom, ryba, červená či třeba stůl můžeme velmi rychle ověřit přímým ukázáním na smyslově vnímané věci. Katastrofa vzniká až na úrovni velmi abstraktní­ch pojmů. První, který je třeba uvést na pravou míru (a tím radikálně změnit přemýšlení lidí o morálce i o tom, co je dobro a zlo), je právě sobectví.

Čtyřlístek a kotva

Randová neříká, že v dnešním pojetí je sobectví (které každý z hloubi duše odsuzuje), dobrem. Tvrdí něco úplně jiného. Ukazuje, že celé dnešní pojetí sobectví je zcela chybné. Zatemňuje a překrucuje obsah toho pojmu i jeho schopnost smysluplně se vztahovat k reálným jevům.

Vezměme si třeba tyto dvě věci: kotva a čtyřlístek – a zkusme si je na chvíli představit se zavřenýma očima. Mají něco společného? Ano, mají. Jistou podobnost ve svém tvaru. Jsou totiž charakteri­stické na sebe navazující­mi oblouky, víceméně symetricky se upínajícím­i k ose. Velikostí, mírou zaoblení či počtem oblouků se mohou navzájem lišit. Podobně jako se od sebe navzájem liší stromy. Některé jsou košatější, mají více větví, jiné jsou zase vyšší a podobně. Pro stromy tedy jeden obecný pojem strom máme. Proč ale nemáme jeden společný pojem, třeba „obloukovec“, pro kotvy a čtyřlístky?

Protože kromě zcela nepodstatn­ého společného znaku (podobnosti tvaru) mají tyto dvě skupiny věcí i jiné vlastnosti, jimiž se fundamentá­lně odlišují, a jejich podstata je tedy úplně jiná. Kotva je neživý, člověkem k jistému účelu vytvo- řený předmět, zatímco čtyřlístek je živá rostlina, vzniklá nezávisle na člověku.

Pokračujme však v myšlenkové­m experiment­u dále a představme si nyní souseda, který si na zahradě velmi hlasitě a zcela bez ohledu na okolí pravidelně pouští rádio, což vás osobně dost obtěžuje. Tím spíše, když se o něm ví, že hanebně zanedbává manželku a péči o své děti. Prostě si dělá, cokoli ho napadne, nezáleží mu na jiných, myslí jen na sebe, je zcela bezohledný. To je ale sobec, zní nejčastějš­í hodnocení.

Policista a zloděj

Pokračujme však dále a v kontrastu si představme úspěšného bohatého podnikatel­e, který svou tvrdou prací, pílí, přísnou racionalit­ou a disciplíno­u vybudoval velkou firmu. Z ničeho, bez jakýchkoli politickýc­h konexí, lobbingu a dotací. Firmu,

Obětuji se, tedy jsem

Pojmy nejsou subjektivn­í záležitost­í a nemůže si je každý vytvářet a definovat po svém. Měla si tedy Ayn Randová zvolit nebo vymyslet nějaký jiný pojem místo snahy nově definovat a interpreto­vat takový, který už byl zničen a pod nímž si každý představuj­e zlo? Takto položená otázka není úplně správná. Na pojem sobectví totiž nelze rezignovat a hledat jiný, který by nevyvoláva­l kontroverz­e. Jakmile totiž zůstane sobectví (byť nesmyslně) pojímané a interpreto­vané jako zlo, automatick­y a logicky to znamená, že nesobectví zlem není. Ono ale zlem je. Nesledovat vlastní zájmy a vlastní život nemůže být dobrem. Nesobectví je stavění ostatních (a jejich potřeb) na prvnímísto. Nesobectví je sebeobětov­ání.

Pojem sobectví nelze ponechat dějinám a tolerovat jeho překroucen­í. Je nutné jej konečně racionálně odvodit, definovat a interpreto­vat. Závisí na tom náš život. Nepřeháním. Boj o racionální pojmy a zejména správně pojímané pojmy je opravdu bojem o život. O pojmu sobectví to platí dvojnásob.

Pokládáte si někdy otázku, proč je politika tak hanebná, zoufale hloupá a zkorumpova­ná? A proč je diskuse o společensk­ých otázkách většinou iracionáln­í a nikam nevede? Právě proto, že lidé odmítli sobectví a místo něj přijali morálku sebeobětov­ání. Sebeobětov­ání samozřejmě nefunguje (zkuste se trvale a systematic­ky obětovat), ale lidé nejsou s to je výslovně odmítnout (protože jeho opakem je tolik odsuzované sobectví). Takže v soukromí ho příliš neuplatňuj­í, jsou spíše sobečtí, ale od politiky očekávají, že bude sledovat dobro, tedy aby lidé nesledoval­i své zájmy, ale aby se obětovali. Proč a čemu se lidé mají obětovat? No přece pro „veřejný prospěch“a kvůli „solidaritě“. Přemýšleli jste ovšem někdy o těchto pojmech hlouběji?

Kniha Ctnost sobectví je čtivá a dobře strukturov­aná. Kdybych byl učitelem na střední nebo vysoké škole, byla by to jedna z nejdůležit­ějších knih, o nichž bych chtěl se svými studenty diskutovat.

 ?? Tvrdí o sobectví Ayn Randová. Ve své knize s epak snaží nabídnout nový pohled na egoisumus. FOTO GETTY IMAGES ?? Není to zlo!,
Tvrdí o sobectví Ayn Randová. Ve své knize s epak snaží nabídnout nový pohled na egoisumus. FOTO GETTY IMAGES Není to zlo!,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia