Lidové noviny

Ministři varují Babiše před Okamurou

ANO hrozí po neshodách ohledně Miloše Zemana další rozpory. Někteří členové vlády nechtějí důvěru od SPD

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když vedení ANO před druhým kolem prezidents­ké volby výslovně podpořilo Miloše Zemana, v části hnutí to vyvolalo otřes. Ne všem se zamlouvá, jak Zeman funkci vykonává. Na ANO se nyní žene ještě větší zemětřesen­í. Někteří ministři se nechtějí smířit s účastí ve vládě, která by svou důvěru odvíjela od SPD Tomia Okamury.

„Vím o dvou, kteří s tím mají zá- sadní problém,“sdělil premiér v demisi Andrej Babiš v rozhovoru pro LN a dodal, že se jedná oministry Roberta Pelikána, který vede resort spravedlno­sti, a Martina Stropnické­ho na zahraničí.

Podle informací LN je však víc členů vlády, kteří jsou z výhledu na spojení s extremisti­ckým uskupením nešťastní. Ministr dopravy Dan Ťok potvrdil, že patří mezi ně. „Měl bych s podporou SPD problém. Ale doufám, že tato varianta není na stole,“řekl.

Premiér uvádí, že nyní není to- lerance od SPD na pořadu dne, čeká se na to, jak dopadne únorový sjezd ČSSD. Delegáti rozhodnou i o tom, jestli a za jakých podmínek se mají „oranžoví“účastnit vlády s hnutím ANO.

Babiš by preferoval, už kvůli napětí mezi ministry, které se snadno může přelít mezi poslance a rozštěpit sněmovní klub hnutí, aby jeho vláda nemusela na hlasy okamurovců spoléhat.

Zároveň ale neříká, že po této možnosti nesáhne, když se sjezd ČSSD postaví odmítavě ke koalič- nímu projektu nebo k tiché podpoře vlády s obviněným premiérem.

„Proč s námi demokratic­ké strany nejednají seriózně? Ony nás tam tlačí, ony říkají, že s námi nebudou jednat, že stejně patříme ke KSČM a SPD. Ale s kým máme jednat, když ODS s námi jednat nechce? Bohužel, ony tu situaci vytvářejí,“převádí Babiš zodpovědno­st na ostatní sněmovní subjekty. Pokračován­í na straně 3 Rozhovor s Andrejem Babišem čtěte na stranách 10 a 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia