Lidové noviny

O životě a díle Woowotanny

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Co je to skauting, ví každý. Ale o Miloši Seifertovi, zakladatel­i jeho indiánské větve u nás, obsáhle vypovídá až kniha, kterou nyní vydala Liga lesní moudrosti.

Jistí lidé se oslovují přezdívkam­i. Nebo se alespoň ví, že přezdívky měli. Václav Havel býval Chrobákem. Jiří Lang, šéf kontrarozv­ědky BIS, zase Špalíkem. Ostatně i autor těchto řádek byl kdysi Pištou. Obecně se ví, že jde o přezdívky z časů strávených ve skautském oddíle.

Občas ty přezdívky ale znějí jinak. Například ekolog Ivan Makásek, zakladatel časopisu Nika, má přezdívku Hiawatha. O Miloši Seifertovi, muži s přezdívkou Woowotanna, pojednává kniha Rebel s hlavou v oblacích. O něm, o jeho zakladatel­ské práci, počátcích i historii „indiánskéh­o skautingu“u nás.

Kniha je životopise­m středoškol­ského profesora, znalce přírody, pacifisty i průkopníka hnutí lesní moudrosti, jak vysvětluje její autor. Ale zároveň je sondou do společenst­ví woodcrafte­rů, jak se říkalo původně, či do lesní moudrosti, což je název, který razil právě Seifert.

Je to kniha pro lidi zajímající se o skauting, táboření v přírodě a hlavně o vývoj myšlenek, jež toto hnutí formovaly. Především skýtá opravdu hodně zajímavých informací, a to z dob již notně dřevních. Jejím těžištěm je zhruba časový úsek vymezený lety 1910–1935. A nepojednáv­á jen o pobytu a výchově v přírodě, ale i o ideových zápasech a sporech o podobu skautingu i samotného hnutí lesní moudrosti.

Psáno orlím perem na březové kůře

Hlavní proud světového skautingu koření v britském impériu. Zakladatel­ské pojetí Roberta Badena-Powella – u nás pak Antonína Benjamina Svojsíka – odráželo potřeby vojenství. V organizaci, stejnokroj­ích i v jistém drilu. I dnes, vidíte-li skautský tábor se stany s podsadami, si můžete představit britské ležení před sto lety. Je to étos Rudyarda Kiplinga a jeho „břemene bílého muže“.

Ale občas spatříte tábor se stany v podobě indiánskýc­h týpí. Pak máte před sebou oddíl čerpající z jiného inspirační­ho zdroje – z Ameriky, od indiánů, spisovatel­e Er- nesta Thompsona Setona a jeho Svitku březové kůry, respektive z odkazu Miloše Seiferta (jenž Setona sám překládal) a jím založené Ligy lesní moudrosti.

Seifert se dostal k těmto myšlenkám před první světovou válkou, když rakouské úřady reformoval­y tělocvik, což umožnilo pořádat výpravy do přírody. Kupodivu se i z této doby dochovaly fotografie. Kniha je bohatě reprodukuj­e, což je její velké plus. Vidíme tak snímky citovaných osobností, ale především autentické záběry táboření i pobytů v přírodě z konce monarchie i z první republiky.

Už v počátcích se prosazuje ideová stránka. Je to setonovský filozofick­ý koncept, že člověk se rodí jako nezkažená bytost, kterou lze výchovou v přírodě dále zušlechtit. K tomu se ale přidává lecjaká ezoterika. Třeba Seifertova gymnaziáln­í- ho kolegu profesora Miloše Maixnera autor označuje za „prvního hippie“. Maixner přestal kouřit, pít alkohol, kávu, jíst maso, stříhat si vlasy. „Nosil jen bílé roucho. Vyzýval k návratu k přírodě, ke kultu lidského těla, duchovnost­i, pacifismu, vegetarián­ství, nudismu, volné lásce,“píše autor. „Odmítal náboženstv­í, průmysl, politické strany.“

Seifert tak daleko nešel, ač řešil osob- ní či ideové spory. Ale to už je uzavřená historie. Sestupujet­e-li dnes z Filipovy Hutě k Modravě a míjíte horskou boudu Fram, ani by vás nenapadlo, že je to šumavská výspa Ligy lesní moudrosti.

Tomáš Studenovsk­ý: Rebel s hlavou v oblacích. Miloš Seifert (1887–1941), život a dílo. Vydala Liga lesní moudrosti, Praha 2017, 352 stran

 ?? Kmeny Wahpeton a Ranné svitanie v táboře Walden ve Svätojánsk­é dolině pod Smrekovico­u v Nízkých Tatrách (rok 1936). FOTO ARCHIV LLM ?? Indiánský kolorit.
Kmeny Wahpeton a Ranné svitanie v táboře Walden ve Svätojánsk­é dolině pod Smrekovico­u v Nízkých Tatrách (rok 1936). FOTO ARCHIV LLM Indiánský kolorit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia