Lidové noviny

Tvoje děti

-

ve firmě chválili dobré výsledky. A dvanáctile­tá Adéla? Ta si její odjezd nevyložila ani osobně, ani ve zlém. Byla šťastná, že se o tátovu pozornost nemusí „dělit“– a víc neřešila.

Nenechte si skákat po hlavě

chvíli strategie, která je úspěšná. Pravidlo tedy je: nebojovat. Dávejte hranice, ale urputně nebojujte. Ano, je to těžké. Ale pokud z vás dítě ucítí strach a zoufalství, půjde po vás možná ještě více,“radí odbornice.

Důležitá je v tomto bodě podpora partnera – dítě by mělo vidět, že dospělí v nové rodině táhnou za jeden provaz a že platí jednoznačn­ě nastavené mantinely. Pokud budete k dítěti přistupova­t empaticky, prospějete tím nejen domácímu ovzduší, ale i sobě – dost možná se totiž ukáže, že dítě nerevoltuj­e proti vám, ale proti rozvodu svých rodičů. „Zkuste nevidět toho ‚rozmazlené­ho, nevychovan­ého spratka‘, zkuste vidět, proč dítě to či ono dělá. Zkuste vidět onu bolest. Ale rozhodně si nenechte skákat po hlavě. Můžete pochopit, ale zároveň jasně činit, jasně dávat pravidla,“povzbuzuje LucieMucal­ová. Pokud máte dojem, že už vám rodinná situace přerůstá přes hlavu, není žádná ostuda vyhledat psychologa nebo psycho-

Nelehké období pro všechny

Dobrou zprávou je, že i vztahy, které zpočátku byly nenávistné a plné soupeření o pozice, se mohou dostat do pozice přijetí a respektu. „Někdy může mezi vámi a dítětem toho druhého přijít láska až na druhý pohled. Dejte dítěti čas sžít se s tím, že pod každou střechou se žije v něčem odlišně. Zkuste zachovat základní rituály dítěte, ať je u mámy, nebo u táty, dejte pak kreativitu do činností, které mohou být odlišné a přitom bezpečné. Doporučuji si v tomto období, nelehkém pro všechny, přečíst knihu Dva domovy od Šárky Weberové. Jedná se o laskavého průvodce pro děti po rozvodu rodičů. Mnoho tipů zde najdou jak děti, tak rodiče,“říká terapeutka Mucalová. Také je dobré zkusit se vžít do pocitu dětí, ani ony totiž život v jiné rodinném uspořádání nemají lehký. Jen těžko od nich lze očekávat, že se s novou situací okamžitě smíří a bez problémů ji akceptují.

Autorka je novinářka na volné noze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia